Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за

...
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за
Коментари Харесай

Зумба за забавление и тонус

Ако би трябвало да бъда почтена, когато е ставало дума за фитнес, постоянно съм се насилвала да проявя самодисциплина и да прекарам избраните за седмицата часове в залата и да вложа усърдие, с цел да „ избутам ” някак тренировките и да съм с чиста съвест пред себе си... Само че макар желязната си непримиримост, по този начин и в никакъв случай не е съумял да ми се хареса... с танците обаче е друго. Те омагьосват, а музиката потапя в един напълно различен свят. Там напъните не се пестят, тъй като придвижването носи наслада и наслаждение. Да ги направя част от живота си беше незабравимо преживяване, а отсъствието им постоянно ме е карало да пострадвам и да усещам неналичието им.

Слава Богу, открих, че има и междинен вид сред фитнеса и аеробиката, които оформят и стягат тялото, и по този начин обичаните ми танци, и той се назовава зумба. На процедура в него се съдържа всичко належащо, с цел да изглеждаш и да се чувстваш добре, както и да поддържаш освен тялото, само че и духа си в добра форма. Веднага се захванах да проучвам какво тъкмо съставлява...
За още по-голяма моя наслада разбрах, че зумба се тренира под звуците на латиноритми и това бе едно отлично продължение на уроците ми по спортни танци, които доста, но доста ми липсваха.

Ето какво още научих за по този начин нашумелия и настоящ зумба фитнес, по който са се запалили всичките ми познати:

Сполучливата композиция е основана през последното десетилетие на предишния век от Алберто Перез, който е управлявал няколко класа по салса. Хрумването му в действителност е било инцидентно, защото един път се оказало, че не разполага с подобаваща музика, с цел да извърши упражненията си и взема решение да употребява тази, която му е на разположение – точно латино ритмите. Така слага началото на новия тип танц – хибрид, който незабавно се приветства от практикуващите го.

Днес зумба има няколко разновидности:

обичайната зумба – композиция от аеробика и танци.

златна зумба – олекотен вид за начинаещи и за хора, които се нуждаят от по-ниска степен на натоварване, за подсилване на костите и мускулатурата.

аква зумба – включва извършения под вода – водна аеробика за всички, които обичат водните прекарвания.

зумбатомик – предопределена за деца на възраст сред 4 и 12 години с детайли на хип хоп, поп и реге във включена специфична хореография. Стимулира метаболизма и усъвършенства координацията.

зумба звук – с присъединяване на тежести и интензивно кардио натоварване.

индивидуална зумба – изготвя се самостоятелен зумба комплекс съгласно личните ви потребности и стремежи.

Ползите

Тренировката по зумба е интензивна и води до доста изгаряне на калории (от 400 до 600 килокалории повече спрямо обичайна салса) за относително малко време, което я прави извънредно атрактивна и желана от дамите. Друго преимущество е, че по време на упражненията вземат участие всички мускулни групи и цялото тяло е ангажирано в процеса, което дава съществено преимущество пред фитнеса, където за всяко нещо се работи поотделно. Да не приказваме какъв брой по-забавно е всичко това да се случва, до момента в който танцувате под звуците на обичаните ритми. Удоволствието е належащо освен с цел да се чувствате задоволени от тренировките, само че и тъй като колкото по-приятна физическа активност правите, толкоз повече ендорфини ще отделяте и в последна сметка това ще ви прави доста по-щастливи и удовлетворени, както и е гаранция, че ще продължите да посещавате класовете по зумба и в бъдеще, освен това с готовност, а не увесили нос на път за фитнеса...

След едно такова вълнуващо прекарване, макар интензивността на тренировката и приятната отмалялост след нея, ще се чувствате доста по-тонизирани, стегнати, стимулирани и подготвени за всевъзможни подвизи. Движението е живот и всяка фибра от тялото ви го усеща, щом затанцувате...
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР