Ако се сбъдне оптимистичната прогноза на главния здравен инспектор да

...
Ако се сбъдне оптимистичната прогноза на главния здравен инспектор да
Коментари Харесай

Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море?

Ако се сбъдне оптимистичната прогноза на основния здравен контрольор да не бързаме да отменяме морските почивки през юли и август, концесионерите на плажове ще би трябвало да се захванат с местенето на чадъри и шезлонги на допустима отдалеченост. Това е новото обикновено в изискванията на пандемия от ковид. Но без значение от оптимизма на доктор Ангел Кунчев, каквото и да мисли властта в България по въпроса за разхлабване на ограниченията, тя надали ще го каже обществено. Не и преди да е минал април, за когато е плануван пик на инфектираните. А и тъкмо в този момент сходно говорене би имало демобилизиращ резултат върху жителите.
Има ли проект за облекчение на ограниченията?
В взаимозависимост от априлските събития, ръководещите са подготвили три сюжета за осъществяване на парада за Гергьовден. Дано имат толкоз и за облекчение на изключителните ограничения. Премиерът Борисов прикани българите да покажат “самодисциплина в тия една-две седмици след Великден ”, с цел да се мисли по-късно за намаляване на рестриктивните мерки. Но не загатна съответни периоди по кое време може да се случи рестартът.
Макар предходната седмица вицепремиерът Томислав Дончев да съобщи, че към момента няма изясненост по кое време ще се премине към по-лек режим, към този момент е известно, че това се разисква. Най-неотложните ограничения са свързани с отварянето на учебните заведения, университетите и детските градини, предстоящо през месец май. В някои европейски страни като Австрия, Дания и Норвегия към този момент оповестиха по кое време ще възобновят занятията. Гърция и Португалия също смекчават ограниченията през май.
Що се отнася до България, темповете, с които се развива болестта, разрешават да работят освен магазините за хранителни артикули, само че и тези отвън моловете - за електроуреди, облекла, аварийни елементи, автомивки, работилници и прочие Разбира се, при съблюдаване на условията за стерилизация и защитни средства. Пазарите навън също към момента работят. Но от 16 април, в навечерието на Великденските празници, ги затварят за неопределен срок.
Характерно за страните, в които се възнамерява поетапно разхлабване на ограниченията, е провеждането на всеобщо тестване. В България подобен всеобщ скрининг, който да стане база за епидемиологичен разбор, беше обещан след пика през април - т.е., чак през май. В началото на втория месец в изключително състояние обезпечаването на задоволителни количества проби си остава проблематично. Въпреки че “като циганета се молим за проби да намерим ”, както съобщи министър председателят. От през вчерашния ден най-малко в Банско стартира всеобщо тестване с доставените към 6 000 бързи теста.
Какъвто и да е идващият стадий
Засега щабът и държавното управление приканват само към неизменност в изолацията. Без да разкриват проектите си за поетапно връщане към (нова) нормалност. Но какъвто и да е идващият стадий, занапред е ясно, че ще изисква запас на Министерство на вътрешните работи. А дефицитът на служители на реда в системата е проблем от години. Разхлабят ли се ограниченията, униформените ще би трябвало да правят доста повече от настоящето наблюдаване по входовете и алеите на парковете.
Със Закона за изключителното състояние на армията бе позволено да спомага на Министерство на вътрешните работи “за налагане на ограничения за предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от болестта ”. За задачата бяха спрени военните занятия, както и участията на български военнослужещи в задачи зад граница. Засега военните към момента си седят в гарнизоните. Напуснат ли ги, няма да е добър сигнал.
Източник: Дойче веле
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР