Ако сте от хората, които са на мнение, че работят

...
Ако сте от хората, които са на мнение, че работят
Коментари Харесай

Оптималната доза работа според науката

Ако сте от хората, които са на мнение, че работят повече, от какъв брой би трябвало и в края на работната седмица сте смачкан душевен, то науката към този момент ще застане зад тила ви, подрепяйки ви, че сте прав! Учени са провели ново проучване, в което са открили „ най-ефикасния работен режим “ и резултатите са, че е задоволително човек да работи единствено 8 часа на седмица. Според специалистите от университетите Кеймбридж и Салфорд това е „ оптималната доза работа “. Всеки час над това води до проблеми, най-много за психическото ни здраве.

От тяхното проучване, оповестено в Social Science And Medicine, излиза наяве, че се следи спад с 30% на психическите проблеми при хората, които са заменили безработицата с 8 часова работна седмица. Но по този начин и не потвърждават, че увеличението на тези часове води до още по-голямо усъвършенстване у работещите.

Експертите са сравнили данни за това по какъв начин смяната на часовете на работа се отразява върху психическото здраве на 70 хиляди английски жители сред 2009 и 2018 година.  Те вземат под внимание възрастта, съществуването на деца, заболявания и фамилните финанси и доближават до заключението, че най-здравословно за всички е да работят към 8 часа на седмица или 1 ден. Дори дребна смяна на това време води до разлика

„ Има проучвания за всичко – от Витамин C до часовете, които са ни нужни да се наспим, с цел да се усещаме добре, само че никой не задава въпроса, какъв брой часа би трябвало да работи “, споделя лекар Брендън Брушел, съавтор на проучването.  – Ние знаем, че безработицата постоянно е в ущърб на благосъстоянието на хората и  влияе  отрицателно върху идентичността, статуса, потреблението на времето и възприятието за групова цел.  Сега имаме някаква визия какъв брой е нужна платената работа, с цел да се почувстват хората значими  – и в действителност, не е толкоз доста. “

Проучването има и друга цел – в бъдещите десетилетия доста от работата, която се прави от хора, ще бъде завладяна от машини и изкуствен интелект, което може да докара до липса на работа за всички, които желаят да се трудят.

Експертите  настояват, че заетостта би трябвало да се резервира при възрастните, само че работната седмица да бъде фрапантно понижена, а работата – преразпределена, с цел да могат всички да се усещат продуктивни и да са душевен здрави.

Те оферират и няколко разновидността за прекосяване към бъдеще, в което няма да има толкоз доста работа, които включват петдневен уикенд, работа единствено по два часа дневно и увеличение на ваканцията от седмица, на цялостен месец. Експертите даже оферират два месеца отмора, за всеки един месец на работа.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР