Ако сте се замислили за това да си вземете чинчила,

...
Ако сте се замислили за това да си вземете чинчила,
Коментари Харесай

Преди да си вземем чинчила: какво трябва да знаем?

Ако сте се замислили за това да си вземете чинчила, то следва обезателно да сте осведомени с някои особености на развъждането на тези животинки.

Колко живеят чинчилите? Те могат да живеят даже до 25 години, само че единствено в случай че се грижите чудесно за тях. Като цяло тези питомци са много общителни и благи, само че въпреки всичко е значимо да сте изключително деликатни с тях тъй като те се отличават от дивите си събратя.

Преди да си вземем чинчила: какво би трябвало да знаем?

На размер женските могат да доближат към 800 грама, а мъжките - 600 грама. Обикновено окраската им е сива, само че това не е наложително, като през днешния ден се срещат и много други цветове, като да вземем за пример черни, бежови и други. Козината им е доста мека и нежна, като при положение на нерешителност животинката може да загуби много от нея и изключително на опашката си.

Като цяло чинчилите са много плашливи любимци, което от своя страна може да стане повода даже за неочакваната им гибел. Така да вземем за пример внезапните и мощните звучи мога да доведат до прекъсване на сърцето, както и неналичието на внимание от страна на стопанина или промяната на ситуацията. Важни са изискванията за развъждане на чинчили, като по този начин оптималната за тях оптималната температура е към 18-20 °C и мокрота към 60%.

Най-честите аргументи чинчилата да умира прибързано:

1. Топлинен удар;

2. Отравяне;

3. Внезапен и мощен стрес;

4. Падане от високо;

5. Смяна на обстановката;

6. Подуване на стомаха и червата;

7. Грешки в храненето на чинчилата;

8. Настинки.

Тези животинки са нощни и обожават да са дейни имено в късните часове. През деня спят в къщичката си, а по-късно вечерта се разсънват и стартират да будуват. Като цяло те са много любопитни гризачи, които обичат да бягат, да скачат и да изследват всеки ъгъл. Именно по тази причина е изключително значимо да ги следите, в случай че ги пуснете отвън клетката им, защото по този начин да вземем за пример могат да се натровят с битова химия и да загинат.

Важна специфичност при развъждане на чинчили е и размерът на дома им, като той би трябвало да бъде висок най-малко 70 сантиметра и бездънен 80 см. Клетката им би трябвало да е огромна, тъй като те са много дейни животинки и имат потребността от непрекъснато придвижване, което е и потребно за тях.

Хранене на чинчилата

Именно това е един от главните моменти при грижата за чинчилите, който оказва директно въздействие на тяхната дълготрайност на живота. Те са тревопасни и би трябвало да имат високо количество на фибри в диетата им. Отличен вид е сеното за гризачите, малко пресована люцерна и пресни гранули. Най-добре е да избягвате храните, които могат да подуват корема, като да вземем за пример зелето, тъй като това може да докара даже до гибелта на животинката. Разбира се също по този начин те постоянно би трябвало да имат достъп до чиста и прясна вода в клетката си.

 Отглеждане на чинчила

Вредни храни за чинчили

- мазни храни;

- зърнени;

- авокадо;

- домати;

- картофи;

- патладжани;

- млечни продукти;

- нишестени храни.

Като цяло това са много интелигентни животинки. По темперамент чинчилите са много благи. Важно е обаче да полагате отлични грижи за тях, като по този начин се минимизира риска от неочакваната гибел на животно. Във всеки един случай е значимо да потърсите незабавно ветеринар, в случай че забележите че питомеца ви не се държи, както нормално ли в случай че нещо ви тормози. Именно ранната диагностика минимизира риска от затруднения и по този начин е значителен шанса да се оправи чинчилата.

Вече знаете на какво да обърнете внимание преди вземането на чинчила.

А в случай че към момента търсите от кое място да си закупите подобен пухен другар, вижте нашите разгласи и цени за чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР