Ако страните от ЕС не се подадат на ултиматума на

...
Ако страните от ЕС не се подадат на ултиматума на
Коментари Харесай

Руски топ банкер: Газпром е енергийно оръжие

" Ако страните от Европейски Съюз не се подадат на ултиматума на Путин, ще победят в енергийната война ", сподели Игор Волуб по Nowa News. " Казвам се Игор Волобуев, някогашен вицепрезидент на " Газпромбанк ". Роден съм през 1972 година в Ахтирка, Сумска област на Украйна. През 1989 година отпътувах за Москва и постъпих в Института по петрол и газ. След като приключих работих няколко години като публицист, по-късно през 1999 година ме поканиха в пресслужбата на " Газпром ".

- Вие напуснахте Газпромбанк, с цел да се присъедините към отбраната на Украйна. Как стигнахте до този персонален катарзис?

- Не мога да кажа, че това е катарзис. Наистина това е едно значимо решение, което напълно промени живота ми. На 24-и февруари, когато научих, че Русия е почнала пълномащабно навлизане в Украйна, тъкмо през този ден разговарях с приятелите си, които тогава бяха в Ахтирка. Много от тях ме молеха да направя нещо. Казваха, че тях ги убиват, а аз повеждам един естествен живот, че на мен всичко ми е наред, а знаят, че през целия си живот съм казвал, че съм украинец ".

- Каква заплата получавахте в " Газпромбанк "?

- Около девет хиляди $ на месец.

- И се отказахте от хубавия живот, с цел да се върнете в Украйна?

- Нищо, което да ме свързва с предходния им живот, не е останало, в случай че приказваме за материалната страна на нещата.

- Как организирахте бягството си и имаше ли опасности?

- Нека Ви поправя, аз не съм бягал от Русия, бягат, когато се пробват да се скрият, когато ги преследват, когато човек търси несъмнено място за себе си. На мен всичко ми беше наред в Москва, за мен в работата ми всичко беше наред. Аз потеглих да водя война в Украйна, не можеш да бягаш на война, единствено може да се бяга от война.

- Не пазехте ли в загадка това свое решение?

- Никой не знаеше накъде съм тръгнал и защо.

- Какво щеше да Ви се случи, в случай че Ви бяха хванали?

- Трудно бих могъл да кажа, какво можеше да се случи. Според първичния ми проект трябваше да пресека границата с Украйна незаконно. До моя град Ахтирка дистанцията е минимум 50 километра. Такъв беше първичният проект. И това в действителност би било рисково, тъй като надали бих могъл да го направя – там пространството е намерено, това е поле, имаше сняг. И тогава избрах различен маршрут, съгласно мен безусловно сигурен, излетях от Русия за Турция, по-късно за Европа и от Полша стигнах до Украйна.

- Преди да вземете това решение Вие бяхте чиновник в " Газпромбанк ", на който всички имаха доверие и не сте получавали закани? Познавате ли Владислав Аваев?

- Както и вие чух за него, за това, че се е самоубил.

- Не единствено се е самоубил, само че е умъртвил и фамилията си съгласно съветските управляващи. Според Вас какво се крие зад тази тайнственост?

- Нека още веднъж да кажа - не го познавам, преди този момент не бях чувал за него. Нещата към гибелта му съгласно мен са странни. Според мен един татко не може да убие 15-годишната си щерка единствено поради това, че жена му сякаш е имала някаква връзка с водача му. Нещо повече, неотдавна научихме за сходен случай, сякаш самоубийство на върховен управител на " Новотек ", на Протосеня, който също сякаш е умъртвил жена си и след това се е обесил. Това наподобява необичайно, тъй като, както се споделя, снарядът не пада два пъти на едно и също място.

- Как си обяснявате тази зараза от гибел на мениджъри от " Газпром "?

- Нещата наподобяват необичайно, тъй като става въпрос все за хора от газовата индустрия. Русия дълги години си основава реномето на страна, която е способна да унищожава съперниците си и хората, които съставляват заплаха за нея. Затова такива смъртни случаи наподобяват странни и е мъчно да се повярва във версията за самоубийство.

- Взели ли сте ограничения за фамилията си?

- За мен това е сложен въпрос, нещата са доста комплицирани. Аз си потеглих самичък.

- Семейството Ви е в Русия?

- Ще повторя, че никой не знаеше за какво отпътувам и поради какво.

- Притеснен ли сте за тях?

- Разбира се.

- Тази гласност сега може ли да съставлява риск за тях?

- Мисля, че съществува избрана степен на заплаха, само че почтено казано не бих желал в детайли да разисквам тези неща.

- Къде се намирате в този момент?

- Аз съм в Киев.

- Участвате ли в действителни военни дейности?

- Когато дойдох споделих, че съм пристигнал, с цел да водя война за Украйна. Веднага ми отхвърлиха, тъй като съгласно тях нямам военен опит. А и има доста украинци с боен опит. За да разберете, какво става тук, желая да кажа, че хората се подреждат на опашка, с цел да отидат на фронта и да пазят родината си.

- А имате ли оръжие?

- Не, нямам оръжие. Никога не съм държал оръжие.

- Няколко думи за " Газпромбанк ". Колко е значима банката за Путин и за какво?

- Наистина това е една от най-големите банки в Русия. Тя е на трето място. Банка, която директно е обвързвана с " Газпром ". Банка, която е упълномощена да реализира заплащанията към Русия. Знаете, че за Русия всичко обвързвано с газа е извънредно значимо. Срещу " Газпромбанк " не са въведени наказания, както против други банки, тя не е изключена от СУИФТ, само че картите на " Газпромбанк " в чужбина не се одобряват.

- Вие персонално сте взели участие в газовите войни, които Русия е водила, нали по този начин?

- Да, през 2005 – 2006 и 2008 – 2009 година работех в " Газпром ".

- Според Вас съумя ли Путин да подчини Европа посредством газа?

- Не мога да кажа, че Путин е подчинил цяла Европа, само че мога да кажа, че през тези години той направи всичко, с цел да се усили зависимостта на европейските страни от съветския газ. През последните 10 години делът на съветския газ в енергийния баланс на Европа набъбна с 15%.

- Директно от Путин ли пристигна заповедта към Европа да заплаща в рубли за газа?

- Разбира се, той даже издаде декрет. Тоест това решение беше взето не в " Газпром ", а в Кремъл. Всъщност всички значими стратегически решения, които се отнасят до доставките на газ и нефт, за увеличение на доставките, за понижаване на доставките, за ценовата политика, когато става въпрос за внезапни промени на размерите на доставян газ, не се взимат в " Газпром ", а от Кремъл.

- Как експертите в " Газпромбанк " одобриха това решение?

- Тогава към този момент не бях там, аз отпътувах на 2-ри март.

- Според Вас те схващат ли, че това е нарушение на контракта?

- Чудесно схващат всичко. Правят го демонстративно, желаят да покажат с това решение, че Русия може да прави всичко, което й скимне, че може едностранно елементарно да промени изискванията на договорите по този начин, както на нея й отърва. Това е проява - кой командва у дома.

- Ако се бяхме съгласили да плащаме в рубли, щяхме ли да платим по-висока цена?

- Не считам, че това би се отразило на цената. Разберете, това е кардинален миг – подготвени ли сте да играете по свирката на Кремъл.

- Отговаря ли Европа задоволително остро, съответно, мощно съгласно Вас?

- Струва ми се, че не задоволително, само че позицията на България, която се намира в доста огромна взаимозависимост от съветския газ – действително несъмнено някъде към 90%, като виждам в профил ми се коства, че България няма желание да извършва диктаторските условия на Путин.

- Вие самият споменахте нашата страна, какво е отношението в " Газпром " към България и към българските политици?

- Сега държавното управление, да кажем по този начин, не е проруско, доколкото знам. Ако да речем България би се държала като Унгария, а както знаем Унгария сподели, че за тях не е проблем да извършват изискването за заплащане в рубли, считам, че на България не биха й спрели газа.

- Но го стопираха. Откога съгласно вас не е проруско настроено държавното управление ни?

- Вижте, аз не проследявам какво става във вътрешната политика на България. Четох, че в този момент българското държавно управление заема една уравновесена твърда позиция към Русия.

- А преди?

- Ще повторя, че изключително не проследявам нещата, само че доколкото си припомням имаше разнообразни съмнения по отношение на Русия.

- Една след друга европейските страни се отхвърлят да заплащат за съветския газ. Как съгласно Вас това ще се отрази на страната и на Путин?

- Какво имате поради, заплащането в рубли за газа или въобще да заплащат за съветски газ?

- Отказват изискването на Путин да заплащат в рубли.

- Трябва да се изчака, още не знаем по какъв начин в действителност работи този механизъм. Въз основа на своя опит мога да кажа, че тези страни, които заемат твърда позиция като България, като Полша, те първо ще последват образеца ви и няма да сте сами, а ще сте от ден на ден и в случай че в идеалния случай всички страни последват образеца ви, това ще бъде съответен и мощен отговор и на " Газпром ", и на Кремъл. Надявам се останалите страни ще поддържат решението ви.

Дали " Газпром " ще спре доставките на газ – времето е посочило, че те са подготвени да срежат клона, на който седят, единствено и единствено да отровят живота на сътрудниците си. Знаете ли, в Русия има подобен израз: „ Ще изляза да ми окапят ушите от мраз, с цел да ядосам майка си”.

- Тоест подготвени са да платят цената?

- Вижте, в този момент се взема решение въпросът за ембарго върху доставките на съветски енергоносители. Но в случай че Путин самичък спре нефта, самият той ще реши казуса. Тоест той ще среже клона, на който седи. Според мен Европа ще издържи, няма да е елементарно, само че ще можете да издържите. А за Путин това ще е самоубийство.

- Казвате, че Европа ще победи в тази енергийна война?

- Ако страните от Европейския съюз, наблягам основната дума „ съюз”, се държат дружно, в случай че всички страни от Европейския съюз не се подадат на ултиматума на Путин, несъмнено, че ще успехите.

- Можете ли да дадете образци за корупция, за корумпирани от Путин европейски политици?

- Има даже такова разбиране, като „ шрьодеризация на Европа” от семейството на Шрьодер.

- Познавате ли персонално Шрьодер?

- Виждал съм го един път в " Газпром ", беше от дълго време, може би преди 12 – 13 години. Пресслужбата на " Газпром ", която оглавявах, организираше някаква конференция, не си припомням каква беше тематиката.

- Можете ли да дадете и други образци?

- Няма да загатна семейства, само че знаем, че мнозина някогашни политици имат постове в бордовете на шефовете на разнообразни огромни компании в Русия. От началото на войната, от началото на горещия стадий на процедура всички напуснаха бордовете на шефовете на тези компании, а Шрьодер освен че остана, да вземем за пример в Роснефт е акционер, взе участие в Надзорния съвет, " Газпром " го издигна до член на Съвета на шефовете. Позициите му се ускоряват и това се прави демонстративно.

- " Газпром " ли е главното оръжие на Русия, посредством което работи на правилото „ корумпирай и владей”?

- Не мога да го потвърдя с обстоятелства. Смятам обаче, че Кремъл е уверен - " Газпром " е на първо място енергийно оръжие в ръцете му, а не стопанска компания. И Газпром към този момент работи с всевъзможни способи, в това число и с подкупи. Твърдя го въз основа на реномето на главния акционер в " Газпром " – държавното управление на Руската Федерация.

- Съгласен ли сте с изказванието на президента Зеленски, че страните, които купуват съветски газ, спонсорират войната. И в случай че това е по този начин, дали когато спрат да го вършат и войната ще свърши?

- Изцяло поддържат това, което споделя Влолодимир Зеленски. Вижте – през предходната година Газпром продаде природен газ за 55 и половина милиарда $, Русия продаде нефт за 110 милиарда $, в случай че вземем единствено петрола и газа това са към този момент 165 милиарда $. В структурата на приходите на Руската Федерация постъпленията от продажбата на въглеводородни горива са към 40 %. Това е голяма сума и несъмнено в случай че бъде въведено ембарго върху пазаруването от Русия на нефт и газ, ще бъде нанесен мощен удар върху опциите на Русия да води война.

- Кога очаквате да свърши тази война?

- Трудно е да се каже, несъмнено в този момент всички търсят отговор на този въпрос. Страшно е, че колкото по-дълго продължава това, толкоз повече кръв ще изпие Путин.

- Според Вас има ли действителен риск Путин да прибегне към нуклеарно оръжие?

- Ако става въпрос за потреблението на тактическо нуклеарно оръжие, съгласно мен… Нали знаете, притиснатият в ъгъла плъх е кадърен на всичко. Путин от самото начало подвига залозите, виждаме, че във военно отношение те към този момент се провалиха в тази война, въобще не им се получиха нещата с блицкрига, затънаха. И съгласно мен е допустимо потреблението на някакво оръжие за всеобщо поразяване от Путин.

- Усещате ли персонална виновност и по какъв начин смятате да я преодолеете?

- Чувствам не просто виновност и отговорност като жител на Русия. Работата е там, че по народност съм украинец, т.е. виновността ми е двойно и тройно по-голяма от виновността на елементарния руснак, който се е родил и цялостен живот е прекарал в Русия. И моето прибиране в родината ми, в Украйна е моето смирение. Надявам се, че родината ще ме одобри.

- Много Ви благодаря за този диалог.

- Много ви благодаря, искам ви триумф, дръжте се, безусловно ще успехите " Газпром " и Кремъл. Не се предавайте! Бъдете образец за другите европейски страни.
ТЕМА преди 3 часа 243 преди 6 часа 2933 преди 8 часа 4914
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР