Ако преди няколко седмици България влезе в новините като страната

...
Ако преди няколко седмици България влезе в новините като страната
Коментари Харесай

Ръстът на БВП през третото тримесечие вместо 0.4% се оказа 4.6%

Ако преди няколко седмици България влезе в новините като страната с най-бавно възстановяваща се стопанска система в Европейски Съюз, това към този момент не е по този начин. Националната статистика промени внезапно данните си за Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на годината - експресните оценки, оповестени в средата на ноември, посочваха 0.4% годишен растеж, а предварителните данни към този момент мерят 4.6%. Разликата идва главно от преоценка на потреблението и износа, които порастват повече.

Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се базират на доста непълни данни и се дефинират като " най-ранната картина на стопанската система ". Затова и постоянно претърпяват проверки още с публикуването на предварителните данни месец по-късно. Подобна промяна се очакваше и в този момент, още повече че растеж от 0.4% не кореспондира с множеството други данни за спад на безработицата, растеж на кредитирането и цялостното чувство, че градусът на възобновяване не е понижен изключително. Толкова внезапна смяна в числата на статистиката обаче до момента не беше правена. И евентуално частично се дължи на цялостната проверка на сезонно изгладените данни Брутният вътрешен продукт от 2000 година насам, които Национален статистически институт изготви преди към месец, както и на технологията по " изглаждане " на данните.
Какво се трансформира
Национален статистически институт прави оценка номиналния размер на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 36.1 милиарда лева, или с 555 млн. лева повече по отношение на експресните данни. Най-големият плюс идва от повече ползване, което е и главният мотор на икономическия напредък за интервала.
Реклама
Сезонно изгладените данни на статистиката за прираста на Брутният вътрешен продукт на годишна база също са изменени - потреблението пораства с 6.8% (5.1% в експресната оценка), вложенията също са на дребен плюс (при -3% регистрирани преди това), до момента в който чистият експорт е с негативен принос. Част от по-високия растеж в потреблението обаче предвидимо е от импорт, което свива чистия експорт, което понижава приноса му към Брутният вътрешен продукт.

Национален статистически институт е ревизирало и данните за растежа на тримесечна база, като в този момент той е с 0.3 прочие пункта по-нисък поради външната търговия. Промяна има и в данните за растежа през всяко от последните три тримесечия - в този момент той е позитивен, до момента в който преди този момент там стояха минуси.
На какво се дължи
Още преди месец Национален статистически институт направи огромна проверка на данните за Брутният вътрешен продукт от 1995 година насам поради промени в употребяваната методология и постъпила спомагателна статистическа информация.

В своя финален " Икономически обзор " Българска народна банка също обръща внимание на тези промени. И показва, че номиналният размер на Брутният вътрешен продукт през 2020 година е ревизиран с 1.3 милиарда лева, с което през предходната година индикаторът доближава 119.951 милиарда лева По-голямата част от проверката се дължи на смяна на данните за потреблението на семействата - на процедура то е спадало, а икономическата интензивност през 2020 година е била подкрепена от напредък на действителните вложения в главен капитал.
Реклама
" По-високият годишен напредък на действителния Брутният вътрешен продукт през първото шестмесечие на 2021 година съгласно сезонно неизгладените данни отразява в забележителна степен базов резултат от направените проверки в съставените елементи на Брутният вътрешен продукт през 2020 година Приносът на частното ползване и на чистия експорт е ревизиран нагоре, до момента в който този на брутното формиране на главен капитал и на държавното ползване е намален ", показват от Българска народна банка.

Експресните оценки на Национален статистически институт обаче са единствено на база сезонно изгладени данни, чиято историческа серия обратно до 2000 година също е ревизирана.

" С новите данни от началото на годината се следи основна разлика сред годишните растежи съгласно сезонно изгладените и неизгладените данни за Брутният вътрешен продукт, като неизгладените данни, които са първичният източник на информация, алармират за по-бързо възобновяване на Брутният вътрешен продукт и кореспондират по-тясно с по-високочестотните конюнктурни знаци ", изясни преди седмица подуправителят на Българска народна банка.

Това в огромна степен изяснява и за какво експресните оценки за сезонно изгладения Брутният вътрешен продукт (които посочваха едвам 0.4% годишен растеж през третото тримесечие) не кореспондираха с останалите стопански данни, които сочат продължаващо възобновяване на стопанската система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Промишленост 1 Енергетика 2 Политика 3 Седмицата 1 Право 2 Политика 3 Енергетика Реклама
Според икономисти една част от разликата може да идва и от метода, по който Национален статистически институт изглажда данните и евентуално там от време на време " ютията " не работи добре. От института обаче показват под линия, че изглаждането " се организира по хармонизирана европейска методология, разказана в " Ръководство на Европейската статистическа система за сезонно изглаждане ". Процедурата се реализира благодарение на софтуерен артикул, а също така " се ползва се пряк способ за сезонно изглаждане, при който агрегираните индикатори и техните съставни елементи се подлагат на независимо изглаждане ".

Накратко, новите данни на Национален статистически институт за стопанската система, наподобява, по-адекватно отразяват относително мощния летен сезон и разбираемо са по надеждни от експресните. Така България вместо страната с най-ниския напредък в целия Европейски Съюз се оказва над междинното равнище за Европейски Съюз - 4.1%, както и за еврозоната - 3.9%. А в отбрана на Национален статистически институт може да се изтъкне, че при внезапните амплитуди в последните две години и други национални статистики прибягват до основни проверки на експресните си данни, измерващи се в процентни пунктове.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР