Ако се чудите дали интровертите могат да бъдат харизматични, имаме

...
Ако се чудите дали интровертите могат да бъдат харизматични, имаме
Коментари Харесай

Интровертите също могат да бъдат чаровни

Ако се чудите дали интровертите могат да бъдат харизматични, имаме две думи за вас – Киану Рийвс. Холивудската звезда е прочут интроверт, чиито магнетизъм не отстъпва по нищо спрямо някои от най-отворените и екстровертни негови сътрудници. Ако обаче не сте почитатели на „ Джон Уик “, какво бихте споделили за Барак Обама? Майкъл Джордан? Мерил Стрийп? Джими Хендрикс или множеството рокаджии от гръндж-​ерата “.

Има не малко образци за тихи и резервирани хора, които могат да притеглят вниманието върху себе си, стига да го изискат. Каква е тяхната загадка? Трудно е да се даде едностранен отговор, защото чаровните интроверти извънредно разнообразни един от различен. Ако съществуват обаче няколко черти, които са присъщи за всички тях, то това са достоверността, самопознанието и пристрастеността. Първата стъпка, която би трябвало да предприемете, в случай че желаете да накарате другите да ви харесат, е да бъдете себе си – когато и да е. Звучи елементарно, само че в реалност хората сме склонни да прикриваме същинската си същина зад маски, страхувайки се, че другите няма да ни одобряват такива, каквито сме.

Макар че не съществува универсална рецепта за създаване на магнетизъм като интроверт, има няколко техники, които могат да ви оказват помощ да станете по-чаровни в очите на другите:

За една от най-успешните сходни техни споделя известният блогър Бари Даврет. Тази техника се назовава „ превръщане “ и се базира на най-фундаменталният принцип на харесването – хората намират за привлекателни тези, които демонстрират интерес към тях самите.

По тази причина коучовете инструктират клиентите си да се концентрират върху това да бъдат от изгода за своята аудитория, когато изнасят презентации, а актьорите с учат да се концентрират върху театралните си сътрудници, а не толкоз върху себе си.

Всичко това в действителност е в плюс за интровертите, когато става въпрос за спечелването на непознати благосклонности. Макар че множеството интроверти не са дарени със способността да описват увлекателни истории пред огромни публики или пък с умеенето да бъдат изключително убедителни във воденето на бизнес договаряния, те са извънредно положителни слушатели.

Съветът на Даврет опира до това, че в връзката с човек, който желаете да очаровате, би трябвало да трансферирате фокуса от себе си  върху вашия събеседник.

„ Техниката на „ превръщане “ включва малко изявление или въпрос, който да върне фокуса върху другия човек. Представете си го като игра на пинг-понг, при която единият участник поставя старания, с цел да поддържа играта допустимо най-дълго. Това ви разрешава да контролирате диалога, заобикаляйки навлизането в неуместна за събеседника ви територия “, споделя Даврет.

„ Като непрестанно подтиквате другия човек да разкрие повече информация по тематиката, за която е решил да приказва, вие по едно и също време демонстрирате интерес към нещо, което събеседникът ви намира за значимо, и избягвате клопката, в който може да попаднете, в случай че поведете диалога в посока, в която другата страна не желае да върви “, прибавя той.

Как наподобява тази техника на процедура? Даврет прердлага няколко потребни изречения и фрази:

„ Наистина? Можеш ли да ми разкажеш повече или това е цялата история? “

„ Интересно. Как те накара това да се чувстваш? “

„ Как по този начин? Заинтригува ме! “

„ Не чаках това. Какво се случи след това? “

„ И? Не спирай дотук. Искам да чуя остатъка от историята! “

„ Звучи разумно. Какво последва? “

Забележете, че множеството от тези фрази включват някакъв израз на благодарност или поощряване като „ Заинтригува ме “ или „ Звучи забавно “. Според Даврет включването на сходни изречения е от основно значение, защото посредством тях се заобикаля обстановката, при която диалогът стартира да наподобява на разпит.

Ако при идната си среща с хора, които желаете да очаровате, се притеснявате да не се неуспехите, защото не сте изключително положителни оратори и сте по-тихи по природа, не забравяте за препоръките на Даврет.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР