Ако трябва да да си разрушим енергетиката, за да направим

...
Ако трябва да да си разрушим енергетиката, за да направим
Коментари Харесай

Цитат на деня: Няма да разрушим енергетиката си, за да направим драскотина на руската енергетика

Ако би трябвало да да си разрушим енергетиката, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика, няма да го допуснем.

Така служебният министър на енергетиката Росен Христов разяснява пред Българска национална телевизия вчерашното изявление на президента Румен Радев от Брюксел, в което разгласи, че България ще наложи несъгласие, в случай че Европейският съюз гласоподава нов пакет от наказания против Русия, които засягат нуклеарното гориво.

 Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия Румен Радев: България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия

Христов изясни, че АЕЦ " Козлодуй ", който все още употребява напълно съветско нуклеарно гориво, създава към една трета от електричеството в страната. По думите му " ще има огромни вреди върху стопанската система и енергетиката ", в случай че се спрат доставките. Министърът сподели още, че всички терзания на България са разказани пред Европейската комисия.

Той добави, че през идващите 50 години е подсигурено съхранението на обработеното нуклеарно гориво. В момента пък се работи по заменяне на съветските аварийни елементи за реакторите. Там казусът обаче е сложното им узаконяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР