Ако правителствата по света не предприемат спешни действия за популяризиране

...
Ако правителствата по света не предприемат спешни действия за популяризиране
Коментари Харесай

СЗО: Време е да станете от дивана

Ако държавните управления по света не подхващат незабавни дейности за разпространение на изгодите от физическите извършения, сред 2020 и 2030 година съвсем 500 милиона души ще развият сърдечни болести, затлъстяване, диабет или други незаразни заболявания, дължащи се на неналичието на физическа интензивност, предизвести в собствен отчет Световната здравна организация (СЗО).

Според СЗО, цената на бездействието и оставането на дивана ще бъде сериозна - към 27 милиарда $ всяка година под формата на спомагателни разноски за опазване на здравето.

Докладът за положението на физическата интензивност в международен мащаб през 2022 година мери степента, в която държавните управления извършват рекомендациите за повишение на физическата интензивност при всички възрасти и умения, написа на уеб страницата на организацията.

Данните от 194 страни демонстрират, че като цяло напредъкът е муден и страните би трябвало да ускорят създаването и използването на политики за повишение на сърдечната интензивност и да оказват помощ за попречване на болесттите и понижаване на тежестта върху към този момент претрупаните здравни услуги.

Публикуваните статистически данни разкриват мащаба на провокациите, пред които са изправени страните по света:

- По-малко от 50 % от страните имат национална политика за физическа интензивност, а по-малко от 40 % от тях са настоящи.
- Само 30 % от страните имат национални насоки за физическа интензивност за всички възрасти.
- Докато съвсем всички страни оповестяват за система за мониторинг на физическата интензивност на възрастните, единствено 75% следят интензивността на подрастващите, а по-малко от 30% следят физическата интензивност на децата под 5 години.
- По отношение на транспортната политика малко над 40 % от страните имат стандарти за планиране на пътища, които вършат ходенето пешком и карането на велосипед по-безопасно.

" Необходимо е повече страни да разширят използването на политики, които да подкрепят хората да бъдат по-активни посредством вървене пешком, колоездене, спорт и други типове физическа интензивност ", съобщи Тедрос Аданом Гебрейесус - общоприет шеф на СЗО.

" Ползите са големи освен за физическото и психическото здраве на хората, само че и за обществата, околната среда и стопанските системи... Надяваме се, че страните и сътрудниците ще употребяват този отчет, с цел да изградят по-активни, по-здрави и по-справедливи общества за всички. "

Икономическата тежест от прекомерно лесните занимания е забележителна, се споделя в отчета на СЗО, а разноските за лекуване на нови случаи на предотвратими незаразни заболявания до 2030 година ще доближат близо 300 милиарда $

Макар че през последните години се усилиха националните политики за битка с незаразните заболявания и физическата неактивност, понастоящем се оповестява, че 28 % от политиките не се финансират или не се извършват.

Има какво да се каже за страните, които организират национална PR акция или събития с всеобщо присъединяване, които възхваляват изгодите от повече физически извършения, съобщи СЗО.

Пандемията COVID-19 освен е спряла тези начинания, само че е засегнала и използването на други политики, което е нараснало неравенството, когато става въпрос за повишение на сърдечния темп в доста общности.

Фитнес-план

За да се помогне на страните да усилят физическата интензивност, в Глобалния проект за деяние за физическа интензивност 2018-2030 година (GAPPA) на СЗО са изложени 20 рекомендации за политики.

Сред тях са по-безопасни пътища, които да предизвикват потреблението на колела и ходенето пешком, както и обезпечаването на повече стратегии и благоприятни условия за физическа интензивност в основни среди като детските заведения, учебните заведения, първичната здравна помощ и работното място.

" Липсват утвърдени в международен мащаб индикатори за премерване на достъпа до паркове, велоалеи, пешеходни пътеки - макар че знаем, че в някои страни съществуват такива данни ", съобщи Фиона Бул, началник на отдела за физическа интензивност на СЗО.

" Следователно не можем да отчетем или проследим световното обезпечаване на инфраструктура, която ще улесни увеличението на физическата интензивност ".

" Това може да се окаже циничен кръг - неналичието на знак и данни води до липса на следене и отчетност, а по-късно прекомерно постоянно до липса на политика и вложения. Това, което се мери, се прави, а ние би трябвало да извървим още дълъг път, с цел да проследим изчерпателно и надеждно националните дейности във връзка с физическата интензивност. "

Национално образование

Докладът приканва страните да дадат приоритет на повишението на физическата интензивност като основен фактор за възстановяване на здравето и справяне с незаразните заболявания, да включат физическата интензивност във всички съответни политики и да разработят принадлежности, насоки и образование.

" Насърчаването на повече физическа интензивност за всички е потребно за публичното здраве и има стопански смисъл ", съобщи доктор Рюдигер Крех, шеф на отдела за промоция на здравето в СЗО.

" Трябва да улесним приобщаващите стратегии за физическа интензивност за всички и да осигурим на хората по-лесен достъп до тях. Този отчет насочва явен апел към всички страни за по-силни и ускорени дейности от страна на всички заинтригувани страни, които да работят по-добре дружно, с цел да се реализира световната цел за понижаване с 15 % на разпространяването на физическата неактивност до 2030 година "  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР