Ако правителството Петков възнамерява да осъществи , ще трябва да

...
Ако правителството Петков възнамерява да осъществи , ще трябва да
Коментари Харесай

Ваксинирането на малки деца срещу COVID-19: флаконите са тук, на ход е държавата

Ако държавното управление " Петков " има намерение да реализира, ще би трябвало да постави доста съществени старания и за убеждаването на родителите на деца (над 5 годишна възраст) в изгодите от ваксинирането против ковид. Според на Националния статистически институт към края на предходната година децата в България на възраст сред 5 година и 19 година са близо 1 млн., а към този момент едвам 4% от евентуално подлежащите са имунизирани против COVID-19, сочи пресмятане на " Дневник " на база данните от.

В Европейския съюз единствено сред 5 и 11 години са общо към 27 милиона деца и въпреки множеството страни да желаят имунизирането им да се случи по-бързо, управляващите работят деликатно. Обикновено се стартира от децата в най-рискови групи (или живеещи със застрашени възрастни) и обсегът на акцията се уголемява (виж детайлности по-долу).

Още преди да бъде гласуван новият кабинет, Кирил Петков съобщи, че. Засега обаче липсват елементи по тактиката на държавното управление по тематиката с имунизирането на децата - нито Министерството на здравеопазването, нито пресслужбата на Министерския съвет дадоха отговор на въпросите на " Дневник " дали и по какъв начин е планувано да бъдат включени дребните (или по-скоро родителите им) като целева група за увещание в изгодите от имунизирането.

В същото време имунизирането на децата против COVID-19 не е без значение: въпреки и да боледуват рядко, не са в цялостна сигурност и е допустимо да развият затруднения. Освен това, както е и при възрастните, при имунизираните понижава вероятността от разпространяване на SARS-CoV-2 (вирусът, извършител на болестта COVID-19 - бел. авт.). В редица страни в чужбина стартира слагането на инжекции във възрастовата група от 5 година до 11 година, а в България преди дни бяха доставени първите 42 хиляди дози.

Децата в България съвсем не се имунизират

Данните на формалния информативен портал за ковид сочат, че от към 1.8 млн. души в България със приключен имунизационен цикъл (изразът се употребява, тъй като имунизациите на трима от производителите са в две дози, а на четвъртия в една - бел. авт.), под 3% - или почти 43 хиляди души - са на възраст сред 12 и 19 години.

Европейският лекарствен регулатор имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна " за хора над 12 годишна възраст надлежно през май и юли, а в края на ноември продуктът на " Пфайзер ".

По този мотив от предишния месец Европейският център за предварителна защита на болесттите. Вместо като % от пълнолетното население данните към този момент се сервират като дял от цялото население на съответната страна. Съвсем разумно, това повлия на данните за България - страната с най-нисък дял имунизирано население в Европейския съюз - и поазателите ѝ спаднаха Към края на декември са близо 27%, до момента в който междинният дял в Европа е към 70%

 Оранжевата капачка е присъща отличителна линия на флаконите за деца.
© Reuters

Оранжевата капачка е присъща отличителна линия на флаконите за деца.

Детската ваксина

" Пфайзер " е единственият производител на ваксини против COVID-19, чийто артикул има позволение за приложимост при деца от 5 до 11 годишна възраст. Наричана " детската ваксина ", трите ѝ разлики с флакона за хората над тази възрастова група са: Сходствата сред детската ваксина на " Пфайзер " с тази за възрастни са повече: Пълния текст на обновената брошура и къса характерност на имунизацията на " Пфайзер " четете

Организацията в България

На 20 декември в България са били доставени първите 42 хиляди дози от имунизацията на " Пфайзер " за деца от 5 година до 11 година възраст, които са разпределени в 70 имунизационни пункта в страната (от общо над 360).

искащите да имунизират децата си против COVID-19 да се обаждат на определеното от тях място авансово, с цел да се направи организация, тъй че да не се изхвърлят неизползвани дози от отворен флакон. По същата причина към този момент детски ваксини няма да бъдат давани и на персоналните лекари, само че по думите на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, в случай че общопрактикуващ доктор даде поръчка, че ще оползотвори цялостен флакон, няма да бъде отхвърлен.

Децата над 12 годишна възраст, които желаят да се имунизират против коронавирусната зараза, могат да бъдат заведени до всеки имунизационен пункт в страната, защото флаконът за тях е същият като при възрастните.

Защо е значимо

" Имунизирането на децата във възрастовата група от 5 до 12 годишна възраст, би понижило репродуктивното число с 11% до 15%, т.е., ще има резултат върху общото разпространяване на вируса ", уточни в ефира на Би Ти Ви Веселина Кендерова, педиатър в болница " Токуда ", цитирайки на Европейската комисия по надзор и профилактика на болесттите. Обяви и, че въпреки и най-често децата да боледуват леко от COVID-19, то и притях има случаи да се постанова да бъдат настанявани в болница, а имунизирането ще понижи в допълнение % на децата с затруднения от инфекцията.

" Децата могат да развият затруднение на инфекцията миокардит, тъй че слагането на имунизацията би могла да профилактира тези положения ", сподели още педиатърът. (Още за затрудненията от COVID-19 при деца четете )

Според данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на " Дневник ", към 22 декември в болница с COVID-19 са настанени 64 души до 18 годишна възраст. От началото на епидемията през март предходната година към 40 хиляди души до 19 годишна възраст са диагностицирани с коронавирусна инфенция, като са умряли 23 души.

Децата в акцията за имунизиране (липсват)

Досега в обществените изявления за новия опит (трети поред) за осведомителна имунизационна акция против COVID-19 не е обръщано внимание на децата като целева група. За акцията е общо, че " няма да бъде основана на боязън " и се подразбира, че ще е ориентирана към възрастните, като (за трети път поред) експерти ще дават уточнения за изгодата от имунизирането при съответни болести.

" Дневник " попита пресслужбата на Министерския съвет до каква степен е стигнало създаването на новата имунизационна акция, само че до публикуването на този текст не получи отговори на следните въпроси:
 Протест против имунизирането на деца в Торино, на плаката написа
© Reuters

Протест против имунизирането на деца в Торино, на плаката написа " Ние не сме лабораторни плъхове, ние сме деца ".

Как имунизират в Европа и по света

Ваксинирането на по-големите деца е реалност от месеци насам, само че Световната здравна оранизация поучава по-скоро дозите да се изпращат за възрастните в по-бедните страни, с цел да се защитят и там и да се понижи вероятността от поява на нови и по-агресивни разновидности на ковид.

Поставянето на имунизацията на Pfizer/BioNTech на 5-11-годишните бе утвърдено в Европейски Съюз през ноември и стартира публично на 13 декември, с една седмица по-рано от плануваното. За най-малките 2-4-годишни деца от Pfizer оповестиха на 17 декември, че към този момент тази версия на имунизацията ѝ провокира по-слаб имунен отговор от предстоящото, което сочи към отсрочване на решението за нея.

Дания не чака толкоз и акцията ѝ бе задвижена преди решението на Европейски Съюз. Две седмици по-късно бяха достигнати една четвърт от тези група, само че има родители, които желаят да знаят повече за последствията, сходно на обстановката в Съединени американски щати, където след рекомендацията от 2 ноември акцията върви постепенно.

На 1 декември и Италия го разреши за най-застрашените, а от 16 декември - и за всички. За да забавляват децата и да ги отвличат от напрежението с инжектирането, управляващите наеха клоуни и аниматори.

В началото на месеца регулаторът във Франция даде приоритет на деца в риск и живеещи със застрашени възрастни, като имунизирането им действително стартира в средата на месеца. Едва тази седмица в понеделник Haute Autorite de Sante (HAS) даде утвърждение на педиатричната форма на " Комирнати " за всички деца и управляващите незабавно оповестиха, че може да се слага. Президентът Еманюел Макрон сподели, че е за имунизирането на деца, само че решението би трябвало да е на родителите. Лиз Алтер, един от оценяващите имунизацията, сподели, че децата с COVID-19 рядк оразвиват остри признаци, само че 80% от такива случаи са при деца със съществуващи здравин проблеми. Според нея Омикрон разновидността ще усили тежките случаи в тази група.

Англия разгласи на 22 дкември, че ще стартира имунизиране на застрашените, откакто регулторът утвърди продукта на Pfizer/BioNTech - една трета от дозата за пълнолетни с период от 8 седмици сред двете. За всеобщо имунизиране на дребните деца ще се реши след събиране на спомагателни данни за Омикрон разновидността.

Унгария имунизира 5-11-годишните от средата на декември, а групата 16-18-годишни се вакснинират от средата на май. Преди седмица записалите се родители надвишиха 38 хиляди.

Полша слага на дребните ваксини от 16 декември и над 100 хиляди деца бяха записани преди началото на акцията.

В Испания утвърждението бе обещано на 7 декември, стартира на 13 декември и на 15 декември родители чакаха на опашка с дребните си деца пред болница впокрайнините на Мадрид, където медиците чакаха да слагат по хиляда дози дневно. Част от претекстовете са да са спокойни, че ще е понижен рискът, когато фамилията се събере с бабите и дядовците по Коледа и Нова Година.
Чехия поръча авансово дози за 700 хиляди деца на 5-11 години.

Германия евентуално ще предложи имунизиране на тази група при започване на 2022 година, заяви " Дойче веле ".

 Ваксинирането на дребни деца против COVID-19: флаконите са тук, на ход е страната
© Reuters

В Близкия изток и Персийския залив Бахрейн утвърди китайската ваксина на " Синофарм " даже за 3-годишни при изключителни условия. Израел, Оман и Саудитска Арабия разрешиха имунизиране на деца над 5 години. В Китай две ваксини на " Синофарм " и една на " Синовак " са утвърдени за деца над 3 години. Автономният регион Хонконг разреши имунизиране над 3 години в края на ноември. Индонезия разреши " Синовак " за деца над 6 години. Сингапур се надява от януари да имунизира 5-11-годишни, а Япония - от февруари.

Куба имунизира и 2-годишни деца в акцията за слагане на дози на 90% от популацията до края на декември. Венецуела също имунизира в групата 2-22 години с кубинската Soberana 2. Аржентина слага имунизацията на " Синофарм " над 3 години, Коста Рика направи наложително имунизирането на всичк инад 5 години. В Бразилия членове на лекарствения регулатор споделиха, че са им отправяни смъртни закани поради вероятността да одобрят ваксина за деца над 5 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР