Ако сте решили да се грижите за прасета, тогава е

...
Ако сте решили да се грижите за прасета, тогава е
Коментари Харесай

Основни грижи при отглеждането на прасета

Ако сте решили да се грижите за свине, тогава е значимо да сте осведомени както с заболяванията при прасетата, само че по този начин и с главните грижи при развъждането на тези селскостопански животни. Важно е също по този начин да ги храните уравновесено, като храната им би трябвало да е богата на всичките нужни витамини, минерали и микроелементи. Заедно с това от изключително значение за здравето на потомството са и постоянните прегледи от ветеринар.

Основни грижи при развъждането на свине

Както за всички животни, по този начин и за прасетата се постанова да полагате грижи, с цел да е крепко потомството и да се минимизира риска от заболяванията, към които те са предразположени. Особено значим е интервала след отбиването на дребните прасенца, а точно 60-70 дни по-късно.

Тогава те тежат към 40 кг и са изключително предразположени към внезапните температурни амплитуди, а също по този начин към високата мокрота и мощните ветрове. Като цяло този интервал в развъждането на прасетата е много сериозен, като тогава се постанова фермерите да поставят по-специални грижи за тях.

Начините за грижа на подрастващите свине са два типа:

- еднофазово;

- двуфазово.

В огромните ферми се ползва главно вторият вид, като при него се построяват обособени пространства. Важно е да ги храните с висококачествена храна за свине, а освен със хранителни боклуци, тъй като по този начин няма по какъв начин да разчитате на това, че поколението ще е крепко.

Огромна неточност е също по този начин еднообразното хранене на прасетата, а точно когато липсват значимите минерали, протеини и витамини, защото това може да докара до понижена работливост на потомството, а също по този начин до увеличена заболеваемост.

Едни от най-честите заболявания при прасетата:

- червенка;

- спирохетната диария;

- едемна болест;

- късни диарии;

- ентеротоксикоза (E.coli);

- заболяването на Ауески (БА);

- класическа чума по прасетата.

 Грижи за свине

Около 15% от прасетата, които са били родени живи, умират, като това се дължи на обстоятелството, че са били недоразвити по време на бременността на майката. Голяма част от загубите на новородените свине се дължи и на обстоятелството, че те не са почнали незабавно да бозаят коластра.

Това води до доста лесна заболеваемост и надлежно тези прасенца умират бързо. Също по този начин е значимо живородени свине, които са с доста ниско тегло да се унищожават, тъй като най-често са доста податливи на заболяванията и постоянно са преносители на болестите, като по този начин може да се стигне до обилни загуби на добитъка.

Другото значимо нещо при развъждане на свине е да се отрежат кучешките им зъби, защото при дребните прасенца те са доста остри и може да се стигне до пострадване на майката по време на бозаене. Така тя става доста неспокойно и даже може да смачка инцидентно някои от дребните си.

По този метод се получава, че останалите дребни не могат да бозаят задоволително, което води до мастит при женските, а това от своя страна се отразява пагубно на останалото поколение.

Ако сте решили да се грижите за някакъв добитък, тогава е доста значимо да обръщате внимание на всевъзможни клинични прояви, които могат да са знак, че се разболяват животните. Задължително ваксинирайте прасетата ви, като по този начин ще се понижи доста заболеваемостта в стадото, а също по този начин не забравяйте за това, че уравновесеното хранене е доста значимо, с цел да е крепко потомството.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР