Ако сте притежател на куче, със сигурност добре познавате всичките

...
Ако сте притежател на куче, със сигурност добре познавате всичките
Коментари Харесай

Защо кучето рита с крачета, когато галите коремчето му?

Ако сте собственик на куче, сигурно добре познавате всичките му странни навици. Много притежатели са очевидци на характерно ритване с краче, когато галят коремчето на домашния си любим.

Мястото, на което ги почесвате, е обособено в седловидния район, включващ елементи от корема, гърба и хълбоците. Честотата и скоростта на ритниците варира сред другите кучета. Няма необикновен смисъл от цялото деяние – крачето не може да доближи ръката, която го допира, с цел да възпре придвижването.

Обяснението на това събитие се корени в по този начин наречения инстикт на чесане. Това е изцяло неволева реакция, която е също толкоз изненадваща за четириногия ви другар, колкото е и за вас. Когато почесвате коремчето, това го раздразва по сходен метод, както и пъплещи инсекти.

Активират се подкожните нервни окончания, чийто сигнал стига до гръбначния мозък и се изпраща команда до мускулите на задните крака да се отърват от досадния дразнител. Цялото деяние в последна сметка е безсмислено, защото вие по едно и също време предизвиквате раздразнение и в идващия момент почесвате зоната на сърбеж.

Една от потребните функционалности на рефлекса на чесане се употребява от ветеринарните лекари, когато желаят да диагностицират неврологични нарушавания в региона на корема. Въпреки че се назовава дразнене, кучето ви напълно не изпитва неспокойствие към вас в този миг.

Повечето кученца обожават почесвания по коремчето - пробвайте просто да промените мястото. Този инстикт е едно от странните феномени, засягащи обичаните ни четириноги. Подобна странност може да следим и при котките. При почесването на гърба наоколо до опашката те повдигат инстинктивно задницата си, а някои даже вокализират.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР