Ако продължим да използваме ресурсите по начина, по който сме

...
Ако продължим да използваме ресурсите по начина, по който сме
Коментари Харесай

Увеличен живот на сградите и рециклиране: Ето какъв преход към устойчиви продукти планира ЕС

Ако продължим да използваме ресурсите по метода, по който сме привикнали, към 2050 година ще ни бъдат нужни ресурсите на три планети като Земята. Ограничеността на суровините и измененията в климата изискват прекосяването от общество, което употребява и хвърля, към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители стопанска система. Кризата в резултат на ковид акцентира слабостта на веригите за доставки и засегна дребния бизнес и промишлеността. Развитието на кръгова стопанска система, в която ресурсите и продуктите се употребяват дълготрайно и се рециклират, ще понижи излъчванията на въглеродни излъчвания, ще подтиква икономическия напредък и ще сътвори благоприятни условия за работа.

Планът на Европейски Съюз за кръгова стопанска система

През март 2022 година Европейската комисия предложи първи пакет от ограничения за ускорение на прехода към кръгова стопанска система. Той е съгласно задачата на Зеления пакт за реализиране на нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година и включва правила за резистентност на продуктите, актуализиране на разпоредбите за строителните артикули и тактика за текстилните артикули. Комисията предложи през ноември 2022 година нови европейски правила за опаковките. Те включват условия за възстановяване на дизайна и информативната стойност на опаковките, както и за поощряване на повторното потребление и преработването. Предвижда се прекосяване към пластмаса на биологична основа, която се разгражда. През октомври 2022 година Европейският парламент утвърди промени в разпоредбите за устойчивите органични замърсители, с цел да понижи размера на рисковите химикали в отпадъците и индустриалните процеси. Новите правила вкарват по-строги предели, не разрешават избрани субстанции и целят да предотвратят навлизането на нездравословни субстанции посредством преработване.

Преход към устойчиви артикули

Европейският съюз желае да построи пазар с екологично устойчиви артикули, чието произвеждане и ползване не изисква въглеродни излъчвания и разхищаване на материали. Затова Комисията предлага разширение на обсега на директивата за екодизайна, която следва да обхване неелектрически артикули, и основаване на цифрови паспорти за продуктите, които да съдържат информация за целия им витален цикъл. Подкрепят се и начинания за битка с плануваното овехтяване на артикули, за възстановяване на издръжливостта им и опциите за корекция. Депутатите упорстват, че потребителите би трябвало да разполагат с нужната информация за екологичното влияние на продуктите и услугите, които купуват. Освен това Екологичен потенциал желае от Европейска комисия оферти за битка с голословните изказвания на компании, че пазят околната среда. Европейската комисия е идентифицирала седем основни бранша за създаване на кръговата стопанска система,  от " Активни консуматори ". В тях са нужни промени на другите стадии от веригата - от дизайна през производството до потреблението им от крайните консуматори.

Пластмаса

Екологичен потенциал поддържа европейската тактика за пластмасите в кръговата стопанска система, която слага за задача извеждането от приложимост на артикули с микрочастици пластмаса.
 Рециклиране на акумулатори: идващото огромно предизвикателство за взрива на електрическите автомобили
Рециклиране на акумулатори: идващото огромно предизвикателство за взрива на електрическите автомобили

До 2040 година се чака електрическите автомобили да съставляват 70% от всички транспортни средства в Европа

Текстил

Производството на платове и дрехи изисква доста първични материали и вода, като по-малко от 1% от облеклата се рециклират. Стратегията на Европейски Съюз за устойчиви текстилни артикули, показана от Комисията през 2020 година, слага за задача до 2030 година текстилните артикули на европейския пазар да бъдат дълготрайни, да могат да се рециклират, да бъдат направени във допустимо най-голяма степен от рециклирани платове и да не съдържат рискови субстанции.

Искат се ограничения против замърсяването на океаните с микрофибри и по-строги условия за потреблението на водите.

Електроника и осведомителни технологии

Електрическите и електронните боклуци са най-бързо растящата група боклуци в Европейски Съюз и по-малко от 40% от продуктите се рециклират. Поставя се въпросът за удължение на живота на продуктите посредством възстановяване на опциите за корекция.

Храни, води и хранителни субстанции

Около 20% от създаваните храни в Европейски Съюз се пилеят или разхищават. Новата тактика на Европейски Съюз " От фермата до трапезата " би трябвало да помогне за намаляването на този дял два пъти до 2030 година

Опаковки

Отпадъците от опаковки доближиха връх в Европа през 2017 година Нови правила целят всички опаковки на пазара в Европейски Съюз до 2030 година да могат да се употребяват наново или да се рециклират.

Батерии и транспортни средства

Екологичен потенциал одобри позицията си по правила, които ще вкарат отговорности всички акумулатори на пазара в Европейски Съюз да имат дребен въглероден отпечатък и при производството им да се съблюдават правата на индивида, обществени и екологични стандарти.
 Община
Община " Марица ", ТИЗ и страната ще строят цех за преработване на пластмаса

Марица ще е една от първите общини, която ще има сходно оборудване на територията

Строителство и здания

Строителството е отговорно за над 35% от общите боклуци в Европейски Съюз. Европейската комисия предлага промени в разпоредбите за строителните артикули, които са на повече от 10 години. Парламентът желае да бъде повишен животът на постройките, да се вкарат цели за по-нисък въглероден отпечатък на материалите и минимални условия за ресурсна и енергийна успеваемост.

Управление и превозване на отпадъците

Европейският съюз генерира повече от 2,5 милиарда тона боклуци годишно. Депутатите приканват страните в Европейски Съюз за увеличение на качественото преработване, понижаване на изгарянето на боклуци и на изхвърлянето на сметища и ограничение на рисковите химикали в отпадъците.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР