Ако през този месец ви предстои пътуване в посока Искърското

...
Ако през този месец ви предстои пътуване в посока Искърското
Коментари Харесай

30-метров първомартенски символ украси Лакатнишките скали

Ако през този месец ви следва пътешестване в посока Искърското дефиле и към небезизвестните скали при Гара Лакатник, може да видите от пътя и от жп линията голям първомартенски знак.

Инициативата се случва от няколко години, а през 2021 година тя е под надпис " По пътя на мартеницата " - дребен празник за локалните, които споделят, че за тях символизира единодушие.

" Това е самодейност, която същества от няколко години по концепция на локален предприемчив комитет, самоорганизатори и частни лица, които заимстваха концепцията от прилежащо село - Бов. Там пък в родолюбива самодейност се спуска трикольор от канара в Искърското дефиле, която се назовава Триъгълника. Местните в Лакатник взеха решение да създадем нещо сходно и на нашите скали, които са естествена забележителност и един от неповторимите явления в България ", споделя секретарят на Туристическо сдружение " Репей " Мария Лазарова пред Dir.bg.

За първи път тази година зад събитието застават институции - локалното читалище " Искърски пролом ", туристическото сдружението и локалното учебно заведение " Христо Ботев ".

" Селището е оживено, кипи активност, в това число и креативна. Учениците от дребното ни учебно заведение, което е със статут на предпазено и макар пандемичната конюнктура, съумяха да сътворят първомартенски продукти по време на клубовете им по ползи и то в дребното дни на присъствено образование ", добавя Лазарова.

Изложба на направеното от децата ще бъде експонирана в читалището. От 1 март тя е отворена за гости.

" Най-различни, забавни и красиви продукти са изработили децата, много са на брой и всеки е добре пристигнал да им се полюбува ", приканва секретарят и читалищен настоятел Цанка Цветкова-Коюва.

Любопитното е, че всички участници са доброволци. А още по-интересно е спускането на мартеницата, която е с ширина 4 метра и е дълга 30 метра, от скалите.

" За поредна година то се случва с присъединяване на планинските спасители от ПСС - отряд Лакатник, които одобриха тази самодейност и я осъществят на терен на отвесната канара със лични механически средства. Това е алпийска активност, която изисква доста характерни умения и подготовка ", споделя още Лазарова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР