Ако той не подпише указ за освобождаването му и изчака

...
Ако той не подпише указ за освобождаването му и изчака
Коментари Харесай

Румен Радев може и да спаси от махане Иван Гешев

Ако той не подпише декрет за освобождението му и изчака Конституционния съд да се произнесе, процедурата може да се проточи и с години

В разгара на дебата за махането на основния прокурор Иван Гешев, Александър Маринов - политолог и досегашен консултант на президента Румен Радев, разгласи, че президентът може и да не подпише декрет за свалянето на Гешев, в случай че такова бъде гласувано, до момента в който не се произнесе Конституционният съд. Новината не е доста изненадваща, тъй като от дни импровизирано сходна опция се разяснява.
 
" Би трябвало да се изчака по какъв начин ще се произнесе Конституционният съд за двете претенции на основния прокурор ", допусна Александър Маринов. 

Известните обстоятелства

- Във Висш съдебен съвет се организира процедура за премахване на основния прокурор поради уронване на " престижа на правосъдната власт ". Разпитват се очевидци, събират се доказателства. Тя се води по правила, написани от самите кадровици предходната година, които обаче нямат силата на нормативен акт. Очакванията са, че до края на новата седмица, процедурата може и да бъде финализирана с гласоподаване. За освобождението на Гешев към този момент не са необхидими 17, а 13 гласа, които може и да се съберат.

- В Конституционния съд има две каузи, формирани по искане на основния прокурор и които може да дадат отражение върху проблема с неговото предварително премахване.  Едното е дали Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, може да освобождава тримата огромни в правосъдната система - шефовете на висшите съдилища и основния прокурор.

Второто искане е за анулация на текстове от неотдавна влезлите в действие промени в правосъдния закон и Наказателно-процесуален кодекс. В него се подчертава освен върху механизма за следствие на основния прокурор, само че и върху това че  основният прокурор към този момент ще се избира и освобождава с 13 гласа, за разлика от шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, за които остават 17 гласа. Самият Гешев няколко пъти повтори, че не е редно да е определен със 17 гласа, а да бъде освободен с 13.

- Главният прокурор се счита за освободен от служба, откакто президентът издаде декрет. Ако приемем, че процедурата по освобождението е огледална на тази по избора, то той не може да откаже да подпише повече от един път. При наново показване на предлагането за освобождение, би трябвало да го подпише.

Сроковете

Ключовото е, че Конституционният съд няма период, в който да допусне делата за разглеждане и да се произнесе всъщност. Президентът също няма период, в който да подпише или да върне указа.

Спекулации и неясноти

 Да чакат Конституционен съд или да започват процедурата, се разясняваше през последните дни и от самите кадровици. Те единомислещо одобриха, че до момента в който делата не са позволени за разглеждане, нямат правно съображение да спрат процедурата. Ситуацията се трансформира, в случай че делото, изключително това, което е за анулация на текстове от Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон, бъде позволено. Тогава най-вероятно би трябвало процедурата да бъде спряна.

Затова адвокати предвиждат, че Висш съдебен съвет ще бърза да в профил Гешев преди съдът да е позволил делата за разглеждане всъщност.

Следващото съвещание на съвета, на което ще се разисква отстраняването на Иван Гешев, е в понеделник. Вероятно кадровиците ще разясняват и изявлението на Маринов и правилни на себе си ще проведат не дребен спор.

Те още не са провели същинската полемика по въпроса дали да отстранят Гешев за уронване на престижа на правосъдната власт с израза " политически отпадък ". Юристи разясняват, че президентът не може да взима решение дали да подписва или не, преди да е чул претекстовете им в дебата. 

От проблем в казус  

Ако Висш съдебен съвет тази седмица освободи Гешев, той ще прати решението си в президенството за издаване на декрет. Тогава Радев ще има три благоприятни условия - да подпише, да откаже или да не прави нищо и да чака Конституционен съд колкото би трябвало. В тази обстановка Гешев ще е основен прокурор, въпреки и освободен от съвета. 

Ако Конституционен съд допусне делата за разглеждане, тогава Радев може да върне отстрняването на съвета за ново разглеждане, а те от своя страна да спрат процедурата, до момента в който съдът се произнесе с дефинитивно решение. И по-късно процедурата да започва отначало. Кога е това във времето, надали някой би могъл да знае. " Влизаме от проблем в проблем ", заключи обстановката правист. Така че процедурата може да се точи доста дълго.

Впрочем и при избора на Гешев за основен прокурор, имаше реакция от страна на президента Радев. Тогава той не подписа първия декрет за неговото избиране, а го върна на Висш съдебен съвет. Кадровиците (същите, които в този момент го освобождават) организираха втора полемика и отново  гласоподаваха за Гешев. Радев подписа втория декрет. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР