Ако след 1 юли ТЕЦ Марица Изток 2 не продължи

...
Ако след 1 юли ТЕЦ Марица Изток 2 не продължи
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи

" Ако след 1 юли Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 не продължи да работи - ще настъпят катаклизми, което единствено по себе си не дава огромни очаквания. Това, което получихме от президента като заричане е, че назначеното от него държавно управление ще направи по този начин, че в новия регулаторен интервал Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да има съответния % присъединяване на контролирания пазар. И с цел да може да работят 2 блока там ", сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров за " Денят ON AIR " на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен, че това, което би трябвало да се постави на масата, са опциите на България от една страна, а от друга - залежите и запасите, които имаме.

" Както и изискванията, в които се намираме в зелената договорка. Ние не успяхме да прокараме нашите национални ползи и тези 55% понижение на излъчванията за 9 години няма по какъв начин да бъдат реализирани по различен метод, с изключение на с жертви. А тези жертви минават посредством енергийната ни самостоятелност, тя касае националната ни самостоятелност и стигаме до работните места в комплекса " Марица изток 2 " където директно има заети 10-12 хиляди души, а индиректно още най-малко 60,70 хиляди ", акцентира Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че през 2025 година влизат доста тежки наставления, които са признати към този момент.

" Сегашните, които са жестоки, ще наподобяват много смешни. От 2025 година ще бъде голямо предизвикателство, в случай че комплексът може да продължи да работи в този си тип. Политиците не желаят да вземат решение, трансферират от един на различен, отсрочват нещата в годините. Без тези ТЕЦ-ове нашата енергийна система към момента не е подготвена да бъде устойчива. Цялата ни енергийна система е в спешна обстановка ", разяснява специалистът.

Запитан каква част от ел.енергия са ТЕЦ-овете, той отговори: " Около 40-50% от общата ел.енергия, според дали е лято или зима. При тежки зими сме били на ръба, даже с включени всички зимни въглищни мощности ".

" Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи. Ако спрем да плащаме - те ще банкрутират, това е ясно. Плащаме излъчванията на държавната Топлоелектрическа централа, която постепенно стигна 1 милиарда обвързване. В политическа обстановка никой не закача тези тежки проблеми ", безапелационен е президентът на КНСБ.

Пламен Димитров още веднъж акцентира, че данъчната ни система също би трябвало да наподобява по различен метод. А по думите му тя е най-несправедливата в Европейски Съюз и приближаваме африканската беднотия.

" Ние към този момент излизаме от рецесията, последното тримесечие компании демонстрират двуцифрен растеж. В България доста браншове се възстановят. Отново се разправяме с финансовия министър за мярката 60/40 ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР