Ако се стремим да се храним здравословно и да даваме

...
Ако се стремим да се храним здравословно и да даваме
Коментари Харесай

Коя е най-чистата мазнина, от която единствено се нуждаем

Ако се стремим да се храним здравословно и да даваме най-хубавото на тялото си, сигурно сме осъзнали, че това не е лесна задача. От една страна е огромното многообразие от артикули на пазара и всички подвеждащи реклами, а от друга - спорната научна информация за редица храни. И несъмнено методите за набиране на нужните ни мазнини най-често провокират доста въпроси.
 Кое масло е най-здравословно
Кое масло е най-здравословно

За да е храненето ни уравновесено

Знаем, че олиото не е най-хубавият вид, зехтинът не трябва да се нагрява доста, а маргаринът би трябвало да изключим изцяло от менюто си. Славата на маслото към момента е незасегната, а в последните години от ден на ден известност на всички места по света добива гхи маслото. То е оптимално пречистено и минава характерна термична обработка, с цел да събере единствено най-хубавото в себе си.

Този вид масло е добре прочут и доста обичан артикул в Индия от повече от 4000 хиляди години. Смята се, че в началото технологията за приемането му е преди всички метод за предотвратяване на маслото от гранясване заради високите температури. 
 Снимка 629010

Заради изказванията за вредите от наситените мазнини обаче на него стартира да се гледа малко съмнително, тъй като наличието им в състава му е сред 50 и 70%. Покрай пандемията обаче ползата към него се възражда дружно с този към чистата и полезна храна. Кето диетата също способства съществено за повишение на интереса към гхи. А то има и един огромен плюс - можем да си го създадем и вкъщи.

Със стопляне на нормално на водна баня търсим изпарение на водното наличие, а след деликатно прецеждане остава само най-чистата и пухкава лой. Така гхи се превръща в най-чистия млечен артикул, последния дестилат от млякото, събрал най-хубавото в себе си.
 Снимка 629009

Концентрираните млечни мазнини са за сметка на пониженото съдържане на лактоза, захари и казеин. Освен тях, този вид масло е богато на фосфолипиди, мастноразтворими витамини, калций, фосфор, желязо и други потребни микроелементи. Съдържанието на холестерол е високо, само че не доста по-високо от това в елементарното масло.

Този вид лой е подобаваща за готвене, тъй като е по-издръжлива на високи температури от елементарното масло. Важно е да не доближаваме до точката на димене, при която става канцерогенно, с цел да може да извлечем всички аромати и изгоди от него.
 Защо да прибавяме кисело, когато готвим с масло
Защо да прибавяме кисело, когато готвим с масло

Масло с лимон - метод на приложимост

Гхи масло се употребява и по още редица разнообразни способи - да вземем за пример подправяне на ястия и прибавяне на нужното количество потребни мазнини към тях. Може както да си го мажем на филия, по този начин и да стане част от разнообразни маринати. Допълва перфектно съвсем всяка храна и десертите не правят изключение. А изключително настоящо около кето диетата стана " бронираното " кафе, което съдържа и лъжичка гхи, предава CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР