Ако сте собственик на женско куче и го гледате от

...
Ако сте собственик на женско куче и го гледате от
Коментари Харесай

Какво да правим при първо разгонване на женското куче

Ако сте притежател на женско куче и го гледате от бебе, би трябвало да сте наясно, че след навършването на шестия месец то ще стане полово зряло и ще настъпи размножителният интервал. Оттук нататък вашите дейности ще бъдат подбудени от това дали желаете любимката ви да ви зарадва с кученца или не.

Ако не смятате да имате кученца у дома, най-хубавият вид е да кастрирате кучето още преди първото разгонване - малко преди да навърши шест месеца. Не се предлага даването на хапчета с противозачатъчен резултат, тъй като те водят до увреждания на репродуктивната система на животното. След това постоянно се постановат комплицирани и скъпо струващи интервенции, с цел да се избави животът на кучето.

Въпреки че при множеството женски кучета първото разгонване настава към шестия месец, е допустимо то да настъпи по-късно, има случаи първото разгонване да е на към една година. Ако кучето ви е на една година и не се е разгонило, е добре да посетите ветеринар и да изясните аргументите за това.

Лесно ще познаете по кое време кучето ви се е разгонило по капките кръв, които остават на всички места из жилището. За да не се постанова да чистите непрекъснато след любимката си, можете да й обуете специфични гащички за разгонени женски кучета, които се зареждат със сменящи се хартиени превръзки. Ако кучето ви живее на двор, би трябвало да го приберете вътре или да се погрижите за здрава ограда, тъй като другояче рискувате десетки мъжки кучета да се опитат да влязат в двора ви.

 Какво да вършим при първо разгонване на женското куче

Ако сте решили кучето ви да забременее, би трябвало да имате поради, че към десетия ден след започване на разгонването шансът за зачеване става най-голям и това продължава още пет дни. Обикновено практиката е женската да бъде заведена при мъжкия, с цел да се усеща той по-спокоен, тъй като е на позната територия.

При кучета продължителността на разгонването е друга - от две до четири седмици. Ако разгонването продължи повече от четири седмици, това е индикация за проблем и би трябвало да посетите ветеринар. Въпреки че кучето може да забременее още при първото разгонване, експертите не предлагат това да се случва преди животното да е навършило една година. Много постоянно при първото разгонване кучето към момента не е приключило изцяло развиването си и едно зачеване може да повлияе негативно.

Ако решите да кастрирате кучето си, откакто се е разгонило, би трябвало да обсъдите това с ветеринар, защото в този интервал всички органи на репродуктивната система са цялостни с кръв и е допустимо това да докара до затруднения по време на интервенцията.

Възрастните женски кучета не престават да се разгонват и откакто стартират да остаряват, по тази причина е добре да се кастрират. В противоположен случай е допустимо да се появят доста проблеми по време на всяко разгонване, а едно зачеване и следващо раждане на остаряло куче може да приключи съдбовно за него.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР