Ако трябва да отбележим едно впечатляващо качество на котките, повечето

...
Ако трябва да отбележим едно впечатляващо качество на котките, повечето
Коментари Харесай

Шартрьо

Ако би трябвало да отбележим едно впечатляващо качество на котките, множеството хора ще се спрат на това, че обичат да се гушкат. Това важи за всички мъркащи пухчовци, само че при някои породи това качество е допълнително. Една от тях е шартрьо.

При среща с тази порода котки множеството хора ще ги сбъркат с съветската синя или с английската късокосместа. Това обаче е една френска хубавица, за която може би нямаше към този момент да знаем нищо, тъй като по време на ІІ международна война хората в нейната татковина спрели да я развъждат. За благополучие породата е избавена от фенове, които я кръстосвали с персийки и други породи. Затова през днешния ден някои котки шартрьо са по-пухкави от други, а всички са в челото на класацията за котета, които обичат да се гушкат.

Елегантните, чаровни, отзивчиви и дружелюбни очарования с френски генезис са се запазили и през днешния ден и украсяват котешкото царство, пръскайки финото си синьо обаяние.

Произход и история на породата шартрьо

Всяка френска котка с потекло има първа писмен знак от името, кодираща годината на нейното раждане. Шартрьо не прави изключение. Всички котки от тази порода имат публично име, започващо с една и съща писмен знак. Кодовите букви вървят по ред от писмеността, като се пропущат K, Q, W, X, Y и Z. Може да се даде следния образец - котка шартрьо, родена 2021 година, ще има публично име, започващо с буквата S.

Тази аристократична котка се загатва публично за първи път през 1558 година от Йоахим дьо Бюле в стихотворение със заглавие Смъртта на малко коте. По-късно, през 1747 година котките шартрьо още веднъж са намерили изява в картина на Жан-Батист Пероно, нарисувал Магдалин Пинселу де ла Гранж с нейния домакински любим от тази порода.

Останалото са митове, които нямат историческо доказателство, само че заслужават внимание. Смята се, че котките шартрьо произлизат от писани, донесени във Франция от картузиански монаси, с цел да бъдат отглеждани в манастира на ордена със същото име в планините Шартрез, северно от Гренобъл.

През 1972 година след обзор на архивите от манастира отхвърлят да се съхраняват каквито и да е записи за употребявани от монасите котки, даже наподобяващи шартрьо.

Друга легенда споделя, че предците на тази котка са диви планински котки от днешна Сирия, донесени във Франция от завърнали се кръстоносци през ХІІІ век, доста от които са влезнали в ордена на картузите. Затова котката носи и името картуз.

Първото научно споменаване на шартрьо е от френския натуралист Буфон през ХVІІІ век. Котките от породата мощно понижават през І международна война, диви популации не са следени и след ІІ международна война. Усилията на развъдчиците я опазват от изгубване.

През 1971 година в Съединени американски щати идват първите котки от тази порода и единствено 16 години по-късно котките шартрьо са издигнати до шампионски статус там от Асоциацията на феновете на котки.

Известни персони, притежатели на тези хубавици, са: френската писателка Колет, президента Шарл дьо Гол, писателят Бодлер.

Описание на шартрьо

 Шартрьо Снимка: LucasBouillon/ pixabay.com

Тази рядка френска порода котки се характеризира с мускулесто тяло и релативно къси крака, с фини кости. Това способства за бързите рефлекси на животното.

Тялото е със междинна дължина, само че солидно и едро. Гърдите им са необятни, а краката мускулести, само че визията за фини къси крака при породата идва единствено спрямо тялото.

Главата на шартрьо е кръгла, вдава се под брадата, а бузите наподобяват дебели, муцуната е заострена. Късият и необятен нос ускорява визията за добре закръглено лице.

Ушите са сложени високо на главата на животното. Лапите на котката са кръгли и меки, само че мощни.

Най-голяма популярност шартрьо печелят с късата си сребристо-сива до синя двойна четина, която и водоустойчива. Тя е мека, блестяща и пухкава. Косъмът е с леко дебела текстура и прилича овчата кожа. В ранна възраст окраската може да бъде на петна, само че в зрелост те към този момент са изчезнали.

Очите са с оранжев или меден нюанс, въпреки че дребните котета се раждат със сини очи. С възрастта те се трансформират до присъщия за породата цвят.

Котките шартрьо са известни със своята присъща физиономия, напомняща усмивка. Тя е заради структурата на главата и заострената муцунка, което ги прави да наподобяват усмихнати.

Мъжките доближават до 6-7 кг тегло, а женските до 4-5 кг.

Характер и държание на шартрьо

Котките шартрьо са тихи и спокойни. Рядко издават звуци, а някои са изцяло неми. Те са извънредно наблюдателни и интелигентни животни. Някои се научават да боравят с бутоните за включване и изключване на радиото, могат да отварят и затварят порти. Някои екземпляри могат да се научат да взимат дребни предмети, сходно на куче, защото са игриви и в зрялата си възраст.

Шартрьо са доста толерантни и положителни с децата и другите домашни питомци. Те не са нападателни, доста са привързани към стопаните и обичат да пътешестват. Склонни са да си изберат един човек от семейството и да го следват на всички места, въпреки че демонстрират влюбчивост към всички в дома, където ги отглеждат. Много хора ги избират поради спокойният им манталитет и тихото наличие.

Въпреки усещането, което основават, тези котки са отлични ловци и това е първичното им потребление от хората.

Необходими грижи за шартрьо

 Котка Шартрьо Снимка: LucasBouillon/ pixabay.com

Грижите за тази порода са напълно минимални. Тъй като има гъста, само че къса и копринено мека четина, тя не се нуждае на практика от ресане. Само в интервала на линеене през пролетта би трябвало да се сресва 2-3 пъти в седмицата, с цел да падат мъртвите косми.

Очите и ушите на котето се почистват от време на време с мокър тампон, а къпането не е честа нужда, тъй като животното поддържа доста добре хигиената си.

Хранене на шартрьо

Котката от порода шартрьо се нуждае от уравновесена диета, както всички мъркащи домашни любимци. За да бъде здрава и с блестяща четина, е добре да бъде хранена с подготвени храни от премиум клас, или с домашно приготвени ястия с артикули, подобаващи за котки и обогатени с нужните витамини и минерали.

Човешката храна не е подобаваща за шартрьо. За да бъде похвалена и окуражена, котката може да получава като тласък котешки лакомства.

Обучение на шартрьо

Котките от породата шартрьо са доста интелигентни и могат да бъдат подготвени да носят предмети в уста. Най-добре това образование да се прави под формата на игра, с цел да бъде успешно. Може да се образова и стара котка поради игривия им темперамент през целия им живот. След сполучливо изпълнена задача Шартрьо е добре да бъде възнаградена с лакомство.

Здравословни проблеми при породата шартрьо

Това е здрава порода, без особени болести, присъщи единствено за нея. Като всички котки шартрьо може да страда от някои наследствени заболявания, присъщи за типа въобще. Това са:

- Медиална луксация на коляното - може да бъде симптоматична, само че и да се появи като присъщ проблем;

- Други мускулно-ставни проблеми;

- Предразположена е към по този начин наречените старешки заболявания, които се появяват при възрастни котки.

Тези котки са измежду породите с най-силен имунитет и живеят до 15-16 години.

Интересни обстоятелства за шартрьо

Талисман на най-големия джаз фестивал в света, който се организира в Монреал е наследник шартрьо.

Френската писателка Колет е направила своята котка шартрьо воин на една от книгите си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР