Ако си представим, че имаме два автомобила в семейството, единият

...
Ако си представим, че имаме два автомобила в семейството, единият
Коментари Харесай

Skoda Enyaq - постижима мултифункционалност

Ако си представим, че имаме два автомобила в фамилията, единият умерено може да е електрически. Дори в България. С него бихме могли да покриваме всички наши ежедневни потребности и да пътуваме на по-къси дистанции отвън града.

А когато би трябвало да отидем на дълга отмора през лятото, ще имаме опцията да разчитаме на бензинов или дизелов автомобил, с който няма да ни се постанова да планираме маршрута си и да стопираме еди-два пъти за зареждане. Звучи малко разочароващо за почитателите на електрическите коли, само че в огромна степен, това е действителността.

Броят на зарядните станции в България продължава да пораства, което дава лъч вяра за бъдещето, само че към момента едно зареждане лишава най-малко 30 минути, което е много време, когато приказваме за извънградски пътувания.

От друга страна обаче, електрическите автомобили се развиват непрекъснато и инженерите съумяват да реализират все по-голям пробег с едно зареждане. Това пък ни кара да се запитаме има ли електрически автомобил с прилични размери и цена, който да става за главен фамилен автомобил. Оказва се, че има. С някои ангажименти, несъмнено.
 Снимка 581599

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: Enyaq iV60 Работен размер: - Мощност: 180 к.с. Въртящ миг: 310 Нм Ускорение: 8.7 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 160 км/ч Максимален пробег (WLTP): 413 км Капацитет на батерията: 62 кВч Базова цена: 75 980 лева.
Skoda Enyaq e добър кандидат, тъй като е задоволително огромен и функционален, с цел да прави работа, наподобява добре, с цел да радва окото, и може да измине малко над 300 километра - с цел да ни даде нужната независимост.

ПЛАНИРАНЕ

Факт: към момента при пътешестване с електрически автомобил би трябвало да планираме доста повече, в сравнение с с стандартна кола.

Проблемът е, че даже да сме толкоз разсеяни, че да останем по средата на автомагистралата без гориво с естествен автомобил, постоянно има метод да се измъкнем от сложната обстановка - с малко вървене и туба в ръка, преливане на гориво от резервоара на различен автомобил и така нататък

С електрическите автомобили е много по-различно. Дори да предположим, че зарядни станции има на всяка бензиностанция, би трябвало все някак да се доберем до нея, което основава прочут стрес.
 Снимка 581593

Същото важи и за Skoda Enyaq. Ние карахме " междинната " версия на колата - Enyaq iV 60 - която съгласно интернационалния цикъл WLTP може да измине до 413 км с едно зареждане.

Както знаем, обаче, каталожните данни са едно, а животът в действителна среда напълно друго нещо. В тази връзка, може да чакаме пробег от към 320-330 километра. Това е премного за няколко на ден прилагане в града, както и за безпроблемни и безгрижни пътувания до близки дестинации.

По този метод, в случай че живеем в София и ни се пътува до Пловдив, даже няма да ни се наложи да мислим за зареждане при идването си там - можем да отидем и да се върнем, тъкмо както със общоприет автомобил. Разбира се, без да прекаляваме с натискането на педала на газта. Но пък ще ни е доста по-евтино, имайки поради сегашните цени на горивата.
 Снимка 581597

Големият проблем идва, в случай че решим от София да стигнем до морето. Тогава става малко по-трудно с планирането и ще се наложи да спрем, да кажем, в Стара Загора за едно бързо кафе, т.е. зареждане.

Хубавото е, че Еnyaq идва общоприетоо с 50-киловатово зарядно, с чиято помощ можем да заредим 62-киловатовата батерия от 0 до 80% за към час. Ако пък намерим бърза зарядна станция, същото упражнение ще ни отнеме малко повече от 30 минути. Не е краят на света, въпреки всичко градските хора би трябвало да се научим да живеем по-бавно, нали?
 Снимка 581600

ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Skoda Enyaq е подобаващ за фамилии, тъй като е огромен. Вътре има премного място, само че без непотребни разхищения. Общо взето, разхищението е нещо, което в Skoda не обичат. Интериорът е извънредно изчистен и изцяло в унисон с последните електрически автомобили на концерна Volkswagen Group, само че носи и парченце характерност.
 Снимка 581594

Таблото на тестовия автомобил беше покрито с забавен еко текстил, който създаваше уютна конюнктура, а пред кормилото имаше единствено един дребен екран. И толкоз. Скорост, равнище на заряда в батерията, информация за темпомата, настоящото ограничаване на скоростта и няколко сигнализации на многочислените дейни и пасивни асистенти за сигурност. Всичко останало е изнесено на централния 13-инчов екран.

Харесваме това, тъй като в устрема си да понижат разсейването на лидера и отклоняването на погледа му от пътното платно, доста коли оферират прекалено много информация на инструменталното табло, което съгласно нас повече обърква и разсейва, в сравнение с оказва помощ.
 Снимка 581592

Предните седалки са комфортни и дълбоки, въпреки че с тази кола надали някой би изпитал потребността да се прави на играч.

Бидейки електрически автомобил с мощ от 180 к.с., Enyaq е много бърз и не основава никакви компликации при изпреварване и потегляне от място, дори гумите леко превъртат в придвижване, когато внезапно натиснем педала на газта.

Въпреки това, колата не подтиква бързия и " състезателен " жанр на шофиране. Вместо това, сходно на множеството електрически автомобили, човек автоматизирано се увлича да пести електрическа енергия и да кара икономично и дейно, което е отлично за един фамилен автомобил.
 Снимка 581601

Отзад могат да седнат умерено трима души, което се подсигурява от относително високата линия на покрива. Ако пък последното не ни е по усета, от Skoda оферират и версия Enyaq Coupe, който има доста по-атрактивен външен тип, само че е по-непрактичен, поради по-малкото пространство за глава откъм гърба.
Може да: е главен фамилен автомобил Не може да: отиде до морето без спиране Липсва му: по-дълбок багажник
Багажникът е порядъчен, само че по-малък, в сравнение с външните размери подсказват. Когато отворихме задният автоматизиран похлупак, останахме леко разочаровани. Светлият отвор е огромен, което улеснява товаренето, само че дъното на багажника е много плитко, което доста понижава неговия размер.

Причината за това е доста елементарна - тъкмо под багажника е ситуиран електрическият мотор - инженерно решение, което на процедура трансформира Enyaq в автомобил със задно предаване.

Но това не значи, че той е подготвен за дрифтове и бърнаути - електронните системи за непоклатимост и характера на колата се грижат да ни ги избият от главата, по този начин или другояче.
 Снимка 581598

Skoda Enyaq е рационален електромобил, който се пробва да реализира това, което доста други не съумяват. Да съчетае добра (за електромобил) цена с практично купе, естествен пробег и добър външен тип.

Според нас съумява, макар ангажиментите и рестриктивните мерки, които всеки електрически автомобил продължава да носи със себе си.

Колкото до това можем ли да живеем единствено с него, без да притежаваме " естествена " кола. Можем. Стига и пасажерите ни да са съгласни да спрем по средата на пътя до морето за едно " бързо " зареждане.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР