Ако сме от хората, които никак не обичат да бързат,

...
Ако сме от хората, които никак не обичат да бързат,
Коментари Харесай

В Световния ден на ленивеца - няколко любопитни факта за бавното животно

Ако сме от хората, които по никакъв начин не обичат да бързат, избират да поспиват повечко и просто да се мотаят в близост, наблюдавайки живота с безусловно успокоение, то тогава може би ленивецът е нашето духовно животно. Затова дано забравим, че леността е християнски грях и да отпразнуваме своето вътрешно успокоение през днешния ден, 20-ти октомври, когато се отбелязва Световният ден на ленивеца.
 Мързелът и за какво моментите, в които не вършим нищо, са наложителни
Защо мързелът в действителност е потребен

Вече няма да се усещаме отговорни

Ленивите жители на Централна и Южна Америка прекарват живота си в тропическите дъждовни гори. Те се придвижват през дърветата с мудна скорост от към 36 метра дневно, като по пътя си похапват листа и клончета. А необикновено ниският си метаболизъм им разрешава да спят от 15 до 20 часа на денонощие.

Ленивците прекарват към 90% от живота си, висейки с главата надолу, само че и по този начин могат да дишат обикновено. Изследователите са открили, че животните са еволюирали по подобен метод, че вътрешните им органи са се " закрепили " към гръдния панер. Така те не притискат диафрагмата и дишането е елементарно.
 Снимка 638420

Единственият причина, поради която ленивците слизат на земята е, с цел да се облекчат. Това те вършат единствено един път седмично.

Докато дават отговор на апела на природата (обикновено на едно и също място всеки път), могат да изгубят до една трета от телесното си тегло. В този миг те са най-уязвими за хищниците, което прави времето им за тоалетна най-опасната част от живота им.

И защото ленивците вървят до тоалетната толкоз рядко, не е изненадващо, че имат муден развой на храносмилане - най-бавният от всички бозайници. Може да отнеме до 30 дни, до момента в който стомахът усвои едно листо. Това е още една причина да са толкоз мудни.
 Снимка 638418

Тези имат спомагателни прешлени в основата на врата си, които им оказват помощ да извърнат главата си на до 270 градуса, тъй че да могат да получат цялостен аспект на заобикалящата ги среда. Това им дава добра защитна линия, която частично компенсира бавното им придвижване. Помага им да открият евентуални хищници и сътрудници и обезпечава спомагателна опора за главите им, когато висят надолу.

Средната дълготрайност на живота на ленивците е сред 20 и 30 години, множеството от които те прекарват в самотност - с изключение на когато се чифтосват и отглеждат бебетата си.
 Снимка 638417

Когато женската е подготвена за размножаване, тя стартира да издава мощни звуци, с цел да покаже на мъжките, че е време. А в случай че повече от един се вслуша във вика, може да стартира пердах за нейната любов.

Чифтосването, както и раждането на, също става високо, на дърветата. Хватката на ленивците върху клоните е толкоз мощна, че някои са открити неподвижно вкопчени в дърветата даже след гибелта.
 Куока - най-щастливото, постоянно усмихнато животно в света
Най-щастливото и постоянно усмихнато животно в света

И отзивчиво - даже ще ни разреши да си създадем селфи

А усмивката на тези забавни не постоянно е откровена. Ленивците нормално наподобяват щастливи и усмихнати, само че това е въпрос на конструкция на лицето. Те се усмихват без значение дали са щастливи, тъжни, разтревожени или изпитват болежка. Просто не могат да трансформират изражението си сходно на други бозайници като кучета, котки и маймуни, написа Espresso.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР