Ако сте чели първата книга за Хари Потър, а именно

...
Ако сте чели първата книга за Хари Потър, а именно
Коментари Харесай

Истини и легенди за философския камък

Ако сте чели първата книга за Хари Потър, а точно „ Хари Потър и Философският камък “, то би трябвало добре да сте осведомени с легендата за чудното изобретение, което трансформира всеки метал  в злато, a също по този начин има свойството да направи своя собственик вечен.

Любопитно е, че в дебютната си творба за дребния вълшебник Джоан Роулинг включва действителна персона и действителна легенда. И това е единственият път, в който го прави, що се отнася до популярната поредност.

Никола Фламел фактически е живял в интервала сред 1330 и 1418 година. Роден е във Франция и се занимава с преписване и пласиране на ръкописи и книги. Алхимията обаче е науката, която до ден-днешен мистериозно витае към името му.

Легендата споделя, че един ден Никола Фламел купил остаряла книга с антични ръкописи. Бързо схванал, че това е скъп алхимичен труд, който обаче не можел самичък да разшифрова. Дълго време опитвал да се оправи с античните трудове, само че откакто открил, че разчитането е невероятно, се отправил към Испания, където срещнал еврейският доктор и академик Канчес. Предвидливо Фламел не взима книгата със себе си, а прерисува част от нея. Щом демонстрира на испанския академик рисунките с обясненията към тях, последният схваща, че става въпрос за труд, който смятал за от дълго време загубен. Двамата вземат решение да се насочат към Франция, с цел да може Канчес да изследва в детайли книгата, само че по пътя той се разболява и умира.

Счита се обаче, че през времето, което са прекарали дружно, той съумява да съобщи скъпи алхимични уроци на Фламел. Според легендата той и брачната половинка му Пернел основават първообраз на камъка и няколко пъти трансформират олово в злато. Инвестират средствата в основаването на лечебни заведения, храмове и монументи, само че самите те живеят непретенциозно. Пернел Фламел умира през 1397 година, а Никола – през 1418. Значи ли това обаче, че не са съумели да употребяват камъка като балсам на живота, който да ги подари с величие?

След погребението на Фламел разбойници разрушават дома му, търсейки несметни благосъстояния. След като не откриват нищо, те вземат решение да осквернят гробницата на него и брачната половинка му, надявайки се там да открият именития метафизичен камък. Оказва се обаче, че там освен не е чудното рубиненочервено изобретение, само че и самите умряли. Телата на двамата съпрузи не биват открити и през идващите епохи се появява легендата, че двамата са живи и здрави, живеещи в разнообразни точки на света.

През годините не един и двама учени се посвещават на търсенето на философския камък. Както излиза наяве, той може да бъде основан, само че античната формула по този начин и не трябва открита. Не е несъмнено също дали въобще става въпрос за камък, тъй като в другите писания се загатва за прахуляк, смес и други. Любопитно е, че до момента в който търсят по какъв начин да основат чудото, учените изследват голям брой субстанции, които по-късно оказват значение за развиването на фармакологията, химията, медицината, металургията и други. Един от брилянтните мозъци, също търсещи чудния камък, е и Исак Нютон.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР