Ако проведете проучване коя е най-опасната риба на Земята, пиранята

...
Ако проведете проучване коя е най-опасната риба на Земята, пиранята
Коментари Харесай

Пираните – машини за убиване?

Ако проведете изследване коя е най-опасната риба на Земята, пиранята сигурно ще бъде включена в първата тройка. Независимо от прекомерно дребния си размер, тази риба, в случай че е в стадо, ще остави единствено скелет от попадналия във водата човек. Поне по този начин се случва в доста филми и книги на ужасите. Но в действителност ли е по този начин?

Силата на натиска на челюстните мускули, спрямо размера на тялото, при пираните е най-голяма спрямо всички други гръбначни в света.

Първо би трябвало да се разбере дали пиранята е в действителност извънредно нападателно създание, което нападна във водата всичко, което се движи. Може би това ще звучи ненадейно, само че пиранята е доста деликатна риба и не съставлява заплаха за хората. Има голям брой доказателства, че човек може да плува в цялостна с пирани вода, без да навреди на здравето си. Това беше демонстрирано от Хърбърт Акселдорф, прочут биолог, профилиран в проучването на тропически риби.

За да потвърди сигурността на пираниите за индивида, Акселдорф напълнил дребен басейн с пирани и се потопил в него, оставайки единствено по бански. След като плувал известно време измежду хищните риби и не получил никакви пострадвания, той взел прясно месо, напоено с кръв, и траял да плува с него. Но няколкото дузина пирани в басейна не се доближили до него, въпреки че преди яли това същото месо на драго сърце, когато нямало никой в басейна.

Пираните, считани за страховити хищници с неутолима жадност за прясна плът, в действителност са много плахи риби, които не смеят да се приближават до по-големи същества.

Известно е, че те избират да останат в огромни стада, а в случай че някой види пираня във водата, сигурно има други наоколо. Но те правят  това не заради обстоятелството, че са хищни риби, а тъй като самите те са храна за по-големи типове риби. Когато са в стадо от десетки човеци, вероятността да изядат някого е много дребна.

Освен това, опитите с пирани демонстрират, че когато са сами, тези риби не се усещат толкоз умерено колкото, когато са заобиколени от други себеподобни.

Но макар миролюбивото си държание към индивида, пираните са същински машини за ликвидиране на други типове риби, които стоят под тях в хранителната верига. Мощните им челюсти са предопределени за отхапване и скъсване, а плътните им мускулести тела са способни да правят необикновено бързи придвижвания. Но в историята не е имало нито един меродавен случай на нахлуване от пираня на човек с съдбовен излаз. Това обаче не значи, че тези риби в никакъв случай не хапят човек или животно, което е влезнало във водата. И такова държание съвсем постоянно се дължи не на агресивното държание на рибата, а на самозащита или реакция вследствие на необикновени метеорологични условия, заради които държанието на пираните стартира да се разграничава внезапно от нормалното. При нетипични метеорологични условия, да вземем за пример интервал на суша, когато реките, населявани от пирани, пресъхват и има единствено ями, цялостни с вода, само че откъснати от общия поток, рибата остава лишена от храна. Гладуващите хищници последователно се втурват към всяко творение, което се е доближило покрай водата. Понякога склонността на пираните към нападателно държание се покачва по време на хвърлянето на хайвера, когато се втурват към човек или животно като самоотбрана, само че такива случаи са извънредно редки.

Но всичко това не значи, че пираните ще откажат да ядат човешко месо. За страдание, от време на време се случват трагични събития – хора или животни се давят. Вече безжизненото тяло, плаващо във водата, примамва доста риби, в това число и пирани, които оставят върху него характерни ухапвания. Хората, които са видели това считат, че повода за гибелта е нападението на пирани и по този начин се раждат множеството легенди за нападението на стада от пирании върху хора или животни.

Да предположим, че по някаква незнайна причина голямо стадо пирани от 400-500 риби стартира да атакува всички, които са във водата. Тогава 500-те пирани ще съумеят да оглозгат до кости човек единствено за 5 минути!

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР