Ако трябва да направим разделение на световното население, което да

...
Ако трябва да направим разделение на световното население, което да
Коментари Харесай

Левичарите превъзхождат десничарите по важен показател

Ако би трябвало да създадем разделяне на международното население, което да не е на породист или сексуален симптом, един от най-лесните способи е като определим с коя ръка пишат – лявата или дясната. Оказва се, че това е директно обвързвано с развиването на избрани зони от мозъка ни, които дават отговор за разнообразни поведенчески качества. Още по-интересното е, че при левичарите има преимущество, което може да им донесе доста триумфи в живота.

Учени идентифицираха 4 генетични зони в мозъка, които дефинират дали ще държим писалката с лявата или с дясната си ръка, оповестява в. „ Мирър “. Три от четирите зони са свързани с протеини, които са забъркани в развиването на мозъка, сочат резултатите от генетично проучване, обхванало към 440 000 души във Англия, в това число над 38 000 левичари, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Установихме също, че у левичарите обвързваните с езика зони в лявата и дясната част на мозъка споделят по-координирано между тях – съобщи ръководителят на проучването Акира Уибърг от Оксфордския университет. – Същите зони евентуално са повода левичарите да имат по-добри вербални умения “, предават от novini.bg.

Известно е, че гените играят роля дали преобладаваща ще е лявата или дясната ръка. Изследвания върху близнаци демонстрираха, че в 25 % от случаите гени са определящи дали човек употребява най-вече лявата или дясната си ръка, само че въпросните гени не бяха разпознати.

„ Около 90 % от хората са десничари и това не се е трансформирало от минимум 10 000 години – означи ученият. – Редица специалисти изследваха биологичната основа на доминирането на лявата или дясната ръка, само че потреблението на огромната база данни на „ Байобанк “ във Англия ни разреши да хвърлим повече светлина върху склонността на някои хора да си служат най-вече с лявата ръка. “

Учените разкрили също връзка сред генетичните зони, забъркани в доминирането на лявата ръка, и нищожно ограничавания риск от заболяването на Паркинсон, както и сред същите зони и напълно малко нараствания риск от шизофрения. Изследването на тези връзки може да способства да се опознаят по-добре механизмите, които водят до развиване на двете болести.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР