Ако посещението на най-старите храмове и паметници в света –

...
Ако посещението на най-старите храмове и паметници в света –
Коментари Харесай

Bloomberg: Това са новите 7 чудеса на света

Ако визитата на най-старите храмове и монументи в света – Ангкор Ват, Мачу Пикчу, Петра, пробужда Индиана Джоунс във вас, представете си какво би било да изследвате чудеса на света, за които малко на брой са чували. Някои от най-удивителните исторически места на планетата, които са съществували от дълго време като локални тейни, наскоро станаха налични с помощта на дръзки туроператори, хотелиери или инфраструктурни планове. В идните години те ще намерят място в листата с дестинации, привличащи орди от туристи, само че към този момент остават отвън радара им. Bloomberg разгласява лист от новодостъпни чудеса на света и практическа информация, от която се нуждаете, с цел да стигнете до тях.

Останките от Кралската империя в Индия

До скоро визитата на руините от 14-и век на Виджаянагарската империя в Хампи, Индия, означаваше да вземете нощен трен от Бангалор и да спите в хан с три звезди. Изгубеният град се намира в централната част на Карнатака, което го слага съвсем по средата сред южния индийски софтуерен хъб и плажния град Гоа. Но в последните две години бяха отворени няколко дребни курорта, наред с петзвездния хотел Kamlapura Palace, който разполага с 46 стаи и предлага актуален взор към историческите остатъци в региона. Достигането до мястото е по-лесно и с помощта на огромните вложения в инфраструктура за възстановяване на пътищата в целия щат. Колкото до паметниците, очаквайте терен от 265 кв. км, посипан с мистериозни скални блокове, който чака да бъде проучен. Хиндуисткият храм Вирупакша, отдаден на господ Шива, е считан за една от най-старите структури в империята, а може би и в страната, датиращ от VII век. А чудесно непокътнатите места, като Базар Суле, Банята на кралицата и оборите на слоновете оферират незабравим взор към живота на старите индийци.

Някогашната столица на маите в Гватемала Ашиш

Сангхраджка, президент на Big Five Tours & Expeditions, споделя, че Ел Мирадор е пет пъти по-голям от Тикал - руините, които водят стотици хиляди туристи в Гватемала всяка година. Но защото археологическите разкопки към момента не са приключили, е мъчно да се каже какъв брой тъкмо е огромен градът и какво е било същинското му значение. Засега отговорът и на двата въпроса е „ доста “ – ръководителят на екипа от учени на мястото на археологическите разкопки споделя, че откриването на Ел Мирадор е било като „ откриването на Помпей “. Смята се, че градът е тогавашната столица на маите и беше един от декорите за телевизионната поредност с Морган Фрийман „ Истории за Бог “. Защо до момента мястото не е намерено? Защото стигането до там изисква рисково петдневно вървене. Първите туристи на Big Five Tours & Expeditions обаче ще дойдат в района с хеликоптер. Той каца в малко населено място наоколо, където гостите ще могат да се срещнат с локални хора, които рядко са виждали чужденци. След това те поемат върху магарета на тричасово странствуване през археологическия обект. Сангхраджка споделя, че археолозите с наслада биха приели малко помощ, защото визитите на външни хора са огромна необичайност. „ Може би ще са нужни 10 години, с цел да изчистят изцяло мястото. Но да видите място като това, което е изцяло недокоснато, е нещо необикновено “, отбелязва Сангхраджка.

Просторни римски имения в Португалия

Те са основани през II в. прочие Хр., ремонтирани са по времето на император Октавиан Август и по-късно прекарват стотици години под парчета, само че в този момент - 100 години след повторното им разкриване, римските руини в Конимбрига са подготвени за светлините на прожекторите от 21-и век. На фона на рекордния брой туристи в Португалия, подценявани места, като Конимбрига, притеглят все по-голямо внимание, наред с все по-уютните места за пребиваване наоколо. Вирджиния Ирурита, създател и съсобственик на туристическата организация Made for Spain & Portugal, настанява гостите си в Hotel Quinta das Lágrimas, ремонтиран неотдавна член на веригата Small Luxury Hotels of the World в прилежащия град Коимбра. „ Това е освен хубав град, а е родината на фадото (меланхоличен, локален музикален стил), което го трансформира в наложителна спирка в Португалия “, отбелязва Ирурита. Тя персонално води туристически групи в обилните римски имения, с цел да им вдъхне нов живот, и демонстрира всичко – от термалните бани до цветния мозаечен фон и градините със стотици исторически фонтани.

Пирамидите в Судан

В Судан има два пъти повече пирамиди, в сравнение с в Египет, само че доста хора не могат да посочат страната на картата. Намира се на малко разстояние надолу по течението на Нил от Луксор и Асуан. Туристическата конструкция тук към момента е в зародиш поради продължителната революция, която докара до отцепването на Южен Судан през 2011 година Но страната бързо притегли вниманието на първокласни туристически компании, като Explorations Company. Нейният притежател и шеф Никола Шепърд координира частни турове с екскурзовод, шестдневни пътувания, включващи посещаване на пирадимите, наред с руините на храмове в Солеб. Като бонус компанията предлага полет до Найроби за малко сафари в Кения. Но същинската притегателна мощ са първокласните руини в пустинята единствено за вас и няколко души от защитата.

Старата столица на Мароко

Волубилис, столицата на Мавританската империя, не можеше да бъде издигната на по-красиво място, в мароканските планини, покрай Мекнес. Градът не е известна туристическа дестинация, само че това стартира да се трансформира. Туристически компании, като Intrepid Travel, го прибавят към по-популярни дестинации, като Маракеш и Ел Аяйун. Дори в страна, която строго пази традициите си, Волубилис е като същинска машина на времето. Руините с впечатляващи орнаменти, които датират от III в. прочие Хр., са претърпели десетвековна окупация на римляни, християни, мюсюлмани и бербери, които са оставили своята диря върху тях.

Изгубеният град в Колумбия

000-годишните руини в Сиера Невада дел Кокуй са с 650 години по-стари от Мачу Пикчу и са даже още по-мистериозни. Построен от народа тайрона в планински проход, посипан с палмови дървета, градът е имал 10 000 поданици в разцвета си, само че заобикалящата го джунгла го е погълнала и едвам при започване на 70-те години на предишния век група ловци на птици почнали разкопки и разкрили съкровища от златни артефакти. Поне по този начин описват историята локалните хора. Приключенски настроените туристи могат да вървят пет дни по Маршрута на инките, с цел да стигнат до трагичните тераси на Изгубения град. Но в този момент колумбийската туристическа организация Galavanta транспортира гостите с хеликоптер от едноименната си хижа в околните планини. Тя също по този начин провежда културен продан с представители на локалната общественост Когуй, за които се счита, че са потомци на основателите на града.

Крепост във формата на лъв в Шри Ланка

Когато крал Касапа, управлявал Цейлон в края на V век, решил да сътвори столицата си върху 180-метрови гранитни скали в центъра на модерна Шри Ланка - страна, която постепенно се възражда за туристите след продължителна революция, завършила през 2009 година Скалите се трансформирали в солидна статуя – освен били издигнати каменни стълбища, водещи до върха, а били добавени тухли и мазилка за основаване на илюзията за великански лъв, излизащ от гората. Първите две стълбища са под формата на големи лапи с нокти, други излизат устата на лъва. На върха посетителите могат да прегледат останките от двореца Касапа, градините, фонтаните и изкуствените езера.

Източник: profit.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР