Ако проблемът с неравномерното разпределение на ваксините и медикаментите срещу

...
Ако проблемът с неравномерното разпределение на ваксините и медикаментите срещу
Коментари Харесай

СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи през 2022 г.

Ако казусът с неравномерното систематизиране на имунизациите и медикаментите против ковид бъде решен оперативно, най-сериозните последствия от пандемията, в това число смъртните случаи, хоспитализациите и така наречен локдаун, евентуално ще бъдат преодолени още тази година. Това съобщи шефът на програмата за изключителни обстановки на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън по време на полемика, проведена от Световния стопански конгрес.

Според специалиста, би трябвало да бъде реализирано „ ниско равнище на заболеваемост, съчетано с оптималната имунизация на популацията, с цел да няма летални случаи”. Проблем са смъртните случаи, хоспитализациите и подкопаването на „ обществената, икономическата и политическата системи”, а не самият вирус. СЗО прави оценка разликата в обсега на имунизационните процеси в богатите и в бедните страни за пагубен неуспех. По-малко от 10% от жителите на Африка са изцяло имунизирани против ковид.

Според Майкъл Райън, в случай че имунизациите и останалите лекарства не бъдат разпределени заслужено, свързаната с пандемията покруса ще продължи.

„ Ние може в никакъв случай да не приключим с вируса”, тъй като такива пандемични инфекциозни сътрудници „ в последна сметка стават част от екосистемата”. „ Ние, обаче, имаме късмет да приключим с изключителната обстановка в региона на публичното здраве още през тази година, в случай че създадем това, за което говорихме”, акцентира Райън.

Майкъл Райън също реагира и на дебата дали COVID-19 би трябвало да се смята за „ ендемичен “. Първият от водещите европейски политици, който приказва по този въпрос, беше испанският министър председател Педро Санчес. Испанското държавно управление съвсем приключи създаването на система от ограничения, съгласно която COVID-19 ще се счита „ не за пандемия, а ендемична болест “ като сезонния грип. Властите в Испания желаят да реагират на коронавирус като на елементарен грип без да записват всеки случай и ежедневни отчети от фронта за битка с пандемията, без проби при най-малкия признак и каквито и да е карантинни ограничавания.

„ Ендемията сама по себе си не съставлява нещо добра. Тя просто значи, че вирусът е тук и завинаги”, съобщи представителят на СЗО. Според оценките на редица специалисти в региона на опазването на здравето, в случай че COVID-19 стане ендемично заболяване, той ще продължи да води до смъртни случаи, само че броят им ще бъде доста по-малък.

Според портала Worldometer, от началото на пандемията в света с ковид са били инфектирани 334 656 351 души, а 5 572 282 души са умряли от COVID-19.

На 11 януари, Световната здравна организация предвижда, че повече от половината от европейското население може да се болести с разновидността Омикрон до март. Ханс Клуге - районен шеф на СЗО за Европа и Централна Азия, сподели, че през първата седмица на 2022 година в района са регистрирани повече от 7 милиона нови инфекции - численост, която се е удвоила за две седмици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР