Ако сигнализиращите за корупция получават награда за това - материална

...
Ако сигнализиращите за корупция получават награда за това - материална
Коментари Харесай

Бащата на Пеевски измисли как да преборим корупцията


Ако сигнализиращите за корупция получават премия за това - материална премия, тогава битката с корупцията ще потръгне. Това твърди в своя пространна публикация Славчо Кънчев, прочут като бащата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Дефектът в законодателството за битка срещу корупцията у нас, в началото във типа на Наказателния кодекс от времето на Народна република България, останал в деяние в началните години на така наречен " преход " след 10 ноември 1989 година, в това число и на най-новия вид на съответната норматива база е, че липсва материалният интерес на възможните осведомители за осъществени корупционни закононарушения и в по-общ проект за ощетяване на страната ", написа Кънчев.

В публикацията си, той дава причини, че не е разкрил топлата вода и показва концепцията за така наречен wistleblower в законодателството на Англия и Съединени американски щати. Кънчев твърди, че през 1318 година крал Едуард ІІ предлага една трета от санкцията да се заплаща на този, който заяви за корист от страна на държавни чиновници т.е. корупция. Впоследствие тази концепция се развива в англосаксонското право - премия за този, подал сигнала на база възобновеното от предотвратената поради корупцията щета. "

В своя Закон за битка с користната помощ в полза на една от страните при правосъден спор и против практиката на подкупване на съдии, крал Хенри VІІІ през 1540 година постановява елементарни информатори да имат право да завеждат каузи в известни случаи, когато става въпрос за искания по отношение на поземлена благосъстоятелност.

Този закон е към момента в действие в Република Ирландия, макар че през 1976 година в Англия той беше анулиран. Идеята за правото на един елементарен осведомител да води правосъдно дело когато са наранени ползите на Обединеното кралство по-късно е пренесено в британската колония Масачузетс в Новия свят. Формулирано е като „ санкциите за машинация при продажбата на самун да бъдат разпределяни една трета за инспектора, който открие машинация и останалата част в интерес на града, където е станала измамата “.

Подобни закони биха могли да бъдат открити в правните кодекси на Кънектикът, Ню Йорк, Вирджиния и Северна Каролина ", прибавя Кънчев.

Бащата на Пеевски дава и различен образец: " Гражданската война в Съединените американски щати (1861–1865 г.) е белязана с измами на всички равнища на държавното ръководство, както във федералните служби, по този начин и в администрацията на въстаналата Конфедерация. По време на войната, безскрупулни снабдители продават на армията на Съюза грохнали и немощни коне и мулета в неприятно здравословно положение, дефектно оръжие и амуниции, както и гранясала храна, с изключение на другите лъжлив дейности.

Ето за какво Конгресът на Съединени американски щати утвърждава Закон против подправените искания. Идеята на закона е, че който доставя артикули или прави услуги на страната, които не дават отговор на декларираните количества или на изискуемото качество, носи наказателна отговорност.

Този закон влиза в действие на 2 март 1863 година и тъй като е признат по време на президентстването на Абрахъм Линкълн, е наименуван " Законът на Линкълн " (Законът против подправените претенции). Законодателният акт постанова отговорност на лицата или фирмите (най-често федерални доставчици), които мамят при присъединяване си в осъществяването на държавни стратегии. Много значимо е, че законът предлага премия, която е наречена " qui tam застраховане ", която разрешава на жителите да завеждат каузи от името на страната и да им бъде заплащан % от възобновената сума. " Qui tam " е абревиатура от латинската правна фраза " qui tam pro domino rege quam pro se ipco in hac parte sequitur " – " този, който стартира дело в интерес на нашия стопанин краля, както и за самия себе си ".

През годините въпросният закон е изменян, като към този момент не се ползва единствено за военното дело. " Защо в България не е в действие подобен закон ли, който да подтиква разкриването на измами по отношение на ползите на жителите в лицето на страната, в това число и на инцидентно укрити налози ", пита Кънчев.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР