Ако Русия преустанови доставките на газ през Украйна, германската индустрия

...
Ако Русия преустанови доставките на газ през Украйна, германската индустрия
Коментари Харесай

В Германия прогнозират фалити на предприятия, ако догодина Русия спре транзита на газ през Украйна

Ако Русия прекрати доставките на газ през Украйна, немската промишленост може да пострада съществено и даже да се стигне до затваряне на предприятия, счита немският министър на стопанската система Роберт Хабек, представен от Bloomberg. По време на конгрес той разяснява обстановката към контракта за пренос на газ сред Русия и Украйна, който изтича на 31 декември 2024 година

Споразумението сред двете страни беше подписано в последния миг - на 30 декември 2019 година, и беше резултат от първата и единствената до този миг персонална среща сред президентите на двете страни. Официално в Париж на 9 декември 2019 година в " Нормандския формат " се разискват Минските съглашения, а напредъкът по военната тематика е най-малък. Но във френската столица Владимир Путин и Володимир Зелнски съумяха да реализират единодушие по тематиката за преноса на газа в идващите години.

Преди този диалог упованията да бъде удължен основният тогава договор за пренос на газ бяха минимални.

По силата на подписания малко по-късно контракт сред " Нафтогаз Украйна " и " Газпром " през 2020 година Русия купи потенциал за пренос на 65 милиарда куб. метра природен газ през Украйна и по 40 милиарда куб. метра през идващите години до края на 2024 година Идеята на Москва беше, че до 2025 година в употреба ще бъдат и четирите тръби на " Северен поток ", както и " Турски поток " и потребността от украинската газопреносна мрежа ще изчезне. В резултат на компромис договорът е подписан за пет години, а не както предходните - за 10. От друга страна пък Русия оферираше годишни контракти на украинската страна.

Действителността през днешния ден е напълно друга и сега продължаването на контракта наподобява необикновено. Три от четирите тръби на " Северен поток " са разрушени, а единствената жизнеспособна по този начин и не получи лиценз за употреба. Заради военните дейности в Украйна се употребява към 1/4 от контрактувания потенциал, а Москва действително пробва да върне своя газ в Европа през платформа за търговия в Турция.

Заради войната в Украйна потоците от съветски природен газ към Европа понижават значително, само че към момента някои страни в Източна Европа са доста подвластни от суровината, а част от доставките за Австрия, Унгария, Чехия и Италия да вземем за пример към момента се правят през територията на Украйна.

Именно тази взаимозависимост засяга и немският стопански министър - поради правилото на солидарността Германия ще би трябвало да обезпечи достъп на Централна Европа до своите терминали. Това би означавало проблеми и за Германия, въпреки че тя към този момент не разчита на съветския газ, а на доставките на полутечен газ.

С този мотив Хабек пази и проектите за нови терминали за полутечен газ в Северна Германия, против които се опълчват еколози и локалните поданици. Тези уреди ще са значими освен за страната, само че и за останалите страни в Европейски Съюз, разяснява той през днешния ден (12 юни) по време на форума в курорта, прочут с минералните си води Бад Зааров.


Инфо: investor.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР