Ако сте инвестирали в недвижим имот, който не сте закупили

...
Ако сте инвестирали в недвижим имот, който не сте закупили
Коментари Харесай

Да продам или да отдам имота си под наем: Кое е по-изгодно?

Ако сте вложили в неподвижен парцел, който не сте закупили за персонално прилагане или се постанова да освободите, най-вероятно сте изправени пред въпроса дали да го продадете, или отдадете чартърен. Преди да вземете решение, е добре да отчетете няколко съществени фактора, поучават специалистите от Адрес.

Когато става въпрос за взимане на решението дали да продадете или отдадете парцела си, предпочитано би трябвало да обърнете внимание както на личните си настройки, по този начин и на положението на пазара и времевата рамка, която сте си определили. Ако да вземем за пример желаете да закупите ново жилище за персонално прилагане и цялата сума за него ви е нужна в този миг, то най-логичното деяние би било да продадете парцела. Ако пък предпочитате жилището да ви носи въздържан месечен приход, най-подходящият за вас вид би бил да го отдадете чартърен. Обикновено това се следи при жилища, закупени с капиталова цел, при които притежателят рядко има потребност от цялата стойност на жилището и избира инвестицията да му бъде изплатена във времето.

Друг главен фактор, който е добре да се вземе поради при избора, е настоящото положение на имотния пазар. Когато, да вземем за пример, пазарът и цените вървят нагоре, а лихвите са на рекордно ниски равнища, най-правилното деяние е покупката на парцел. Това е и причина за засилено търсене от страна на купувачите, затова и подобаващ миг жилището да бъде продадено, а не отдадено чартърен. Доброто познаване на положението на локалния пазар ще ви помогне да се ориентирате в ситуацията и да решите в кой миг е най-подходящият да обявите парцела за обмен или наемане.
Предимства на продаването на неподвижен парцел
 
Когато става въпрос за продажбата на неподвижен парцел, то би трябвало да знаете, че процесът по намиране на нови притежатели зависи напълно от пазарното положение и вида жилище, което обявявате. Може да отнеме доста по-дълго от плануваното, само че е допустимо и продажбата да се реализира неизбежно след публикуването на обявата. И все пак  продажбата на парцел безспорно има своите преимущества.

Ако решите да продадете жилището си, след изповядването на договорката пред нотариус ще получите оповестената за него сума. Така парцелът към този момент има нови притежатели, които да го стопанисват, а вашите отговорности към него стопират. За да съумеете да го позиционирате добре на пазара обаче е належащо да преминете през някои предварителни процеси, с които да подготвите жилището за бъдещите му купувачи. Успешната му продажба преди всичко зависи от положителния му търговски тип и определянето на най-хубавата му цена и за двете страни.

Колкото по-подреден и комфортен е апартаментът, толкоз по-голям е шансът бързо да откриете неговите купувачи. Въпреки това, при продажбата на парцел за притежателят не е наложително да прави тези ремонтни действия, които биха били основни при отдаването му чартърен. Ако жилището има потребност от ободряване, то това умерено може да бъде оставено за новите живущи, защото могат да го ремонтират напълно по отношение на техните лични потребности и усети.
 istock istock
Същото важи и за обзавеждането му – при оповестяването му за обмен не е належащо да бъде изцяло обзаведено. Така новите му притежатели могат да изберат интериора, без да се лимитират до към този момент наличните в него мебели.
Основното преимущество при продажбата на неподвижен парцел е печалбата  от него, като това решение е извънредно уместно за хора, които или желаят да купят нов парцел, или да влагат сумата от продажбата. Не единствено – след продажбата нямате никаква отговорност за поддръжка на парцела, което е облекчение за мнозина.

Предимства на отдаването на неподвижен парцел чартърен
 
В случай че решите да обявите парцела за отдаване чартърен, то би трябвало да вземете поради директната връзка с наемателите, която ще имате в бъдеще. Покриването на комуналните услуги към този момент няма да бъде ваша отговорност, само че ще би трябвало да следите постоянното им и навременно заплащане. Въпреки че отдаването на парцел чартърен, за разлика от продажбата му, изисква поддържане на контакт с ползващите парцела, то това решение безспорно крие своите преимущества. Отдавайки жилището си чартърен, си гарантирате непрекъснат въздържан доход всеки месец и погашение на инвестицията му във времето.
За разлика от продажбата на жилище, отдаването му чартърен е доста по-лесен и бърз за наемодателя развой, защото при търсенето на парцели по наем също не се вижда спад. Сама по себе си, продажбата на жилище регистрира по-дълго търсене, за сметка на наемането на парцел.

Какви са рисковете при покупка на парцел без Акт 16

Ако парцелът, който желаете да отдадете, е закупен с капиталова цел или чрез ипотечен заем, позиционирането на наемния пазар ще ви подсигурява сигурност във времето, било то като въздържан месечен приход, или за погасяване на вноските по заема.

Какво да имаме поради при решението?
 
На първо място би трябвало да дефинирате авансово своите лични потребности и настройки във връзка с продажбата и отдаването на парцел чартърен. Каква ще бъде възвръщаемостта, дали ще ви удовлетворява, какво е положението на пазара на парцели сега и други въпроси би трябвало да бъдат деликатно премислени и оценени, тъй че да вземете допустимо най-правилното за вас и вашите самостоятелни потребности решение. 
Възвращаемост
 istock istock
Когато става въпрос за възвръщаемост от продажбата или отдаването чартърен на парцела, числата не наподобяват напълно идентични. Продажбата на жилището подсигурява на продавача цялостния размер на сумата вкупом, незабавно след изповядването на договорката. Именно заради тази причина този вид е желан от тези, които или желаят незабавно да купят различен парцел за персонално прилагане, или просто имат потребност от сумата. При предлагането на парцела за наемане, то възвръщаемостта може да бъде регистрирана в дълготраен проект, само че за сметка на това подсигурява на наемодателя непрекъснат месечен приход. Обикновено парцели за наемане оферират хора, които към този момент разполагат с парцел за живеене и избират сигурността на пасивните регулярни приходи.

Данъци и такси
 
Продажбата на парцел и отдаването му чартърен са свързани с налози и такси, които обаче са с разнообразни стойности и се изисква да бъдат заплатени от разнообразни страни. Например всяка покупко-продажба на недвижимо имущество, в деня на нотариалното прекачване на собствеността, изисква възнаграждение на налози от купувача. Това са локален налог за придобиване на парцела към съответната община по местоположение на жилището, такса за регистриране към Агенцията по вписвания и нотариална такса за изповядване на договорката към нотариуса. Местният налог за придобиване на парцел е самостоятелен за всяка община, като варира сред 0,1 и 3 на 100 от продажната цена на жилището или неговата данъчна оценка.

Как да изтеглите ипотечен заем

От позиция на продавача приходите, добити от продажбата на парцел не подлежат на облагане с налог, само че единствено когато той е бил негова благосъстоятелност за повече от 3 години. Това значи, че от датата на покупка на парцела до датата на неговата продажба следва да са минали повече от 3 години, с цел да не бъдат начислени налози върху продажбата му в този момент. Ако недвижимото имущество е получено по завещание и по завет, също е освободено от облагане с налог, само че не и в случай че е порадено такова.

При отдаването на парцела чартърен най-важното, което следва да вземете поради, е облагането на получения приход с налог. Размерът на налога е 10%, като за негова основа се взема брутната сума по контракта. Разбира се този принцип има своите изключения. Това са случаите, в които наемът е за парцел, който се намира в режим на етажна благосъстоятелност или при данъчни облекчения, които се оферират при изпълнени избрани критерии. В допълнение към това, като притежател на парцела от вас се изисква регулярното възнаграждение на налог неподвижен парцел, който постоянно се заплаща от наемодателя.
 istock istock
Възможност за справяне с наематели
 
Основният фактор, който е определящ при вземането на решението дали притежателят на парцел да продаде или отдаде чартърен, е опцията за справяне с наематели. Голяма част от хората, за които най-правилният вид е да отдадат и да получават сигурен месечен приход, са склонни да премислят решението си заради това. Истината е, че наемателят не е риск, изключително в случай че е верният. Неговата надеждност несъмнено не може да бъде оценена при огледа, само че с цел да избегнете вероятни спорове по повод заплащането на месечния наем и поддръжката на жилището от негова страна, се пробвайте да научите допустимо най-вече за него. Искането на депозит в размер на един месечен наем или повече е добър вид, с който да минимизирате риска при отдаването на парцела на друго лице. Така отговорността за поддръжката на парцела и навременното заплащане на наема от страна на наемателя пораства.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР