Ако сме плащали 65 лева за основните продукти в нашата

...
Ако сме плащали 65 лева за основните продукти в нашата
Коментари Харесай

Пламен Димитров: С 45% са поскъпнали основните продукти

" Ако сме плащали 65 лв. за главните артикули в нашата потребителска кошница, година по-късно за тях са ни нужни 95 лв., което е 45% повече. Това е инфлацията, която хората усещат по джоба си ", съобщи в радиоинтервю президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
" Ние споделяме, че най-малко формалната инфлация би трябвало на всеки работещ да му бъде обезщетена и декемврийската му заплата да бъде с 20% по-висока от декемврийската през предходната година. Така обедняването ще бъде овладяно в някаква степен. КНСБ упорства минималните приходи на всички да пораснат най-малко с 20 на 100 ", безапелационен е Димитров.
Той още веднъж напомни, че 1320 лв. е приходът, нужен за месечната прехрана на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лв.. За едногодишен интервал са нужни 217 лева повече за един работещ човек и 391 лева повече за тричленно семейство. Димитров цитира данни на КНСБ, които демонстрират, че нужният приход за храна е 497 лева за едно работещо лице. Това съставлява 37,7%. Нарастването е с 2,8% по отношение на предходното тримесечие и с 24,2% на годишна база.  
Димитров акцентира, че се създава повече, в сравнение с Министерството на финансите е очаквало. Такива са упованията и за 2023 година По думите му диалогът би трябвало да стартира от това какъв брой е Брутният вътрешен продукт, да се каже толкоз ли сме зле, тъй като МФ дава прогнози, че тази година, когато сякаш сме зле, ще приключим с 5,4% недостиг и няма да похарчим 1,250 милиарда лв. от заложените разноски в планувания недостиг.
" Искането на служебния кабинет за удължаването на действието на бюджета от 2022 през 2023 година е на ръба на закона. И в него обаче могат да се усилват разноски или доходи ", разясни Димитров.
Според КНСБ в заложените параметри на бюджета за 2022 година страната ни е съумяла да преизпълни недостига. Тези пари можеше да отидат към разноски, които са належащи, счита Димитров и даде образец с хората, които са подпомагани за отопление. " Тези към 300 000 души, които се подкрепят за отопление, трябваше да бъдат разширени. Можеше най-малко да бъдат удвоени. Все още можем да дадем до 100 млн., с цел да може тези хора да изкарат зимата и да ги удвоим ", изясни той. 
Димитров разяснява и влизането на България в еврозоната. Той изясни, че цените, които могат да бъдат закръглени, са тези на най-консумираните артикули, като вода и кафе, да вземем за пример. " Там ще вървим нагоре.  От 60 ст. кафето може да стане 60 цента ", уточни той. " Ползата от това е голяма, тъй като няколко десетки милиарда лв. ще бъдат освободени. Тези пари са за харчене. Когато влезем в еврозоната, няма потребност от този запас. Някои от тях не могат да бъдат харчени, само че множеството могат да отидат за обществени и капиталови цели ", сподели Димитров. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР