Ако се приемат предложените промени в Закона за обществените поръчки,

...
Ако се приемат предложените промени в Закона за обществените поръчки,
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: С промените в ЗОП се създават болници за бедни и за богати

Ако се одобряват препоръчаните промени в Закона за публичните поръчки, ще има лечебни заведения за небогати и лечебни заведения за богати, в които ще вървят единствено тези, които имат опция да се застраховат. Равнопоставеността ще изчезне. Това съобщи пред Нова телевизия ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров по повод предложеното от Министерството на финансите изменение в Закон за обществените поръчки,.

„ От 20 години всички здравноосигурени имаме еднакъв достъп до медицински услуги на цялата територия на страната, имаме права да избираме доктор, лечебно заведение и терапия. Ако НЗОК стартира да организира процедури по Закона за публичните поръчки за всичко, което се обезпечава от пакета по Наредбата за достъп, това значи, че водещото ще е цената и за всички действия ще се класират тези, които подсигуряват най-ниска цена. Най-ниска цена могат да подсигурява тези лекари и лечебни заведения, които правят оценка себе си най-ниско, купуват най-евтини консумативи и най-евтините материали. Така, както е написан, законопроектът касае всички. Всеки здравноосигурен пациент, в случай че до момента е можел да избира сред всички лечебни заведения и всички общопрактикуващи лекари, ще би трябвало да се задоволи с така наречен приближен сервиз, т.е. НЗОК ще му каже: Да, Вие сте обезпечен, само че ние Ви покриваме в тези три лечебни заведения лекуването, а в останалите си е Ваш проблем “, аргументира се доктор Маджаров.

По думите му останалите лечебни заведения, което не са съумели да се класират по изискваният на Закона, няма да работят с Касата. „ Те по принцип са по-скъпи и няма да се класират в процедурата за публичните поръчки. Ще има разнообразни плаващи цени, според кой какво е написал, когато е кандидатствал, ще има сделки, както знаем, че става с публичните поръчки “, сподели ръководителят на БЛС.

Д-р Маджаров беше безапелационен, че и в този момент цените, които сега заплаща Касата, са в пъти по-ниски от действителните, а когато се смъкват още повече, ще имаме още по-ниско качество на услугата. „ Това, което се предлага в този момент, не е опит за въвеждане на надзор, а връщане 30 години обратно, когато се работеше по системата „ Семашко “ и един човек – министъра на опазването на здравето, а в тази ситуация се предлага това да е шефът на НЗОК, определяше накъде да отиват паричните потоци. Проблемите в сегашната система могат да се решат с напъните, които поставяме от последните години, на които това предложение поставя кръст. Това са въвеждането на единната осведомителна система, въвеждането на приложения, които осведомят всеки здравноосигурен за отчитане на здравна активност от негово име, отчитане на качеството при оказване на здравна помощ. Правилният път е битка с допусканите до този миг измами. Не бива да минаваме през ограничение на правата на здравноосигурения, с цел да си спестим някакви пари “, сподели той.

Според ръководителя на съсловната организация единственият метод, по който може да се извърши този закон, е посредством обмисляне освен на цени, само че и на размери, а това може да се случи единствено, в случай че се забрани свободното напредване на пациенти. „ Има още една скрита заплаха – българските жители да търсят метод да се лекуват отвън България, което Касата е длъжна да заплаща, а ще добие големи размери “, сподели той.

„ Мисля, че е неточност в плана за изменение на Закон за обществените поръчки, тъй като там има и една друга точка, която касае инхаус процедурите. Двете точки са една след друга и тези, които са подготвяли законопроекта по инерция са написали, че отпаднат 8-ма и 9-та точка. 8-ма точка обаче касае цялата система на опазването на здравето. Тя не може да бъде изменена с една точка в един закон “, безапелационен беше доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР