Ако служебното правителство възстанови преговорите с “Газпром, това ще покаже,

...
Ако служебното правителство възстанови преговорите с “Газпром, това ще покаже,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Ще бъде унизително и няма да реши нищо, ако служебният кабинет възобнови преговорите с “Газпром”

Ако служебното държавно управление възвърне договарянията с “Газпром ”, това ще покаже, че България може да се наведе пред Русия, само че няма да ни реши казуса, просто тъй като Путин стопира газа когато реши.

Има доста варианти – и за Египет, и бартер, и енергийният министър работеше по всички тях. Но връщането към “Газпром ” няма да реши въпроса, даже ценово. ” Това съобщи в изявление за Би Ти Ви депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев, който е и зам.-председател на комисията по енергетика в 47-ото Народно заседание.

Въпреки че споделя терзанията на бизнеса, Мирчев задочно опонира на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев за нарушени газови доставки към производителите. “От 26 април, когато “Газпром ” едностранно ни спря газа, доставките за бизнеса не са спирали и за миг. Чирен е по-пълен от преди, въпреки и не по-пълен от газохранилищата в Германия ”, сподели Мирчев. И добави че, Унгария, която има огромен контракт с “Газпром ”, все пак заплаща един от най-скъпия газ в Европа. Затова вероятно възобновяване на връзките на България с “Газпром ” няма да ни помогне. А и настоящ контракт не пречи на Кремъл стопира газа на страни от Западна Европа.

“Дали ще има газ в идващите месеци, зависи от служебното държавно управление. За да има газ за зимата, някой би трябвало да отиде при Ердоган, да вземем за пример и да се разбере с него, че несъмнено количество газ от Иран или Турция може да мине през България ”, сподели Мирчев. Досегашното държавно управление е можело за двата месеца след края на април само да прави краткосрочни контракти, а са нужни дълготрайни.

Депутатът отхвърли като нечиста сделка изказванията, че няма по какъв начин газ, докаран с танкери, да се докара до потребителите у нас. Единствено въпрос на цена е по какъв начин газът ще стигне до България, сподели Мирчев. И прикани, в случай че е имало проблеми с избрани доставки и медиатори, способените органите да проверяват, а не това да се употребява за предизборна изразителност.

Мирчев подсети, че “Демократична България ” до последно е правила опити за сформиране на държавно управление на разсъдъка в отиващото си Народно заседание, което да може да преведе страната през енергийната и останалите надвиснали над страната рецесии. Незрялото политическо държание на множеството партии в Народното събрание обаче е провалило тази опция и слага въпроса пред вси1ки какво ще се случи след изборите. “Притеснява ме същински какво ще се случи със страната ми, в която живеят децата ми. И освен за това дали ще има газ – България е една от минимум подвластните в това отношение в Европа – тормозя се след тези избори България да не завие геополитически в посока, която ще ни върне доста години обратно ”, сподели депутатът от Демократична България.

Той се надява “Продължаваме смяната ” този път да проявят зрялост и да одобряват предлагането на “Демократична България ” за предизборна коалиция на всички сили на митинга. По думите му, предходната година е било разбираемо Политическа партия да вземат участие независимо на изборите, тъй като това е било първото им явяване, само че в този момент заплахата е страната да навлезе в серпантина от рецесии. Освен това смяната не е на Политическа партия или на Демократична България, а на цялата демократична общественост, която би трябвало да е единна, с цел да успее.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР