Ако правителството изготви списък с доверени кантори, това ще нанесе

...
Ако правителството изготви списък с доверени кантори, това ще нанесе
Коментари Харесай

Адвокатите с остра декларация срещу решението на МС за подбор на кантори

Ако държавното управление изготви лист с доверени адвокатски фирми, това ще нанесе сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата, защото слага под подозрение ролята ѝ на естествена съпротива на всяка една власт.

Това се споделя в декларация на Общото заседание на юристите от страната (ОСАС) във връзка решението на Министерския съвет (МС) да сътвори комисия, която да извърши асортимент на адвокатски фирми, които да дават правни препоръки на органи на изпълнителната власт, съобщи Лекс.


Решението на държавното управление планува да се сътвори комисия за асортимент от представители на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на правораздаването и Министерството на превоза и известията. А описът на подбраните да се даде на министъра на финансите за възлагане на съответните правни услуги. Т.е Клуб на определените.




Адвокатите декларират в декларацията си, че са обезпокоени от оповестената информация за взетото решение на държавното управление. Според тях, въпреки да е добра наклонност страната да употребява капацитета на адвокатурата в работата на законодателната и изпълнителната власт, той би бил стеснен, в случай че се прави асортимент на адвокатски фирми.

„ От най-високата естрада на българската адвокатура си коства да напомним фундаменталния принцип на адвокатската специалност – че свободната и самостоятелна адвокатура е същностна гаранция за запазване законността и правата на индивида, изключително когато те са опълчени на силата на държавната власт или на обособени елементи от обществото “, се споделя в декларацията.

Декларацията приключва с апел към държавното управление да потърси различен подобаващ метод за ангажиране на капацитета на адвокатурата в отбрана на държавния интерес, с открита и транспарантна процедура. „ Защото сходен метод слага в заплаха свободата и независимостта на адвокатурата, а с това и върховенството на правото “, показват юристите.

„ С решението си държавното управление цели да преодолее неналичието на открита и транспарантна процедура при избора на правни консултанти по случаи от социална значителност “, изясни за Лекс началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Пламен Валентинов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР