Ако тази зима все още сте се наслаждавали на покрити

...
Ако тази зима все още сте се наслаждавали на покрити
Коментари Харесай

Проучване: Ерата на обилните снегове в ски курортите може би приключи

Ако тази зима към момента сте се наслаждавали на покрити с изобилна снежна завивка планини, карайки ски или сноуборд, то това прекарване скоро може да се трансформира в отдалечаващ се спомен, защото ново изследване откри, че ерата на непрекъснато изобилния сняг към този момент е отминала заради климатичната рецесия.

Според изчисленията на новото проучване ски промишлеността в Съединени американски щати е изгубила повече от 5 милиарда $ през последните две десетилетия заради породеното от индивида световно стопляне, което води до все по-оскъдните снеговалежи в планинските вериги. Предишни изследвания демонстрираха, че на доста места преваляванията към този момент са под формата на дъжд, а не на сняг, заради повишението на температурите.

В новото изследване се показва, че тази обстановка е съкратила междинния ски сезон в Съединени американски щати с пет до седем дни през последния половин век, което е коствало на промишлеността приблизително 252 млн. $ годишно от изгубени доходи и възходящи разноски за произвеждане на сняг посредством машини.

" Вероятно към този момент сме минали ерата на пиковите ски сезони ", споделя Даниел Скот, академик от университета Ватерло в Канада, който е провел проучването дружно с сътрудници от университета в Инсбрук. " Изменението на климата е разрастваща се бизнес действителност за ски промишлеността и туристическия бранш. "

Необичайно топлите зими в някои елементи на Съединени американски щати, както и в ски курортите в Европа, илюстрираха възходящите проблеми, пред които е изправено това забавление. Планините във Франция, Австрия и Босна останаха съвсем напълно без сняг, което принуди ски лифтовете да спрат, а курортите да затворят.

В Съединени американски щати в западната част на страната са регистрирани по-малко от половината от естествената снежна завивка, което кара курортите да се борят за по-голямо произвеждане на сняг или да понижат предлагането си на скиорите.

" Рекордните температури през тази зима съставляват предвестител на бъдещето ", сподели Скот. " Това сложи на тестване опциите за изкуствено заснежаване в доста региони и промени визитите на милиони скиори и избора им на дестинация ".

Миналата година беше най-горещата в международен мащаб, записана в миналото, а 2024 година я следва с изключителни равнища на топлота, които сложиха нови върхове през януари и февруари. Липсата на естествена зима на доста места е явна в планините, като неналичието на сняг освен заплашва зимните спортове, само че също по този начин излага на риск основен запас от вода, където топящата се снежна завивка зарежда реките и потоците напролет.

Според новото проучване, което съпоставя зимите от 60-те и 70-те години на предишния век с двете десетилетия след 2000 година, намаляването на ски сезоните към този момент е явно. Намаляването на броя на зимните сезони ще продължи с по-нататъшното стопляне на света заради изгарянето на изкопаеми горива, като до 2050 година ски сезоните ще намалеят с 14 до 33 дни, даже в случай че светът успее да понижи доста излъчванията на парникови газове и да създаде съвременни способи за произвеждане на сняг.

Ако светът не успее да ограничи излъчванията, бъдещето ще бъде още по-мрачно, предвижда изследването, като в средата на века ще бъдат изгубени до два месеца от годината за ски спорт.

" Средните ски сезони на всички районни пазари в Съединени американски щати се чака да станат по-кратки през идващите десетилетия при всички бъдещи разновидности на излъчванията ", споделя Скот.

" Колко по-кратки ще бъдат те, зависи от способността на всички страни да изпълнят уговорките си за понижаване на излъчванията по Парижкото съглашение за климата и от това дали температурите на световното стопляне ще бъдат арестувани под 2C (3,6F) "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР