Ако това е война на цивилизациите, надявам се, че цивилизацията

...
Ако това е война на цивилизациите, надявам се, че цивилизацията
Коментари Харесай

Politico: Рискът за предстоящите евроизбори - Русия и дезинформац...

" Ако това е война на цивилизациите, уповавам се, че цивилизацията в Украйна ще загуби ", сподели Марсел де Грааф, холандски извънредно десен народен представител, от телевизионно студио в постройката на Европейския парламент през октомври предходната година.

Друг извънредно десен политик се включи.

" Украйна би трябвало да се трансформира в демилитаризирана буферна зона ", твърди Максимилиан Крах, извънредно десен политик от Германия, обръщайки се към останалите четирима участници в студиото на. Дебатът беше проведен от " Гласът на Европа " - медия, за която през март, че е прикритие за съветска агитация и дезинформация.

Чешките управляващи постановиха наказания на двама от ръководителите на " Гласът на Европа ", единият от които е дългогодишният другар на съветския водач Владимир Путин - украинският олигарх Виктор Медведчук.

POLITICO прегледа всички 50 видеоклипа в канала на Voice of Europe ( " Гласът на Европа " )  в YouTube разкри, че 16 членове на Европейския парламент са се заели с медията - всички те са от твърдата десница до крайната десница. Евродепутати и политици от държавните управления на страните от Централна и Източна Европа са давали видеоинтервюта за канал, който има единствено 351 клиенти в YouTube и едвам 60 000 гледания от предишното лято.

Обхватът на " Гласът на Европа " в обществените медийни платформи X и Фейсбук обаче беше доста по-голям, а акаунтът в X към момента работи. В дълъг пост в X " Гласът на Европа " упрекна " глобалистките медии " в " диви спекулации и неуместни обвинявания " за съветските им връзки, които, както упорства, са неоснователни.

13-те евродепутати, с които " Politico " се свързва, отхвърлиха да са вземали или да са им предлагани пари.

От август предходната година " Гласът на Европа " провежда четири дебата и самостоятелни изявленията със следните евродепутати: Крах и Йоахим Кухс от Германия, Патрисия Шаньон, Тиери Мариани и Ерве Жувин от Франция, Марсел де Грааф от Нидерландия, Матео Газини и Франческа Донато от Италия, Мирослав Радачовски и Милан Урик от Словакия, Яак Мадисън от Естония, Херман Терч и Хорхе Буксаде от Испания, Ладислав Илчич от Хърватия, Андерс Вистисен от Дания и Том Вандендрише от Белгия, съгласно прегледа на видеоклиповете.

Няколко от тях отхвърлиха вероятността за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, упрекнаха Украйна за началото на войната, описаха за равнището на корупция в Украйна и за компликациите, с които се сблъсква Украйна на фронтовата линия, и настояха за незабавни мирни договаряния, опълчиха се на изпращането на повече оръжия на Украйна, като в същото време приканиха Украйна да направи отстъпки и предизвестиха, че спорът може рисково да ескалира. Всички тези изявления опонират на общоприетите изявления на Европейски Съюз и на твърдата проукраинска линия, която Европейският съюз заема.

Повечето от евродепутатите обявиха, че не могат да си спомнят кой ги е поканил на дебатите, по какъв начин се е свързал с тях или кой ги е интервюирал лице в лице в техните кабинети.

През последните месеци законодателите показаха угриженост по отношение на мащаба на съветското въздействие в институциите на Европейски Съюз единствено няколко месеца преди европейските избори през юни.

" Рискът за идните европейски избори е, че неприятни артисти като задгранични участници и Русия ще се опитат да се вметнат в онлайн пространството на хората, когато гардът им е свален ", сподели Джиоре Крейг, старши помощник по въпросите на цифровата честност в Института за стратегически разговор, неправителствена организация, която работи по въпросите на дезинформацията.

След разкритията YouTube отстрани от уеб страницата си десетки видеоклипове, снимани в Европарламента, поради нарушение на политиката си за заблуждаващо наличие. Макар че белгийският министър-председател Александър де Кроо твърди, че на членовете на Екологичен потенциал е било платено от организацията, няма доказателства, че тези членове на Екологичен потенциал са взели пари за тези изяви.

Засега единствено съдът в Мюнхен, профилиран в региона на подкупите и корупцията, е почнал предварителна инспекция, откакто се появиха обвинявания, че един от водещите претенденти на партията " Алтернатива за Германия " за изборите - Петр Бистрон, е получил рушвет.

" Прокремълска машина за дезинформация "

 

Създаден в Нидерландия през 2016 година и към този момент упрекнат, че обслужва ползите на Русия през 2018 година, Voice of Europe прекъсва, преди да се появи още веднъж, с цел да разгласява вести с съветски заглавия през май 2023 година, като след това се ребрандира и разгласява в X през юни.

Често срещан разказ, прокарван от евродепутатите, беше, че е належащо незабавно да се проведат мирни договаряния, с цел да се спре кръвопролитието както на украинци, по този начин и на руснаци.

" Това е копи-пейст на прокремълската машина за дезинформация ", съобщи Якуб Каленски от Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани. " Не е мир, в случай че имаме съветски бойци в Украйна ", добави Каленски.

Евродепутатът Де Грааф - който отхвърли обвиняванията, че му е платено от " Гласът на Европа " - съобщи по време на дебата през октомври: " Най-добрият метод да реализираме мир е украинците да се предадат ".

Мариани, от френската партия " Национален общ брой " (партията на Марин Льо Пен), упрекна Европейски Съюз, че е провокирал събитията, довели до нахлуването на Русия в Украйна, като е подписал комерсиално съглашение с Украйна преди 10 години. " Някои страни просто желаят да унищожат Русия, което първо е невероятно и не е в полза на нашите страни ", сподели Мариани.

Френският народен представител Жувен съобщи в друга полемика, че колкото повече оръжия дава Западът на Украйна, " толкоз повече Путин би трябвало да се стреми към Запада ", а Крах предложи Украйна да се откаже от източните си територии и че всяка концепция за присъединение на Киев към Европейски Съюз е " просто агитация ".

Не всички евродепутати обаче са застъпвали изключително проруски позиции. Испанският крайнодесен евродепутат Терч съобщи, че Путин би трябвало да претърпи някои " обрати " във всички бъдещи мирни договаряния и добави, че е " доста елементарно " да се разбере за какво страните от Централна и Източна Европа нямат доверие на съветския водач. Когато " Politico " се свърза с него, Терч съобщи: " Аз съм може би най-известният антипутинист в испанската политика ".

По сходен метод хърватският евродепутат Илчич съобщи по време на панелен спор, че не споделя полезностите на Путин, а по-късно се дефинира като " много антируски надъхан ". Естонският евродепутат Яак Мадисън съобщи пред " Politico ", че е споделил на интервюиращия канал: " Русия е наш зложелател и ние би трябвало да дадем оръжия на Украйна ". Те не се пробваха да ме убедят, че бъркам ", сподели той.

Чий е гласът?

 

Въпреки че " Гласът на Европа " се показва като медия, остава неразбираемо кои са всички редактори и публицисти, работещи за него.

" Не желая автобиографията на всеки публицист, преди да се съглася на изявление ", сподели Мариани, когато беше запитан кой го е поканил за дебата.

Шанон, негов сътрудник от крайната десница, също съобщи, че не може да си спомни името на всеки публицист, в това число и на този, който имал " мощен акцент " и работел за " Гласът на Европа ". Въпреки това тя помоли Крис Томлинсън, модератора, да й изпрати персоналната си карта, преди да се съгласи да се срещне с него за различен спор.

Томлинсън, който преди този момент е работил като публицист в извънредно десния американски блог Breitbart, а в този момент написа за основаното в Брюксел списание European Conservative, отхвърли многократните молби за коментар от страна на " Politico ", като единствено написа " Съжалявам, само че не разбирам какво твърдите ".

Евродепутатът Вандендрише съобщи, че е разпознал името на Voice of Europe от предходния парламентарен мандат, преди 2019 година, когато е работил като пресаташе. Той съобщи, че в този момент е жертва на дезинформационна акция, в която се твърди, че е бил разпространяван от съветска дезинформационна акция. " Как може да бъда разпространяван, в случай че съм дал изявление, което има няколкостотин гледания или това е всичко? ", попита той.

Германският крайнодесен евродепутат Йоахим Кухс не назова името на Томлинсън, само че съобщи, че не е знаел, че изявлението ще бъде за " Гласът на Европа ", като сподели, че е останал с усещането, че ще бъде за Европейската консервативна партия. Кухс употребява брачната половинка на Де Грааф Габриела Попкен в Европейския парламент като помощник - съглашение, което той дефинира като " извънредно ".

" Не знам кой е " Гласът на Европа " - сподели словашкият евродепутат Радачовски, който даде изявление на четири очи с апел за мир, когато беше хванат на вратата в Брюксел. Когато го попитаха при какви условия би трябвало да настъпи мир, Радачовски допусна, че работи за общото богатство на цялото човечество, и си потегли.

Евродепутатът Урик написа в имейл, че не е негова роля да разбере кой го интервюира: " Моето обвързване, като част от политическата работа, е да давам отговор на съответните въпроси на обществеността, а не да запитвам кой пита ".

Друг участник в тези диспути през октомври предходната година, съветник на име Анри Малос, повдигна въпроса за " кротичък проект " от три точки за Украйна, който съгласно него е дело на Медведчук - от този момент глобен от Чешката република за това, че стои зад " Гласът на Европа ".

На въпроса за какво е повдигнал въпроса за очевидния кротичък проект на Медведчук за Украйна по време на един от дебатите, Малош отговори: " Журналистът ми сподели, че той е подготвил кротичък проект, тъй че мисля, че това е нещо забавно ". " Не съм давал никаква оценка на този проект, просто го загатнах ", сподели той. Той също по този начин не можа да си спомни кои са били публицистите.

Малос, който има юридическо лице, занимаващо се с бизнес съвещания във Франция, сподели също, че към момента е в черния лист на Русия - информация, която POLITICO не съумя да удостовери.

Според изказване на чешките секрети служби " наличието на " Гласът на Европа " е било следено и финансирано директно от Руската федерация. Пари от Москва са били употребявани и за възнаграждение на избрани политически представители, които да популяризират съветска агитация... Една от задачите е била да се опита да повлияе на изборите за Европейски парламент ".

Експертът по дезинформация Каленски съобщи, че кумулативното влияние на акциите за дезинформация е това, което ги прави рискови с течение на времето, оприличавайки ги на ерозията на камък: " Ако беше паднала единствено една капка един път, това нямаше да има никакво значение, само че кумулативният резултат от толкоз доста капки, падащи в продължение на толкоз доста години, прави дупката в камъка ".

 

От Еди Вакс, Елиза Браун и Клотилд Гуяр,. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР