Ако се чувства като Ден на мармота, не е само

...
Ако се чувства като Ден на мармота, не е само
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Стрес тест за отношенията между САЩ и Германия

Ако се усеща като Ден на мармота, не е единствено тъй като американският празник е тази седмица. Трудното решение на западните съдружници да изпратят на Украйна своите съществени бойни танкове е единствено най-новото повтаряне на модел на поддръжка, който стартира с нашествието на Русия преди съвсем една година, написа " Дойче веле ".

Това, което стартира като твърдо " Не ", без значение дали за тежко въоръжение, усъвършенствана противовъздушна защита или бронирани транспортни средства от най-голям клас, постепенно се смекчава до " Да ", само че единствено след седмици на договаряния, механически извинения и старания измежду съдружниците да покажат единение даже когато тези, които желаят да се движат по-бързо оказват напън върху по-неохотни сътрудници.

За Съединените щати и Германия, най-големите членове на алианса, изключително във връзка с икономическа мощност, промишлен потенциал и покупателна дарба, въпросът по какъв начин и какъв брой да се помогне на Украйна да се отбрани, оцвети двустранните връзки по нов метод. И това също е единствено една част от една доста по-сложна световна картина.

От напън до самообладание

След годините на тормоз на президента Доналд Тръмп, Джо Байдън възприе метода " хващай повече мухи с мед " към европейските съдружници. Вместо " тактика на обвиняване ", той и неговата администрация демонстрираха самообладание и постоянно хвалеха Германия за нейния принос.

Това също е опит да се даде на Германия дипломатическото " прикритие ", от което се нуждае, с цел да взема неуместни политически решения, сподели Томас Клайне-Брокхоф, началник на берлинския офис на Германския фонд Маршал.

Съвсем неотдавна Джо Байдън обществено похвали канцлера Олаф Шолц за неговия " хладнокръвен ангажимент " към Украйна и приписа заслугата на Германия, че се е " засилила ".

Зад затворени порти обаче, сподели Клайн-Брокхоф, дебатът към неотдавнашния проблем с доставките на бойни танкове закупи друг звук.

" Германският канцлер оказа напън върху американците и сподели: " Няма да го направя преди вас ", изясни Клайн-Брокхоф. " Това провокира известно неспокойствие от страна на Вашингтон ", изключително тъй като Съединени американски щати се въздържаха да натискат Германия.

Въпреки че Байдън отхвърли, че натискът от страна на Шолц го е принудил да промени мнението си по отношение на изпращането на американски танкове Abrams, траялата седмица замяна беше увещание за потребността на Германия нейният по-голям съдружник да покаже ръката си, преди да почувства, че може да разкрие своята.

Политиците във Вашингтон към този момент осъзнаха " какъв брой германците в действителност желаят да следват, а не да водят ", сподели Клайн-Брокхоф.

Старите напрежения понижават, пораждат нови

За критиците на Шолц това наподобява опонира на бурното му послание към Бундестага, немския парламент, единствено дни след нашествието на Русия в Украйна предишния февруари. В него той разгласи " Zeitenwende " - историческа повратна точка - която изисква доста увеличение на военните разноски и по-стабилна политика за сигурност.

" На германците им беше належащо да се сблъскат с война, с цел да трансформират курса " по отношение на дълго тлеещите " дразнители " в връзките сред Съединени американски щати и Германия, сподели Клайн-Брокхоф.

За американците това бяха съпротивата на Германия против по-високите военни разноски - те не съумяха да изпълнят съглашението на НАТО за 2% от Брутният вътрешен продукт - и нейните газови планове " Северен поток " с Русия. Германия, от своя страна, беше раздразнена от концепцията, че съдружник ще заплаши със наказания, с цел да възпре тази енергийна договорка.

Оттогава тези въпроси останаха настрана, както и немският вътрешен спор за нейното присъединяване в нуклеарното присъединяване на НАТО, политика, която слага американски нуклеарни оръжия на немска земя и изисква немски самолети да ги транспортират.

Различни ползи

Импулсът на Байдън да сложи американските ползи преди всичко, като да вземем за пример с богатия на дотации Закон за понижаване на инфлацията и неговата визия за коалиция от демокрации, противопоставящи се на автокрациите, основават комплициран акт на балансиране, който се демонстрира в връзките сред Съединени американски щати и Германия.

Докато Германия гледа на Украйна като на въпрос на районна сигурност, за Съединени американски щати войната е една фигура в заплетена игра на геополитически шах. Една по-слаба Русия може да бъде удобно стичане на събитията за ползите на Съединени американски щати на други места - мнение, което Германия просто не споделя.

" С няколко изключения Германия даже няма умствената или интелектуална огнева мощност да мисли в тези термини ", сподели Джеймс Дейвис, шеф на Института за политически науки към университета в Санкт Гален. " Никой не е подготвен да прави това. "

Съединени американски щати се нуждаят Германия да показа повече от тежестта в отбраната на Европа, с цел да може да отдели повече запаси, с цел да се опълчи на Китай в Тихия океан. Междувременно Германия би трябвало да знае, че може да разчита на поддръжката на Съединени американски щати в Европа.

" Бихте ли залагали дружно със Съединени американски щати тъкмо в този момент? Това е почтен въпрос ", сподели Дейвис.

Излизайки от вредите от годините на Тръмп, съдружниците на Съединени американски щати като Германия са изправени пред двупартиен интерес в Тихия океан и упованията, че ще би трябвало да бъдат по-твърди по отношение на Китай. Непредсказуема републиканска партия управлява Конгреса, което заплашва пагубен банкрут на дълга в Съединени американски щати и служи като трезво увещание, че часовникът на Белия дом на Байдън тиктака.

Нови ходове, сходни резултати

Учудващо е, сподели Дейвис, че макар огромните промени в връзките сред Съединени американски щати и Германия след годините след " 11 септември ", нежеланието на Германия да е водеща по въпросите на външната политика остава съвсем същото.

Германските държавни управления бяха сериозни към американския милитаризъм в Ирак, изтезанията и малтретирането на пленени бойци и всеобщата шпионска акция - на която немското държавно управление по това време беше цел - което съгласно политолога ги накара да желаят да се държат ръка разстояние от Съединени американски щати и да вършат малко на международната сцена.

Трансатлантическите връзки в този момент са доста по-топли, само че това съмнение остава.

" Все още има това отчаяние, този тип напрежение в трансатлантическите връзки ", сподели Дейвис, " само че този път това е, тъй като германците споделят " единствено с вас ".

Лявоцентристките социалдемократи, които управляват ръководещата трипартийна коалиция в Германия, постоянно се застъпваха за метод на съдействие с Русия, най-голямата страна в Европа и главен търговски сътрудник до нашествието. Много депутати от ГСДП трансформираха позицията си вследствие на съветската експанзия, само че критиците на партията остават скептични.

Политическата амбивалентност получава известна поддръжка от гласоподавателите в Източна Германия, някогашната комунистическа Германска демократична република, която беше подвластна на Съветския съюз, които се усещат културно по-близки до Русия, в сравнение с тези в западните елементи на Германия и нямат огромен вкус за борба с Москва.

Бивша Западна Германия може да е по-проамерикански настроена, само че настроението идва с упованията от ерата на Студената война Съединени американски щати да поемат водеща роля.

" Имахте много време, с цел да израснете в тази нова роля ", сподели Дейвис, отхвърляйки валидността на немския " рефрен " за нацисткото минало и последвалото омерзение към военната мощност. " Това ми припомня за 30-годишните, които не желаят да се изнесат от къщите на родителите си ", добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР