Ако трябва да определим кои породи кучета най-добре пасват на

...
Ако трябва да определим кои породи кучета най-добре пасват на
Коментари Харесай

Португалско водно куче

Ако би трябвало да определим кои породи кучета най-добре пасват на визията за най-хубавият асистент на индивида, в тази категория безусловно би трябвало да откри място едно куче, което не е добре познато у нас - Португалското водно куче. Това, което може да се каже за него, заслужава вниманието на всички фенове на кучета, а и на всички, които умеят да оценят достолепията на животните, които най-дълго и най-вярно служат на хората.

Португалското водно куче не е просто домакински любим. Това животно е правилният надзирател, надеждният домакински другар и сателит и незаменимият сътрудник при лов и лов на риба. Ако се подходи умело към него, това е същински другар, които оказва поддръжка и помощ във всяка обстановка.

Какво би трябвало да се знае за кучето от малко познатата порода? То покрива оптимално условията към всеки образец от типа, само че дава и повече. И тези спомагателни умения е добре да се познават още от времето, когато това забавно животно се е появило наоколо до индивида.

История Португалско водно куче

Ако се съди по името на тази порода, кучето е предопределено за работа във вода. За всеки фен на риболова подобен сателит и скъпа находка. То е в действителност съвършено в изкуството да се държи и работи в интерес на рибаря. Може да пази мрежите, да се гмурка и носи уловената риба, да служи като връзка сред лодките на групата рибари и да предизвестява за съществуване на рискове.

Тези му качества са видяни и кучето е заело почтено място до хората, които се изхранват с улов на риба. Но преди този момент неговият предходник е споделял всекидневието на народите в Централна Азия още към 700 години преди Христа. Те били животновъди и се нуждаели от скромен надзирател с положително здраве за стадата с овце. Този предходник живял изолирано и последователно еволюирал, като от ден на ден се доближавал до типа на Португалското водно куче. Изключение правела единствено козината.

По-късно кучето попада при берберите в Северна Африка, маврите го наследяват от тях и го довеждат в Португалия през V-VІІ век. Излазът на море отпраща кучето при риболовците и те доразвиват качествата на породата, които се резервират до през днешния ден.

В началото на ХХ век в Португалия назрява рецесия и около нея това куче на процедура изчезва. Чак преди 90 години един фен на тези чудесни животни, лекар Васко Бенсуаде се заема да я върне още веднъж в родината си. Тогава е основан и стандартът и това куче стартира да дефилира по изложбите и представителните конгреси за кучета.

42 години по-късно породата е пренесена в Съединени американски щати, вписват я в клас работни кучета и до в този момент се намира там.

Характеристика на Португалското водно куче

Погледнато в профил Португалското водно куче има четвъртита форма, междинни размери и добре развита мускулатура. Мъжкият доближава растеж от 50-57 сантиметра и тегло 19-25 кг, а женската е висока 43-52 сантиметра и тежи от 16 до 22 кг.

Тялото на Португалското водно куче е мощно и плътно.

Главата му е междинна, с необятен череп и изпъкнало чело.

Челюстите му са мощни със захапка вид ножица.

 Порода Португалско водно куче

Очите на кучето са междинни по мярка, кръгли и леко наклонени.

Ушите му са компактно прилепени до главата.

Гърбът му е необятен и прав.

Има необятен гръден панер и обтегнат стомах.

Лапите на кучето са мощни, прави и паралелно ситуирани.

Опашката на португалското водно куче е здрава и координира придвижванията при плуване и лов, завита е на пръстен, когато кучето работи.

Козината на португалското водно куче е дълга, дебела, без подкосъм. Завита е на къдрици. Приемливи цветове са бежов, кафяв, черен. Може да има петна от други цветове.

Характер и държание на Португалско водно куче

Това куче, което може да се назова едро и мощно, е с мек темперамент и безгранична лоялност към стопанина. Португалското водно куче е с образован темперамент и се отличава с убеденост в себе си. Импулсивност, жизненост и прелестно другарство са качествата, които се виждат най-вече у него. То не скучае и не оставя стопанина да изпитва такова възприятие, до момента в който е към него. То се образова на драго сърце и въодушевено взе участие в игрите.

Смелост и убеденост са качествата му по време на работа, само че и е много своенравно куче. Много е отзивчиво към стопанина си и околните му и в никакъв случай не наранява децата. Неуморното съблюдаване на условията на индивида се дължи на вродената му обич към този, който го отглежда. Това е повсеместен другар -той работи, радостни се и почива в краката на своя човек. Признава престижа на индивида, само че който принадлежи и му е правдиво до края на живота си.

Тъй като е доста издръжливо, това животно има потребност от ежедневно къпане във водоеми и това би трябвало да се има поради, когато се взима това куче.

Възпитание и образование на Португалско водно куче

Обучението и дресурата на португалското водно куче са лесни. То е мъдро и съобразително и при верен метод не основава никакви проблеми. Разбира незабавно всички кучешки команди и ги извършва с готовност.

Кучетата от породата се учат неуморно и работят за сгода на стопанина си, тъй като са му предани изцяло. Те са радостна и отзивчива компания за дълги разходки или лов на риба измежду природата.

Грижи за Португалско водно куче

 Португалско водно куче

Тъй като Португалското водно куче обича доста да се къпе е добре да му се обезпечава постоянно такава опция. То са и добър гмуркач и се усеща прелестно във водата, също по този начин решително, както и на сушата. Дългата му четина обаче изисква грижи както след къпане, по този начин и след всяка друга активност. Трябва да бъде сресвана и почиствана най-малко един път в седмицата.

За изложения се прави най-често лъвска прическа на кучето. Тя е занимателна и отива на тази порода.

Най-голямата грижа е и най-голяма привилегия на кучето. Козината му не провокира алергии и по тази причина породата сполучливо може да се отглежда и от алергични хора.

Това куче е пламенно и е в непрестанно придвижване и е добър избор за домакински любим. Инстинктите му разрешават да се употребява като надзирател. Средната дълготрайност на живота на португалското водно куче е 14-16 години.

Хранене на Португалско водно куче

Португалското водно куче е скромно и не изисква специфична диета. Достатъчно е храната му да бъде добре уравновесена с всички нужни хранителни субстанции, в това число и с непрекъснат банкет на чиста вода. Португалското водно куче се храни два пъти на ден както със сухи смеси или натурални хранителни артикули. Месото с ниско наличие на мазнини би трябвало да бъде една трета от количеството храна, а към тях би трябвало да се прибавят зеленчуци, билки и някои плодове. Прехранването обаче е извънредно нездравословно за тези кучета.

Заболявания при Португалско водно куче

Като множеството кучета и тази рядка порода може да развие наследствени нарушавания на зрението и кучешка тазобедрена дисплазия. Предразположени са и към сърдечни болести. Като цяло обаче породата е жилава и издръжлива.

Няколко обстоятелството за Португалско водно куче

Породата Португалско водно куче е включена в листата на изчезващите типове, само че е включвано постоянно в изложения.

От работно куче, асистент на риболовците, тази порода от ден на ден се трансформира в декоративна подибно на ши тцу, померан и йоркширски териер. Днес то е измежду редките породи кучета.

Тъй като са измежду породите кучета с къдрава четина, тези палета припомнят болонка, пудел, къдрав ретривър.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР