Ако това е първата зима с електромобила Ви, възможно е

...
Ако това е първата зима с електромобила Ви, възможно е
Коментари Харесай

Зареждане на електромобил през зимата

Ако това е първата зима с електрическия автомобил Ви, допустимо е да сте били неприятно сюрпризирани, че при доста ниски температури зарежда по-бавно, в сравнение с през лятото. В този пост ще разбираем за какво, както и ще отговорим на въпроса можем ли да създадем нещо по въпроса.

Батериите се усещат най-добре, когато имат вътрешна температура на клетките сред 20 и 40 градуса. В този диапазон е естествената им работна температура - сходно на моторите с вътрешно горене, при които оптималната работна температура е сред 80 и 110 градуса.

При зареждане с оптималната мощ е значимо температура да е към телесната човешка (35+ градуса), като за някои химии като тази на Тесла по-скоро се търси температура от към 50 градуса, с цел да може да се зарежда оптимално бързо.

Излишно е да се загатва, че батериите мъчно могат да поддържат сходна температура през зимата, когато на открито температурите са близки до нулата, или даже са под нея. Затова автомобилът Ви постоянно ще се опита да държи температура от най-малко 5-10 градуса, с цел да е безвредна за самата нея работата й, само че няма да се старае да я държи в температура подобаваща за зареждане (35+), защото това би употребило прекомерно доста сила без да е ясно дали вие въобще планирате да заредите.

Важно е да се означи, че просто използването на автомобила (пр. даже при шофиране на магистрала) не стопля батерията толкоз, колкото си мислим заради ефикасността на процесите. Това, че сте карали със 140 км/ч. на автомагистрала може да “вдигне ” температурата на батерията до 10 градуса в случай че на открито е 0 градуса да вземем за пример, само че никога няма да стопли батерията до оптималните за зареждане.

Ако вашия електрически автомобил има функционалност за pre-conditioning за зареждане (това е авансово стопляне на батерията за зареждане), задоволително е да изберете станцията от навигационната система на автомобила ви. Той ще пресметне на каква температура е батерията сега, какъв брой време е нужно, с цел да стигнете до станцията и ще приготви батерията температурно тъкмо като пристигнете. Имайте поради, че за стопляне от 10 до 25 градуса умерено може да е нужен и цялостен час на по-големите акумулатори, по тази причина още при започване на пътуването въведете зарядната станция в навигацията ви.

Ако автомобила Ви не разполага с функционалност за pre-conditioning за зареждане, за жалост просто би трябвало да се примирим, че зимата зареждането лишава повечко време, в сравнение с през лятото. Още при започването на зареждането Вашия автомобил ще стартира да стопля батерията интензивно (а освен посредством температурата, отделяна при процеса на зареждане), само че това може да отнеме известно време за жалост.

*Източник: Fines Charging
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР