„Ако „Топлофикация София не плати дълга си до 25 октомври,

...
„Ако „Топлофикация София не плати дълга си до 25 октомври,
Коментари Харесай

Директорът на „Булгаргаз“: Ако „Топлофикация София“ не плати, има риск газът да спре за всички

„ Ако „ Топлофикация София " не заплати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газа до сдружението – т.е. до „ Булгаргаз ", и даже компанията да желае, да не може да направи доставки на който и да е, освен на „ Топлофикация София ", сподели шефът на газовото сдружение Николай Павлов в „ Тази заран “.

„ Не имам вяра да се стигне до прекъсване на синьото гориво за „ Топлофикация София “, означи обаче Павлов.

В четвъртък сдружението предизвести, че можа да се стигне наложително преустановяване на контракта за доставка на природен газ с " Топлофикация София ", в случай че не бъдат погасени отговорностите на столичното парно. Целта на това писмо е да се откри решение, сподели шефът на „ Булгаргаз “.

Павлов избегна да даде съответен отговор дали „ Булгаргаз “ на въпроса дали ще бъдат прекратени доставките за " Топлофикация София ", в случай че не се откри решение за възнаграждение на дълга.

По думите му отговорностите на столичното сдружение са 131 милиона лв., което прави 30% от приходите на „ Булгаргаз “ и се случва всяка година по това време този дълг нараства и стига до 200 милиона. Въпреки това Павлов означи, че газовото сдружение е на облага.

„ Всички останали клиенти на „ Булгаргаз “ си заплащат. Ако в Европа не си плащаш, ти стопират газа “, съобщи Павлов и означи, че в този момент обстановката е доста сложна поради нарасналите цени на синьото гориво на интернационалните пазари.

Въпреки рецесията в международен мащаб „ Булгаргаз " е обезпечил задоволително гориво за своите клиенти и то на по-добри цени от тези сега в Европа, безапелационен е Павлов.

„ Булгаргаз “ изиска ново повишаване на природния газ от ноември с близо 32%. Предлаганата цена е 126 лв. и 76 стотинки за мегаватчас.

„ Окончателното ни предложение за повишаването на природния газ ще бъде импортирано на 1 ноември, в този момент направихме единствено първите калкулации. Но виждаме рецесия, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас. През юни 2020 година цената беше единствено 5 евро. Това е нарастване от 24 пъти “, разяснява шефът на „ Булгаргаз “ във връзка на желаното нарастване.

Според Павлов енергийната рецесия е привнесена в България от Европа, защото там страните не са запълнили хранилищата си с газ, а в нашата страна единствено сред 6 и 8% от тока са създават с газ.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР