Aко преди 3-4 години 5G ни се струваше вероятен, но

...
Aко преди 3-4 години 5G ни се струваше вероятен, но
Коментари Харесай

България в ерата на 5G: След тестовете накъде?

Aко преди 3-4 години 5G ни се струваше евентуален, само че към момента отдалечен стадий от развиването на мобилните технологии, новината е, че новото потомство на мобилните връзки към този момент е тук. Или най-малко по този начин наподобява, в случай че се съди по шума, който се подвига към него. За разлика от 4G, което се появи в България със съществено забавяне по отношение на други страни, в този момент наподобява, че родните оператори са много по-добре готови. Не всичко е съвършено на този пазар, макар че гледката в действителност не е и изключително мрачна, а по-скоро неразбираема.

В последните месеци и трите огромни оператора организираха 5G проби, които целяха да тестват и показват преимуществата и опциите на новата технология. Това стана допустимо с помощта на тестовия набор, който беше провиснал точно за да се изследва капацитетът на 5G.

Първи от опцията се възползваха A1, които демонстрираха първата 5G базова станция у нас, а по-късно и опциите, които технологията разкрива при спортния гейминг. " Теленор " подходи с друг мащаб и направи голям брой 5G демонстрации от разнообразни места в страната и в разнообразни сфери - от отдалечен медицински обзор, през живо лъчение на концерт, до ръководство от разстояние на индустриален развой във фабрика. Макар и последни по време, " Виваком " действаха стремително и в границите на едно събитие демонстрираха виртуален видео урок в действително време, взаимен концерт на актьори, които се намираха на разнообразни места както едни от други, по този начин и от публиката, и запис на 360-градусово VR видео от полет на парапланер. Освен опциите на новата технология, тези обществени демонстрации на операторите демонстрират и тяхната подготвеност да приложат технологията на процедура.

За множеството консуматори, които най-често мерят качеството на една мобилна мрежа със скоростта, 5G може да донесе тъкмо това – опция да обменят големи количества данни през мобилната мрежа с извънредно висока скорост. Но това е единствено върхът на " айсберга от благоприятни условия “, който технологията дава обещание, най-малко на доктрина. Миниатюрното забавяне (latency) в достъпа до масив от данни или за осъществяване на команда от дадена стратегия, което 5G допуска, може би няма да впечатли елементарния жител, който преглежда какво ново има в обществените мрежи, само че пък е супер забавно за производителите на самоуправляващи се коли и за експертите по отдалечена хирургия, да вземем за пример. Създателите на IoT приложения също с неспокойствие чакат всеобщото въвеждане на 5G, а огромни компании и държавни управления към този момент изследват опциите да изискат от обслужващия ги оператор да построи за тях обособена, частна, високоскоростна и добре предпазена от хакерски офанзиви мобилна мрежа, която да работи на територията на даден офис, цех или военна база.

Като цяло резултатът от въвеждането на 5G ще бъде на пръв взор много " незабележим “ за обособения човек, само че кумулативният резултат от технологията върху цели стопански системи, въпреки и към момента мъчно измерим, има капацитет да бъде голям. Нещо повече, не са малко откривателите, които считат, че опциите, които 5G предлага, са и причина за пораждане на нови специалности, нови типове услуги, а също и на нови промишлености.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР