Ако Русия атакува Украйна, войските на НАТО в Източна Европа

...
Ако Русия атакува Украйна, войските на НАТО в Източна Европа
Коментари Харесай

Камала Харис в Мюнхен: При атака ще подсилим още съюзниците си от НАТО по източния фланг

Ако Русия нападна Украйна, войските на НАТО в Източна Европа ще бъдат подсилени в допълнение.

Това съобщи по време на изявлението си на Мюнхенската конференция вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис.

Тя предизвести Москва, че ще бъде застрашена от „ сурови и бързи “ стопански наказания, съобщи Франс прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Няма да се ограничим с стопански ограничения. Ще подсилим още повече съдружниците си от НАТО по източния фланг “, сподели тя в слово на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Съединени американски щати показват увереност, че Русия счита скоро да нахлуе в Украйна; в това време зачестяват конфликтите по фронтовата линия с проруските сепаратистки територии.

Кремъл продължава да отхвърля, че възнамерява да нападна прилежащата страна, само че желае гаранции за сигурността на Русия, по-специално НАТО да се изтегли от Източна Европа, което Западът изрично отхвърля.

„ Русия към момента споделя, че е подготвена да договаря. Същевременно обаче тя стеснява пътя на дипломацията “, упрекна Камала Харис дейностите на Москва и акцентира, че изтеглянията на войски, оповестени от Кремъл, „ не дават отговор на действителността “.

Съединени американски щати към този момент разположиха в допълнение близо 6000 военнослужещи в Румъния, Полша и Германия, подсети тя.

Нашите сили „ ще бранят всеки сантиметър от територията на НАТО “, увери Камала Харис.

Съединени американски щати категорично се придържат към член 5 от устава на НАТО, който планува групов отговор при въоръжено нахлуване против една или няколко членки на алианса, съобщи тя, представена от ТАСС. Харис добави, че същото мнение споделят президентът Джо Байдън и целият американски народ.
Столтенберг: Москва се изправя пред НАТО с претенции, които не могат да бъдат изпълнени
Москва се изправя против НАТО с претенции, които знае, че алиансът не може да извърши, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг през днешния ден, заяви Ройтерс.

" Опасността в този момент е комбинацията от това огромно скупчване на войски с доста заплашителна изразителност, поставяща претенции, за които знаят, че не можем да осъществим, и споделят: Ако не ги осъществим, ще има военни последствия ", сподели Столтенберг пред Мюнхенската конференция по сигурността.

" Това е новото обикновено, че имаме Русия, която намерено оспорва главните полезности на европейската сигурност, а по-късно показва волята си да употребява мощ или опасност за мощ, с цел да реализира своето предпочитание ", добави той.

Столтенберг посочи през днешния ден, че е изпратил писмо до съветския външен министър Сергей Лавров с предложение за повече диалози за попречване на възможен спор в Украйна, само че предизвестил Москва за заплахата от слагане на неизпълними условия в областта на сигурността.

Шефът на НАТО също по този начин съобщи пред Мюнхенската конференция по сигурността, че няма признаци за евакуиране на Русия от границите на Украйна - макар изказванието на Москва от тази седмица, че е почнала изтеглянето на войски - и че рискът от спор е действителен, защото Москва продължава да усилва военните си сили там.

" Поканих Русия и всички съдружници от НАТО на срещи в Съвета НАТО-Русия. И повторих поканата си в писмото, което изпратих на министър Лавров в четвъртък ", сподели той.

" Изключително сме загрижени, тъй като виждаме, че те не престават да усилват военното си наличие, не престават да се приготвят. В Европа ние в никакъв случай след края на Студената война не сме виждали толкоз огромна централизация на войски в бойна подготвеност ", сподели той.

В рядко срещано самопризнание за границите на дипломацията Столтенберг съобщи също по този начин на конференцията, че Москва е сложила претенции за сигурност, които Кремъл знае, че НАТО в никакъв случай няма да може да извърши.

В своето изявление председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че опасността на Москва към Украйна може да промени цялата интернационална система и ще се отрази отрицателно в стопански проект на Москва.

" Светът следи невярващо най-голямото скупчване на войски на европейска земя от най-мрачните дни на Студената война, тъй като събитията от тези дни биха могли да преобразят целия интернационален ред ", добави Фон дер Лайен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР