Ако трябваше да управлявам този модел, при бюджет 382 млн.

...
Ако трябваше да управлявам този модел, при бюджет 382 млн.
Коментари Харесай

Министър Комитова: За ремонти в бюджета на АПИ са заложени 382 млн. лв., а са възложени поръчки за 1,5 млрд. лв.

 Ако трябваше да ръководя този модел, при бюджет 382 млн. лева, даден от Народното събрание, щях да поръчам настоящ ремонт и поддържане за 382 млн. лева по най-спешните пътища в страната. Нямаше да си разреша да възложа действия за 1,5 милиарда лева Не мога да си показва, че държавна организация ще нарушава бюджет, който е закон. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството на брифинг през днешния ден по отношение на бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура “.

За тази година АПИ разполага с 382 млн. лева за настоящ ремонт и поддържане, които са гласувани предходната година от Народното събрание. Междувременно след гласуването на тази сума предходното управление на АПИ разпорежда по контракти и задачи за 2021 година за 1,5 милиарда лева Това е 4 пъти по-голямо от сумата, планувана по Закона за бюджета. Заварихме 382 млн. лева към този момент разплатени. Те са били за цялата година, само че са разплатени до края на април, осведоми още министър Комитова.

Срещали сме се с тези компании. Имаме усложнения, сега няма от кое място да се намерят тези милиони. Питали сме компаниите за какво са работили без застраховане на договорите – те са работили против задатъци. Казаха ми, че са работили от години по този начин и в края на годината получават всичките си пари, които са изработили, с постановления, когато има остатъци в бюджета, сподели арх. Комитова.

Регионалният министър показа информация за употребяваните от АПИ средства през последните няколко години.

През 2018 година АПИ разполага с бюджет от 328 млн. лева, само че разпорежда на компании работа за 2 милиарда лева, които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 година залага бюджет на организацията от 420 млн. лева и по същата скица изплаща в края на годината 1,5 милиарда лева За 2020 година са заложени 339 млн. лева бюджет за АПИ, а в края се изплащат 1,7 милиарда лева За сегашната година както споделих са заложени 382 млн. лева, а са контрактувани поправки за 1,5 милиарда лева Ние не разбираме за какво. Не са се спазвали числата избрани в бюджета, а той е закон за всички държавни организации. Как някой при започване на годината знае, че ще може да обезпечи 1,5 милиарда лева в края на годината? Ние не сме сигурни, че в края на 2021 година ще има остатъци в бюджета, съобщи.

Този метод на деяние и заплащане на остатъци се прави от години. Разликата сред бюджетираните средства и разплатените с постановления от 2018 година, 2019 година, 2020 година и 2021 година е над 5 милиарда лева Това е неприятна бюджетна процедура, това основава корупционна среда, разяснява представителят на служебното държавно управление Антон Кутев. Сега сме изправени пред обстановката по какъв начин да решим въпроса с 1,5 милиарда лева Надяваме се до края на годината да се обезпечат тези пари за компаниите, тъй като огромна част от тях са си свършили работата. Искаме тези пари да бъдат разплатени, сподели още той.

Поискала съм 1,5 милиарда лева в актуализацията на бюджета, само че към момента нищо не сме получили, съобщи министър Комитова.

Стараем се да вземем решение по какъв начин да обезпечим зимното поддържане и подготовката за него. Има разнообразни разновидности, които обсъждаме с министъра, имаме хрумвания по какъв начин да го организираме, осведоми и. д. ръководителят на УС на Агенция " Пътна инфраструктура “ Ивайло Денчев.

Има опция сумата от 1,5 милиарда лева да се понижи с към 300-400 млн. лева, в случай че се замразят обекти на избран подобаващ стадий и се довършат идната година, когато има бюджет за това. Каквото е направено до в този момент, не можем да върнем, само че можем да понижим разноските за други. Всеки обект е на друг стадий, някои не могат да се спрат и би трябвало да се довършат до край, други – да се довършат до някъде, добави той.

Разкопаваме 1000 пътища в България и нямаме нито един приключен. Бих предпочела да разкопаем по-малко и да ги приключим, съобщи министър Комитова.

Парите не са главният проблем, тъй като правната рамка е нарушена. Преди месец имахме среща с кметове и компании и се оказа, че половината от кметовете за първи път влизат в Министерство на регионалното развитие. Фирмите са съгласни с нас, тъй като приказваме за правила и връщане на разпоредбите в строителството, сподели зам.-министър Христов.

При някои контракти наддоговарянето е повече от 50%, което е нарушаване на Закона за публичните поръчки. 15 години по този начин се е действало, само че ние желаеме да спрем тази процедура. Затова е този отпор против нас, сподели още районният заместник-министър.

На въпрос за назначения в сдружения към Министерство на регионалното развитие министър Комитова отговори, че за нея е най-важно хората да са експерти, а не от коя партия са.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР