Ако сме на прага на Третата световна война, то Илон

...
Ако сме на прага на Третата световна война, то Илон
Коментари Харесай

Мъск обмисля да спре Starlink за Украйна: Не иска да предизвика Трета световна война

Ако сме на прага на Третата международна война, то Илон Мъск държи да се знае, че той няма да е отговорен за нея.

В началото на войната в Украйна предприемачът даде системи за сателитен интернет Starlink, тъй като в противоположен случай източните част на страната щяха да останат без покритие. Конфликтът обаче очевидно продължава по-дълго, в сравнение с Мъск е предполагал, и по тази причина той подхваща поврат.

На 12 февруари някогашният астронавт на НАСА Скот Кели написа в Twitter, че Украйна обезверено се нуждае от Starlink и предприемачът би трябвало да удължи поддръжката ѝ, тъй като това е въпрос на оцеляване и на загуба на почтени жертви.

Отговорът на Мъск беше, че Starlink е гръбначният дирек на Украйна, изключително на фронта, само че той не би разрешил ескалация на спора, която да докара до Трета международна война. С това той оправдава решението си да ограничи достъпа на украинците до сателитната система и да деактивира потреблението на широколентовата интернет връзка.

В спомагателни мнения Мъск акцентира, че Starlink е основан за прилагане от частни консуматори, а не за военни цели, и че не желае посредством неговите спътници да бъде насочен удар към Русия.

Решението на притежателя на SpaceX, Tesla и Twitter не е напълно изненадващо, откакто през октомври предходната година
предприемачът се оплака от цената, която компанията му заплаща, с цел да дава безвъзмезден интернет на Украйна
За 2022 г.  SpaceX е платила към 100 млн. $, с цел да поддържа действието на Starlink в нападнатите райони. Мъск даже стартира концепцията цената на интернета и на спътниците да се покрие от американските данъкоплатци, само че предлагането му срещна всеобщо неодобрение и беше оттеглено.

Така в края на октомври 2022-ра той съобщи: “М*йната му, ще продължим да оказваме помощ на Украйна гратис! ”.

А в този момент Илон Мъск упреква Скот Кели, че има вяра в “медийна агитация ”, и прибавя, че “леви деятели ни наподобява ни водят към Трета международна война ”.

Бизнесменът прецизира още, че в Украйна Starlink се употребява по способи, за които в никакъв случай не е бил очакван. Все отново той упорства, че се пробва да вземе вярното решение, което в тази ситуация е извънредно мъчно от морална позиция, и че за момента сателитните услуги не са изцяло прекъснати.

По време на конференция във Вашингтон от 8 февруари президентът на SpaceX – Гуин Шотуел – също звучеше по-скоро раздвоена.

Тя сподели, че компанията е горда да дава помощ на Украйна за битката ѝ за независимост, само че системата Starlink се употребява за действия, които не са залегнали при основаването ѝ. Шотуел счита, че в случай че спътниците се употребяват за връзка – това е изцяло задоволително.

В случая обаче те влизат и в приложимост за съответни военни дейности, като президентът на SpaceX дава образец, че интернетът от тях влиза в за заличаване.

Гуин Шотуел не приказва за цялостното прекъсване действието на Starlink, а по-скоро за ограничението на активността на територията на Украйна.

Коментарите на Мъск и Шотуел провокираха мощно отвращение в Киев. Съветникът на Володимир Зеленски – Михайло Подоляк – написа в Twitter, че фирмите би трябвало да решат дали са на страната на Украйна и правото на независимост, или на страната на Русия и правото да завземаш територии.

Украинският министър на цифровата промяна – Михайло Федоров – добавя пред Politico, че за момента няма проблем с работата със Starlink, който избавя хиляди животни на ден.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР