Ако са с чисто съдебно минало, сключват споразумения с прокуратурата

...
Ако са с чисто съдебно минало, сключват споразумения с прокуратурата
Коментари Харесай

Трафиканти на бежанци най-често се разминават само с условни присъди

Ако са с чисто правосъдно минало, подписват съглашения с прокуратурата

По 1 година в пандиза към този момент ще прекарат единствено двама с дебели престъпни досиета

Разследването против Масуд Абдо, апетитен за уредник на канала, при който починаха двама служители на реда от Бургас, още не е завършило

Каналджиите постоянно са с чисто правосъдно минало, подписват съглашения с прокуратурата и договарят условни присъди. Това демонстрира практиката на съдилищата в региона на Пловдив за последната година.

В тази част от страната най-често засичат бусове с незаконно преминаващи чужденци на автомагистрала “Тракия ” или на Подбалканския път. За второто трасе делата се гледат в районния съд в Карлово и всеобщо присъдите са условни.

На 30 май т. година да вземем за пример край Карлово в бус “Форд Транзит ”, ръководен от 29-годишен, бяха открити 31 мигранти. Шофьорът беше хванат след гонене на Подбалканския път. Сред чужденците, които са афганистански жители, имало и малолетни. Те са били качени в товарната кола край ямболско село и задачата им била да стигнат до сръбската граница.

Освен в трафик на хора лидерът беше упрекнат и в шофиране след приложимост на дрога,

тъй като бил надрусан. Той призна виновността си и контракти условна присъда от 2 години с 4 година изпитателен период и санкция от 5000 лева Споразумението беше утвърдено от магистратите в Карлово.

11 месеца условно с изпитателен период от 3 години и санкция от 2500 лева пък контракти трафикант, засечен да транспортира с товарен автомобил 44-ма мигранти от Афганистан край Калофер. Чужденците бяха арестувани към 5,20 ч на 3 февруари т. година, до момента в който се придвижвали сред с. Васил Левски и Калофер. Всички те са били младежи - на възраст 20-25 години. Нямали документи и обяснили на служителите на реда, че търсят леговище в Западна Европа.

Малко по-късно

беше хванат и притежателят на автомобила

- роден в Пловдив мъж, който има записана компания в чужбина. От протоколите по делото стана ясно, че той е имал съучастници, само че кои са, по този начин и не е открито.

Не по-различна е практиката на районния съд в Пловдив. Шофьор, хванат с петима чужденци край с. Желязно на 22 август, контракти на 7 октомври наказване от година и половина условно и 5000 лева санкция. Изпитателният период на присъдата е 3 години.

Последното съглашение, утвърдено от районните магистрати в Пловдив, е от 1 ноември и планува 11 месеца условно с 3 години изпитателен период, в който присъдата може да стане ефикасна. Наказанието е за превозването на 12 афганистанци. Те били открити на 24 октомври 2021 година в товарен автомобил “Опел Комбо ” на автомагистрала “Тракия ” в региона на с. Белозем.

В районния съд в Пловдив текат и няколко каузи за такива закононарушения, по които обаче няма признание на виновността и се разпитват очевидци. Те не са завършили и присъдите още не са произнесени.

Подсъдими да вземем за пример са двама души, арестувани на 10 август м. година на автомагистралата край Войводиново с 13 сирийци.

Единствените ефективно осъдени са по  дело за трафик на 19 афганистанци,

засечени отново край Белозем, само че на 18 януари т. година Двама от тях – директните причинители, се споразумяха с прокуратурата, само че защото имат дебели престъпни досиета, нямаше по какъв начин да договорят условни санкции. Това са 31-годишният Марин Николчев от Силистра и Деян Тасков, на 37 година, от Търговище. Те са в ареста от задържането си. Признаха виновността си и одобриха да бъдат наказани на по 1 година затвор и да платят по 5000 лева санкции.

Двамата са осъждани неведнъж за грабежи, опиати и други Излезли са от пандиза месец-два преди да бъдат хванати с мигрантите. Предстои още веднъж да бъдат пуснати на независимост, тъй като съвсем са излежали присъдите си.

Прокуратурата сочи за уредник на този канал 62-годишния

Али Хакъ Али  от Бургас, който обаче не признава участието си

Николчев и Тасков ще бъдат очевидци по делото против него.

“Присъдите не са единствено условни. Но в случай че индивидът е неосъждан или има смекчаващи виновността условия, съдът постанова условно наказване. Напоследък тези закононарушения зачестиха, а това въздейства на степента на публичната заплаха – колкото са по-разпространени, толкоз по-висока е тя. Така че може да се чака да се постановат по-завишени санкции ”, разяснява пред “24 часа ” районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Безспорно най-големият удар против каналджиите в Пловдивско беше залавянето на сириеца Масуд Абдо и съучастниците му Халил Осман, Младен Димитров, Пенка и Йордан Червенкови на 20 септември т. година Според обвиняването те са организирали пребиваването на 24 бежанци от Сирия, Афганистан и Мароко в Пловдив. Сред тях е бил и 17-годишен, както и две по-малки деца. Таксата за транспорт на мигрант била 3000 евро.

Масуд Абдо е апетитен и като уредник на канала, при един от чиито курсове след гонене починаха двамата служители на реда от Бургас. Йордан Илиев и Атанас Градев бяха пометени от рейс с мигранти в опит да го спрат на 25 август т. година

Разследването по този случай е в начална фаза и прокуратурата занапред ще събира доказателства, преди да внесе в съда обвинителния акт.

Масуд Абдо отхвърля. “Не разбирам защо съм арестуван. Нищо нелегално не съм направил. От четири години имам документи за престояване в България. Работих известно време в Италия, след което се върнах тук ”, съобщи той пред Пловдивския областен съд. Това обаче не му оказа помощ и той беше оставен в ареста дружно с другите четирима. На влизане в залата сириецът размаха междинен пръст.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР