Ако преодолее административните пречки, поредният опит за нов футболен стадион

...
Ако преодолее административните пречки, поредният опит за нов футболен стадион
Коментари Харесай

Стадион като слънце - 2*

Ако преодолее административните спънки, следващият опит за нов футболен стадион в София може да стане факт. Гаранциите за проектирането, строителството и ръководството на наследника на " Българска войска " се обезпечават от немската Sportfive. Концепцията от 2013 година за оборудване в " Овча купел " се възражда, стъпвайки на опита от " Групама сцена " в Будапеща.
Сякаш беше през вчерашния ден, когато Българският футболен съюз (БФС) разгласи, че ще се кандидатира за домакинство на мачове от Евро 2020 на бъдещия нов съвременен футболен стадион в " Овча купел ". Но от този момент изминаха тъкмо девет години, стадион няма, а европейското състезание (макар и с отсрочване от година) отмина. Но планът, оказа се, не е мъртъв и ще бъде изработен още един опит да бъде осъществен със същата идея, само че на нова локация - в Борисовата градина на мястото на стадион " Българска войска ". Както и през 2013 година, по този начин и в този момент, компанията съветник си слага амбициозната цел да потвърди, че е допустимо един сходен план да бъде осъществен без държавно финансиране, да е резистентен и да се самоиздържа.
По образеца на Будапеща
Новата остаряла идея планува да бъде построено оборудване, което да дава отговор на категорията 4+ на УЕФА и ФИФА, с потенциал 15-18 хиляди фенове, като сегашният " Българска войска " ще бъде на процедура опустошен. Наследникът му би трябвало да се вмести в същите параметри като повърхност, защото съгласно към момента неприетия проект за ръководство на Борисовата градина се позволява само реорганизация - термин, който се пояснява като " без да излиза от актуалните граници на чашата ". Визията на стадиона към момента не е направена, само че като концепция и като философия ще стъпва на " Групама сцена " в Будапеща (с потенциал 22 хиляди зрители). Макар и определян като " план на Орбан ", стадионът на " Ференцварош " е съветван и ръководен от същата компания - Sportfive, част от Lagardere. " Със стадиона в Будапеща успяхме да потвърдим, че този модел на частно финансиране и ръководство е сполучлив. Неслучайно използваме насъбрания там опит, тъй като отчитаме сходството сред стопанските системи на двата града и приликите в двете страни, както и предстоящите трудности пред осъществените на плана ", разяснява за " Капитал " представителят на Sportfive за България Ива Георгиева, която беше движещата фигура и по време на проваления план на стадион " Славия ".

Причината за неуспеха преди девет години беше предизвестена - макар че имаше подписан контракт с БФС за мачовете на националния тим и теренът в " Овча купел " беше обезпечен, планът нямаше по какъв начин да бъде заможен без съществуването на огромен футболен клуб със забележителна маса ентусиасти. И защото ЦСКА отхвърли изрично да се реалокира от Борисовата градина, концепцията повехна. Сега се стъпва върху очакванията, че клубът на Гриша Ганчев ще притегля задоволително фенове, с цел да проработи моделът за погашение на вложенията. " Извън историята и марката на клуба почитателите са най-големият актив на клубовете. Още преди девет години беше ясно, че без съществуването на огромен тим няма да има финансова логичност ", споделя Георгиева. Отново значима част от концепцията е обезпечаването на задоволителен брой спомагателни събития отвън 30-те дни футболни мачове.
Реклама Гарант за положително ръководство
Sportfive взе участие като сътрудник на " ЦСКА-София ", като поема уговорката за цялостната реализация на плана в границите на 30-годишен контракт. Това включва и целия маркетинг на оборудването, като се стартира още в ранен стадий с продажбата на името. Компанията е издала финансова гаранция, с която футболният клуб да може да търси финансиране. Тя е напълно обезпечена със лични средства на немската компания и покрива инвестицията, която се прави оценка на към 80 - 90 милиона лв.. " Ние се явяваме както поръчител за ръководството на средствата, по този начин и за връщане на инвестицията. Неслучайно министерството на спорта държи да сме част от процеса. Важно е и осъзнаването на управлението на ЦСКА, че по този метод клубът ще се изкачи на ново равнище ", твърди Георгиева, съгласно която плановете са за изплащането на вложените средства за 10 години.

" ЦСКА-София " на Гриша Ганчев урежда взаимоотношенията си за терена с министерството на спорта посредством смесеното сдружение " Сердика спортни парцели ". Двете страни започнаха действителни дейности, откакто ЦСКА изплати отговорности за наеми от малко над 3 милиона лв.. Според подписания сред двете страни контракт през май министерството се наема да задвижи административните процедури по издаване на позволения за реорганизация на " Българска войска ". Плановете плануват този развой да завърши до края на годината и през 2023 година да стартира събарянето на " Армията " и по-късно строителството. Стадионът би трябвало да е подготвен през 2025 година В момента се вършат геодезически, геоложки и топографски изследвания по задание на Sportfive.
И някои трудности
Сложността този път идва от местоположението на стадиона. Казусът с другите тълкувания за това какво може да се построи съгласно бъдещия проект за ръководство наподобява в немалка степен преодолян, в случай че не се излиза от размерите на сегашния стадион с 60-годишна история. Препятствие остава подстъпът към стадиона откъм бул. " Драган Цанков ", за който и все още няма решение. За активността на ЦСКА и семейството на мачове над 100 транспортни средства имат позволение да влизат по алеите в парка, което се дефинира като " краткотрайно решение ". При работещ стадион за мачове от европейски шампионати ще е належащо съществуването на паркинг за най-малко 300 коли, рейсове или телевизионни камиони.

Плановете плануват паркингът да бъде прикрит под бранш А, а при нужда да бъде издигнат външен " екологично съгласуван паркинг ". Но няма решение по какъв начин колите да стигат до такава степен безконфликтно. " Според нашите планове освен че няма да отнемем от територията на парка, само че като премахнем пистата и игрищата, ще върнем 10 декара на жителите. Когато го облагородим, това ще стане едно от най-посещаваните места в Борисовата градина ", разяснява Георгиева. Отпадат по-стари разновидности на притежателите на ЦСКА за визии, които включваха създаване на търговски площи и превръщането на стадиона в самобитен мол в парка.
Реклама
Ако планът се окаже сполучлив, това ще има въздействие върху доста следващи решения, свързани с модернизацията на стадионите в София и огромните градове. " Според нашите модели няма място за две сходни уреди в столицата, защото няма подобен пазар за неспортни събития и прояви, които могат да се организират на стадиона. " Левски " имаше опцията да бъде първи, само че не съумя да се провежда и да го направи ", разяснява Георгиева.

Според нея даже в градове като Бургас ще е мъчно да се построи нов стадион от подобен мащаб, който да се самоиздържа, защото стопанската система няма да може да го поеме. " От друга страна, желаеме да покажем, че частният план е вероятен. Ръководителите на клубове би трябвало да схванат, че новият първокласен стадион понижава разноските. Те ще имат един добър образец по какъв начин работи системата при вярно обмисляне и реализация ", разяснява тя, като прибавя, че сега интернационалният екип от експерти притегля българи, които да бъдат подготвени в ръководството на стадиона на ЦСКА.

Другият предстоящ огромен резултат ще е обезсмислянето на построяването на нов народен стадион, който постоянно попада в дневния ред на ръководещите. Темата още веднъж стана настояща, откакто стана ясно, че " Васил Левски " към този момент не дава отговор на условията на УЕФА за мачове на националния тим. Евентуалният нов стадион на ЦСКА ще сложи под въпрос и изобщо съществуването на националния стадион в този му тип в Борисовата градина. Но това към този момент е далечна тематика, изключително като се има поради какъв брой планове и планове за нови игрища потънаха в забвение за последните 15 години.

През 2013 година " Капитал " разгласява материал за концепцията за нов футболен стадион със заглавието " Стадион като слънце "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР