Ако пресичате, Столичната полиция не ви пази © Цветелина Белутова

...
Ако пресичате, Столичната полиция не ви пази © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Столичната полиция е спряла да следи за отнемане предимство на пешеходци

Ако пресичате, Столичната полиция не ви пази

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Този път ги стопираме злополуките, почтено

Властта за следващ път отхвърля да признае, че главната причина за произшествията на пътя е корупцията
20 ное 2017
Как се трансформира Законът за придвижване по пътищата

Увеличават се глобите, улеснява се работата на КАТ - още веднъж без съответна статистика
23 юни 2017
Как страната умъртви човек

Защо се стигна до случая в тунел " Ечемишка "
9 фев 2017 От две години за столичната полиция контролът за това дали водачите съблюдават преимуществото на пешеходци не е приоритет. Това излиза наяве от статистика, предоставена на " Капитал " от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) по реда на закона за достъп до социална информация.

След 2016 година издадените от КАТ наказателни постановления против водачи, лишили преимущество на пешеходци, са намалели близо десетократно (вижте графиката). През 2016 година и 2017 година (до 10 декември) полицията е глобила водачите най-вече постфактум - има с към стотина санкционирани по-малко, в сравнение с са били случаите с пешеходци. През 2016 година 79,9% от санкциите са наложени след случай, а през 2014 година - 16.6%.

От данните излиза наяве, че 395 пешеходци са изгубили живота си в София за последните 10 години, а 6670 са били ранени при пътни произшествия.

Сбъркани цели

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи за цялата страна през 2016 година пътно-транспортните катастрофи, квалифицирани от полицията като " Блъскане на пешеходец ", съставляват близо 1/4 от всички тежки произшествия (23.8% за 2016 г.; 27.5% за 2015 г.) Общият брой на починалите е 114 (164 за 2015 г.), а на ранените 1729 (1927 за 2015 г.)

Въпреки, че блъскането на пешеходци е измежду главните аргументи за жертви на пътя, то явно не е приоритет за полицията. Справка в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че през последните три години казусът е бил адресиран епизодично — по време на така наречен акция " Зима ". На 15 ноември Министерство на вътрешните работи отбелязва " Ден без пешеходци – жертви на пътя, отдаден на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП. "

От страницата на вътрешното министерство излиза наяве, че така наречен предварителна защита съдържа най-вече препоръки и предизвестия към пешеходците, само че не и към водачите.

В същото време и законодателните промени и пътният надзор е съвсем напълно фокусиран към надзор на скоростта и инспекции за алкохол и опиати, без нито едно от тези нарушавания да са измежду главните аргументи за пътнотранспортни катастрофи - през 2016 година има 6 починали вследствие на ръководство със скорост над общото ограничаване или такова, въведено със знак, 6 починали през 2016 година поради ПТП породено от пийнал лидер и 0 починали през 2016 година поради лидер, управлявал след приложимост на наркотично вещество.

Глобата за лишаване на преимущество на пешеходна пътека е 100 лева, като при наново нарушаване е двойна - 200 лева, като също така върви с лишаване на книжката за един месец.

Този април Министерство на вътрешните работи се похвали, че на процедура всички патрулни коли, които реализират пътен надзор са оборудвани с камери, които да наблюдават дейностите на служителите на реда по време на инспекция като метод за противопоставяне на корупцията. По информация на " Капитал " тази система към момента не работи, защото не е бил основан нужния потенциал за ревизиране на записите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР