Ако подкрепите споразумението за името с Гърция, Македония ще бъде

...
Ако подкрепите споразумението за името с Гърция, Македония ще бъде
Коментари Харесай

Европейски лидери в Скопие в подкрепа на референдума за името



„ Ако подкрепите съглашението за името с Гърция, Македония ще бъде идната страна-членка на НАТО. “ Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата си в Македония в навечерието на референдум за името.

Македонският президент Георги Иванов изрази убеденост, че мястото на страната му е в Европейски Съюз и НАТО, само че двете организации не би трябвало да бъдат оправдание за един неприятен контракт.

През юли НАТО предложения публично Македония да стартира договаряния за присъединение след авансово съглашение с Гърция. Сега изходът от референдума е идващото затруднение по пътя към участието, счита Столтенберг. „ Ние сме подготвени да ви приемем “, съобщи той. И добави: " Ако приемете съглашението за името, Македония ще стане идната страна-членка на НАТО. Така че се надявам, че при идващото си посещаване ще бъда на посетители в страна от Алианса. "

Столтенберг беседва с македонския министър председател Зоран Заев и с други политически водачи, с цел да поддържа акцията за приемане на името Северна Македония.

Той е първият от серия западноевропейски водачи, които тази седмица са в Скопие с тази цел. Днес на посещаване е и люксембургският външен министър Жан Аселборн, на следващия ден в Скопие се чака канцлера на Австрия, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, Себастиян Курц, а в събота първо публично посещаване на немски канцлер от оповестяването на независимостта на Македония на 8-ми септември 1991 година ще направи Ангела Меркел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР