Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО

...
Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Закупуването на нови Ф-16 е абослютно адекватно и навременно

Ако погледнем прилежащите страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли желаеме за Българската войска? Считам, че модернизацията би трябвало да бъде в друга посока - придобиване на ново, модерно въоръжение. Това сподели военният министър Димитър Стоянов в " Панорама ".

Според Стоянов страната ни е изостанала в процеса на рационализация, което основава бездна сред нас и съдружниците ни от НАТО. По думите му българските военнослужещи извършват своите отговорности с това, което политиците им дават. Заяви, че се работи за модернизацията на Българската войска.

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета Ф-16 е положително. Определи го като " безусловно съответно и навременно ", само че смята, че това е единствено стъпка по пътя към модернизацията на родната войска. Към момента били дефинирани 13 плана, 3 от които към този момент са предвижени - този за Ф-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстой да се започва и план за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

По мотив даването на военна помощ за Украйна министър Стоянов е последовател на консервативния метод.

" Като министър на защитата моята съществена цел е да запазя качествата на Българската войска. Също по този начин имаме и съюзни задължения, които са ясно дефинирани във Вашингтонския контракт - всяка една страна би трябвало да поддържа собствен личен защитителен капацитет ", сподели той.

Стоянов посочи, че никога няма да се бавят с внасянето на решение в Народното събрание.

" Ще се включим в периода. Готвим разбор. Започнахме от през днешния ден да работим във връзка с разбор, който да ни помогне да вземем информиране решение ", посочи военният министър.

Тябва да определим кои качества не би трябвало да губим, уточни министърът. Той сподели, че имаме повече въоръжение, в частност муниции, в сравнение с е належащо.

" Трябва да оставим и въоръжение, което е належащо за аварийни елементи ", акцентира Стоянов.

" Процес на канибализация на техниката " - по този начин министърът дефинира обстоятелството, че е належащо да се употребяват елементи от една техника за поддържането на друга. Напомни, че остарялата руска техника се поддържа главно с елементи от Русия и Беларус.

По мотив на изявлението на сътрудника на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до изменничество военният министър съобщи, че не се усеща изменник и че България е суверенна страна, която сама взима решенията си.

" България се нуждае от постоянно държавно управление с настоящ парламент, който да поддържа това държавно управление, не със плаващо болшинство. Плаващите болшинства основават неустановеност. Трябва да има постоянно държавно управление и е време служебното държавно управление да отстъпи мястото си на идващото постоянно държавно управление ", добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР