Ако появата е един от основните принципи в живота, президентът

...
Ако появата е един от основните принципи в живота, президентът
Коментари Харесай

Байдън се възползва от политическия вакуум на срещата на Г-20

Ако появяването е един от главните правила в живота, президентът Джо Байдън може би надмина противниците си сега, в който слезе от Air Force One и стъпи на индийска земя.

Лидерите на двамата съществени геополитически врагове на Америка - Китай и Русия - си останаха вкъщи, до момента в който най-богатите страни в света се срещнаха тази седмица на срещата на върха на Групата на 20-те в Ню Делхи - въпрос, който представителите на администрацията на Байдън на драго сърце подчертаха.

Целта на Байдън е да сътвори контраст на китайското въздействие в Индо-Тихоокеанския район, като в това време ускори натиска върху Русия да постави завършек на водената от нея война с Украйна. Нито едно от двете не е елементарно. Но администрацията на Байдън се надява, че символиката, която се разиграва на прага на Китай, няма да бъде изгубена за останалата част от света: В навечерието на срещата на върха, когато брачната половинка му даде позитивна проба за Ковид, Байдън прелетя 12 000 км., с цел да разпространява външнополитическата си визия, до момента в който сътрудниците му Си Дзинпин от Китай и Владимир Путин от Русия се отхвърлиха от присъединяване.

Джонатан Финер, заместник-съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност, съобщи на брифинг, че " Съединените щати са съсредоточени върху обстоятелството, че президентът Байдън е тук и запретва ръкави дружно с другите страни и сътрудници от Г-20, с цел да реализира действителни резултати ".

И Китай, и Русия изпратиха свои представители на срещата на върха на Г-20, макар че в автократичните системи, които управляват, Си и Путин са единствените, които имат цялостни пълномощия да вземат решения. Отсъствието на Путин е по-лесно за схващане. Ако беше пристигнал, той щеше да се изправи пред двудневно звучно наказание от страна на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и други западни страни, които упорстват да изтегли войските си и да напусне Украйна.

Решението на Си да пропусне срещата на върха, което той прави за първи път от идването си на власт преди 10 години, озадачи анализаторите на външната политика. През предишния месец той отлетя за Южна Африка за среща на върха с няколко други страни, в това число Индия. В миг, в който Съединени американски щати и Китай се стремят да завоюват въздействие един върху различен, като затвърждават партньорствата си, пропускането на срещата на Г-20 наподобява като пропусната опция.

Представители на Съединени американски щати не можаха да обяснят за какво Си не се е появил, макар че теориите са доста. Той е изправен пред стопански спад вкъщи, който се нуждае от неговото внимание. Китай се оправя с рекордно високата младежка безработица, защото прави временен интервал от затварянията на стопанската система по времето на пандемията от Ковид.

Г-20 " не е главният приоритет за Китай, защото той има по-големи задания в страната ", счита Юн Сун, шеф на програмата за Китай в Центъра " Стимсън ".

Възможно е също по този начин Си да е желал да пренебрегне министър-председателя Нарендра Моди, с който има граничен спор, считат анализатори.

" В Индия това ще бъде възприето като пестник за Моди ", сподели Джон Болтън, някогашен консултант по националната сигурност в Белия дом на Тръмп и някогашен дипломат в Организация на обединените нации. " Трудно ми е да схвана за какво Си Дзинпин би рискувал това. Това е къс полет. Дали има някаква рецесия вкъщи или се случва нещо друго? "

Без Си на масата присъстващите водачи няма да получат визита при ръководителя на втората по величина стопанска система в света, което лимитира възможностите за пробив по разногласията, които включват търговията, навигацията в Южнокитайско море и статута на самоуправляващия се остров Тайван.

" Това сигурно ще направи евентуално по-трудно постигането на консенсус, тъй като в случай че желаете, да речем, да говорите за световната верига за доставки, а Китай не е там, за каква верига за доставки приказваме? ", означи Сун.

Миналата седмица Байдън съобщи, че е " отчаян ", че Си няма да участва на срещата на върха. Миналата година той се срещна на четири очи със Си в границите на срещата на Г-20 в Индонезия. Оттогава насам връзките сред двамата водачи се утежниха поради китайския шпионски балон, който прелетя над Съединени американски щати.

Администрацията на Байдън също по този начин се притеснява, че Китай може да доставя оръжия на Русия - развиване, което може да наклони войната в интерес на Путин. (Китай съобщи, че няма да продава оръжия на нито една от страните в конфликта). По време на ранното съвещание на 9 септември Байдън посочи аргумента, че войната на Русия вреди освен на Украйна, само че и на други страни, които са част от Г-20, посредством увеличение на глада и стопански разтърсвания.

По-късно денем Байдън застана до Моди, с цел да показа поредност от амбициозни нови инфраструктурни планове, ориентирани към подкрепяне на по-бедните страни. Централен детайл е плануваният " стопански кулоар ", свързващ Индия, Близкия изток и Европа посредством железопътни и морски линии.

" Това е огромна работа ", сподели Байдън - фраза, която преди години използва като вицепрезидент, с цел да означи приемането на промяната в опазването на здравето.

По-широката самодейност, наречена " Партньорство за световна инфраструктура и вложения ", е отговорът на Байдън на самодейността " Пояс и път ", която Китай употребява, с цел да разшири въздействието си върху по-малки страни, нуждаещи се от вложения. Чрез набирането на обществен и частен капитал Байдън и съдружниците на Съединени американски щати се стремят да откъснат някои по-слаби страни от Китай, като им дават източник на финансиране, който не ги прави подвластни от Пекин.

Фактът, че нито Путин, нито Си участваха на срещата, може би оказа помощ на Байдън да притегли вниманието, което другояче сходни начинания не биха провокирали.

" Байдън разполагаше със сцената най-вече за себе си ", сподели Даниел Ръсел, някогашен асистент държавен секретар в администрацията на Обама. " Огромното внимание, което щеше да бъде ориентирано към Путин, в случай че той беше участвал, или към Си Дзинпин, в случай че той беше участвал, беше отстранено. Той не би трябвало да се конкурира с Путин и Си Дзинпин. И не му се постанова да се концентрира върху това по какъв начин ще се оправи с тях. "

Срещата на върха не беше цялостен успех за Байдън. Що се отнася до нахлуването на Русия в Украйна, водачите разгласиха взаимно изказване, което е надалеч по-балансирано от пламенната декларация, оповестена предходната година.

На срещата на Г-20 в Индонезия през 2022 година в взаимното изказване Русия беше посочена поименно, като се споделяше, че водачите осъждат " по най-категоричен метод експанзията на Руската федерация против Украйна и изискват цялостното ѝ и абсолютно евакуиране от територията на Украйна ". В новото изказване се споделя единствено, че " всички страни би трябвало да се въздържат от опасност или потребление на мощ за придобиване на територия против териториалната целокупност и суверенитета или политическата самостоятелност на която и да е страна ".

Байдън може да се сблъска и с ответни реакции поради ръкостискането си с престолонаследника и в действителност водач на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Те си стиснаха ръцете в края на срещата, отдадена на новата инфраструктурна самодейност.

През първия месец от мандата на Байдън беше оповестен отчет на американското разузнаване, в който се заключава, че Бин Салман е одобрил убийството на журналиста отстъпник Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година (Саудитците разпространиха изказване, в което осъдиха отчета на разузнаването като " подправен " ).

След като даде обещание да трансформира Саудитска Арабия в " парий ", когато се кандидатира за поста през 2020 година, Байдън от този момент се стреми към постоянни работни връзки с кралството, частично с цел да резервира известно въздействие върху цените на газа. /БГНЕС

-----------------------------

Питър Никълъс, Меган Лебовиц, Ен Би Си Нюз

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР