Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви повишат

...
Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви повишат
Коментари Харесай

Задължителните храни в новогодишната нощ

Ако си мечтаете да спечелите от лотарията, да ви покачат заплатата или да откриете любовта на живота си, най-добре е в новогодишната нощ да не пренебрегвате боба, гроздето или свинското месо.

Нова година е времето, когато слагаме завършек на някои неща и отваряме вратите към непознатото.

В доста елементи на света има лист с храни, които би трябвало да участват наложително на новогодишната софра , защото са добра прокоба.

В Албания, да вземем за пример, няма традиция във връзка с храните, само че там, както и в Шотландия, съществува вярването, че в случай че първият човек, който влезе в къщата ви след Нова година, е малко момче, просперитетът на фамилията е сигурен.

Сайтът Agroweb предлага къс лист с „ късметлийски “ храни от разнообразни елементи на света , без значение дали вярвате или не. И в случай че ориста не почука на вратата ви, най-малко няма да прекарате новогодишната нощ на празен корем.
Грозде

Испанците изяждат по 12 зърна грозде преди среднощ – по едно зърно за всеки месец от годината. Тази традиция датира от 1909 година, когато производителите в региона на Аликанте в Испания почнали тази процедура след изобилна годишна продукция от грозде. Всяко зърно дава отговор за един месец от годината и че в случай че третото, да вземем за пример, е кисело, март може да се окаже сложен месец. При тази традиция задачата е всички зърна да се изядат за по-малко от 12 секунди, преди стрелките на часовника да отмерят 00.00 часа. Перуанците пък считат, че би трябвало да има и едно 13-то гроздово зърно, което да се изяде безусловно в последните секунда преди да настъпи Новата година.

Зелените зеленчуци са на пари

На доста места в новогодишната нощ хората хапват зелени зеленчуци като маруля, рукола и зеле. Обяснението за това е доста просто – зелените им листа наподобяват на сгънати пари и затова са знак на стопански разцвет. Вярва се, че колкото повече зелени храни се употребяват, толкоз по-благосклонна ще бъде ориста на индивида през Нова година.

Бобови растения

Кой би предположил, че бобовите растения, в това число фасул, грах и леща, също са знак на благосъстояние? Техните зърна ненапълно наподобяват на монети и при готвене набъбват, което подсказва за финансов прогрес.

Свинско месо

Традицията да се яде свинско на Нова година се основава на концепцията, че свинското месо символизира прогрес . Печено свинско се сервира за Нова година в Куба, Испания, Португалия, Унгария и Австрия, където даже украсяват трапезата с прасенца от тесто.

Свинско месо се употребява също в Италия и Съединените щати, където се има вяра, че това е храна – знак на благоденствие.
 новогодишна софра iStock/Getty Images
Риба

Рибата също е логически избор за новогодишната нощ. Твърди се, че мерлузата е била известна още през Средновековието и на доста места я съпоставят даже с коледната пуйка.

Причината? Много преди да се появят хладилникът и градският превоз, тази риба е можело да се съхранява и транспортира, с помощта на което е успявала да доближи до Средиземно море или даже по-далеч в Северна Африка и Карибите.

Сладкиши

Различните торти и сладкиши са присъщи за новогодишните празници по целия свят, като формата им е най-вече кръгла или пръстеновидна. В някои страни има традиция в сладкишите да се скриват монета или записка с благопожелание.
 нова година iStock/Getty Images
Добър вкус и щастлива Нова година!

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР